files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

SOŠ - Szakközépiskola vo Veľkých Kapušanoch úspešne zrealizovala svoj prvý europrojekt

Prvý projekt podporený Európskou úniou (EU) zrealizovala úspešne na svojej pôde Stredná odborná škola - Szakközépiskola (SOŠ-Sz) z Veľkých Kapušian. Vďaka nemu získala moderné vybavenie, učebné pomôcky a nové študijné materiály. Pedagogických zamestnancov zapojil projekt zasa do viacerých odborných školení doma i v zahraničí.

Podľa informácií zástupkyne riaditeľa Nataše Masnicovej, škola sa teší predovšetkým z jej moderného IT zázemia. „Máme úplne novú multimediálnu učebňu výpočtovej techniky, ktorá je zároveň vybavená interaktívnou tabuľou. Vďaka projektu sme si zakúpili i nové notebooky.“ Projekt s názvom Inovatívne metódy a digitalizácia vzdelávania pre potreby trhu práce SOŠ – Szakközépiskola Veľké Kapušany financoval kúpu techniky – konkrétne za viac ako 44.700 eur. Do novej multimediálnej učebne vybavenej sieťovými rozvodmi a optickým internetovým pripojením investovala z vlastného rozpočtu aj samotná škola – a to takmer 1000 eur. Uvedený projekt zároveň riešil odborné školenia pedagógov v oblasti IT a pracovnú stáž v zahraničí, aby načerpali nové poznatky zo someliérskej, barmanskej a baristickej oblasti. SOŠ-Sz vo Veľkých Kapušanoch sa môže pochváliť aj novým vybavením určeným pre odbor hostinský a nadstavbové štúdium spoločné stravovanie, na kúpu ktorého opäť prispela Európska únia. „Naša kuchyňa disponuje novými gastrozariadeniami. Ide napríklad o nerezové pracovné stoly, gril, či flambovací vozík. Dobavili sme ďalej aj zariadenia pre elektrotechnikov a mechanikov, kde boli nakúpené nové meracie prístroje,“ doplnila Masnicová.

Počas realizácie projektu sa vybraní pedagógovia školy podieľali na tvorbe inovatívnych študijných materiálov, ktoré spolu s dvoma novými predmetmi úspešne implementovali do vzdelávacieho procesu. Stihli vytvoriť aj nevšednú kuchárku pre už zmienené 'gastro' odbory. V knihe s vyše 40 receptami z regiónu nechýbajú rybacia polievka halászlé, zakáľačková a bryndzová polievka, fašírka, maďarská roštenka, veľkokapušianske čeregy či tradičná kočenina, ktorú poznajú inde ako huspeninu. Kuchárka obsahuje okrem textov aj bohatú obrazovú prílohu. "Prvým prínosom projektu je posilnenie a skvalitnenie vyučovacieho procesu na pôde školy a druhým prínosom je kvalitnejšie pripravený absolvent pre trh práce," zhodnotila zástupkyňa riaditeľa školy, ktorú dnes navštevuje približne 180 žiakov. Prezentovaný projekt ITMS 26110130520 je financovaný na základe Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku č. 143/2012/1.1/OPV v celkovej hodnote projektu 294 557,95 Eur, kde  Európsky sociálny fond prispeje 85,00 % rozpočtu projektu, štátny rozpočet financuje 10,00 % rozpočtu projektu a spolufinancovaním v hodnote 5% prispieva zriaďovateľ školy KSK.




Uverejnené: 28.05.2015 15:26:46 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.