files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

MFK Zemplín má istotu druhého miesta, má aj postupovú definitívu?

Obrovská radosť vypukla v utorok večer na michalovskom futbalovom štadióne. Hráči MFK Zemplín totiž zvíťazili v zápase deviateho kola DOXXbet ligy nadstavbovej časti o postup do Fortuna ligy nad tímom ŠKF Sereď hladko 4:1 (1:1) a tri kolá pred koncom majú istotu, že neskončia horšie, ako na druhom mieste. Keďže dvojica fortunaligistov - MFK Dukla Banská Bystrica a MFK Košice nedostala licenciu na štart v nasledujúcom ročníku, do najvyššej súťaže by mali ísť prví dvaja a teda miestenka by sa mala ujsť aj Michalovčanom. Hovoríme však stále mala, keďže všetko ešte nie je čierne na bielom. Po utorkovom zápase krotil postupové emócie aj tréner František Šturma, ktorý však verí, že Michalovciam už historický postup neujde.


František Šturma pred samotným zápasom ešte s fúzmi...

Na pozápasovú tlačovú konferenciu prišiel Šturma už bez fúzov, o ktoré prišiel pri stávke. „V lete, keď sme začali spolu pracovať som hráčov motivoval tým, že keď sa nám podarí postup, fúzy pôjdu dole. Ten "knírek" som mal asi  dvadsať rokov... Bohužiaľ, či skôr chvalabohu, fúzy išli dole, no určite dorastú,“ s úsmevom na perách podotkol spokojný domáci lodivod František Šturma. „Trošku je smutné na tom to, že síce možno pôjde o historický postup, my sa z neho ešte tešiť nemôžeme, pretože nevieme, ako to ešte s Košicami skončí. Nemôžeme si to teda poriadne užiť. Pred sebou máme ešte jeden domáci zápas so Žilinou, takže verím, že dovtedy to už bude jasné a budeme sa môcť o to podeliť aj s divákmi. Bola by to totiž obrovská škoda, keby sme to nemohli poriadne osláviť,“ uviedol na margo prvoligovej účasti tréner michalovského klubu.

... ako vidno na videu, po zápase ich už nemal

K postupu do najvyššej súťaže však už blahoželal Michalovčanom asistent trénera ŠKF Sereď Miroslav Hrdina. Tento bývalý ligový brankár v metropole Zemplína pôsobil počas jarnej časti v sezóne 2007/2008 a teda mohol porovnávať. „Ľudia v michalovskom futbale sa už dlho snažia o prienik medzi slovenskú elitu. Nie vždy sa to však podarí a vždy niečo neklaplo tak, ako malo. Aj keď som tu pôsobil ja, nebolo tu zlé mužstvo. Výsledky však neboli. Odvtedy, čo som odtiaľ odišiel sa však veľa zmenilo. Je tu krásny štadión, zázemie pre hráčov, fantastické podmienky. Majitelia to tu postupnými krokmi chystajú na najvyššiu súťaž a zdá sa, že sa im to konečne podarí. Michalovciam postup prajem, pretože si to tu ľudia zaslúžia, aby sem prišla najvyššia súťaž,“ skonštatoval asistent trénera ŠKF Sereď na pozápasovej tlačovej konferencii.

Michalovčania počas celej jarnej časti podávali výkony hodné najvyššej súťaže. Pevným krokom kráčali celou nadstavbovou časťou. Keď sa však dozvedeli, že Košičanom berú licenciu, akoby na nich niečo spadlo. Nedokázali vyhrať na ihrisku priemernej Šale, kde remizovali 0:0 a aj prvý polčas zápasu so Sereďou ukázal, že neboli príliš vo svojej koži. Aj napriek presilovke, keď rozhodca Chmura vylúčil hosťujúceho Tomáša Hanzela už v siedmej minúte, po prvom polčase bol stav 1:1. „Bolo to hlavne tým, že na chlapcov padla akási ťarcha postupu. Máme dvadsať dva členný káder a deväť hráčov z neho pred touto sezónou nehrávalo druhú ligu, alebo s ňou malo iba malé skúsenosti. A teraz práve na nich staviame. Chlapci vedeli, že sme iba malý kúsok od splnenia sna, čo malo zrejme na ich myseľ veľký dosah,“ zdôraznil František Šturma, ktorý verí, že jeho „mančaft“ má na to, aby hral dôstojnú rolu aj v najvyššej súťaži. „Keď chceme hrať dôstojnú rolu v najvyššej súťaži, mali by sme to doplniť. Ale len tak decentne. V kádri máme mladých perspektívnych a dravých chlapcov, potrebujeme to doplniť skúsenosťou,“ podotkol tréner michalovských futbalistov.

Šturma sa v Michalovciach pravdepodobne stane trénerskou ikonou, keďže sa mu podarí práve to, čo sa nepodarilo jeho renomovanejším kolegom. „Nejaké zadosťučinenie vôbec necítim. Ja som v Michalovciach dostal šancu a som rád, že som tu mohol ukázať svoju prácu. Do tréningového procesu sme zapojili mentálnu stránku a takisto aj tímovosť, ktorá je veľmi dôležitá. Tá je veľmi dôležitá a kto sa nechcel prispôsobiť tímu, musel nás opustiť. Na tímovosť sme vsadili aj mimo tréningu. My si vážime ľudí, ktorí sa starajú o trávnik, vážime si upratovačky, či všetkých ľudí, ktorí pracujú na štadióne. Určite tu taká atmosféra nebola, keď som tu robil asistenta trénerovi Vlastimilovi Petrželovi,“ zdôraznil Šturma, ktorý sa do metropoly Zemplína vrátil po druhýkrát, keďže v sezóne 2009/2010 tu robil asistenta Vlastimilovi Petrželovi. Čo sa zmenilo od leta, kedy sem prišiel už v pozícii hlavného lodivoda? „Ja neviem, čo tu bolo predo mnou. Máme nejakú víziu, ako pracovať. Rád pracujem s mladými hráčmi, čo sa tu dalo realizovať. Naším cieľom bolo hrať rýchly, moderný futbal a zapojiť do tímu, čo najviac mladých. Myslím si, že útočný futbal hráme. Dali sme najviac gólov, najmenej dostali. V lete som chlapcom hovoril, že ich nechcem pripravovať pre Michalovce a druholigový futbal. Chcel som ich pripraviť pre prvú ligu a to či už pre Michalovce, alebo pre iný klub,“ dodal na záver tréner michalovských futbalistov.

Peter Brendza 



Uverejnené: 27.05.2015 14:56:26 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.