files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pro Musica sa pripravuje do Mexika

Potom, ako bol nedávno spevácky zbor Pro Musica ocenený predstaviteľmi nášho mesta titulom Čin roka 2010, nezaspal na vavrínoch a už teraz sa pripravuje na turné po Mexiku, ktoré ho čaká už čoskoro.  Práve o tomto turné, ale aj o iných veciach sme sa porozprávali s pani Alenou Herstekovou, riaditeľkou ZUŠ v Michalovciach.


Pred nedávnom ste boli ocenení Činom roka 2010, zmenilo niečo toto ocenenie vo fungovaní zboru Pro Musica?

"To, že sa nám dostalo takého uznania zo strany mesta, je pre nás veľká česť a nesmierne si to vážime. Pre náš zbor to znamená, že to, čo robíme má hodnotu, ktorú dokáže oceniť aj niekto iný. O to viac, že sú to čelní predstavitelia nášho mesta. Je to pre nás zároveň veľký záväzok, nezaspať na vavrínoch, ale snažiť sa aj naďalej si udržať túto vysokú úroveň."

Ako na toto ocenenie zareagovali samotné deti- členovia zboru?

"Samozrejme, veľmi sa potešili a poniektoré boli aj dojaté."

Vieme, že sa chystáte na turné po Mexiku. Povedzte nám k tomu niečo viac. Odkiaľ prišla táto ponuka?

"Ponuka na turné do Mexika prišla od riaditeľa agentúry Kovac Promociones z Puerto Vallarta v Mexiku, ktorý bol organizátorom koncertného turné DSZ Magnólia zo Sobraniec v Mexiku v roku 2007 so spoluúčasťou spevákov z michalovskej Pro Musici. Nakoľko s našimi koncertnými vystúpeniami bol veľmi spokojný a klienti od neho požadovali našu opakovanú účasť, oslovil nás aj v tomto roku. Tentokrát budú oba zbory účinkovať spolu ako Magnólia – Pro Musica. Koncertné turné bude pozostávať z účinkovania v cca 8 – 9 tich mexických štátoch, a to v koncertných sálach, divadlách a kostoloch."

Kedy a pri akej príležitosti sa toto turné koná práve v Mexiku?

"Koncertné turné sa koná v čase od 14. 5. do 3. 6. 2010 z príležitosti jubileí oboch zborov. Pro Musica oslávila v minulom roku 10. výročie a Magnólia v tomto roku 25. výročie založenia." 

Ako prebieha príprava na takéto turné?

"Príprava na turné je pre zbory veľmi náročná. Pripravujeme dva druhy koncertov:


1. svetske v štýle klasiky a skladby ovplyvnené populárnou hudbou a jazzom.

2. sakrálne – chrámová hudba od renesancie, po súčasnosť.

Skúšky zborov sú nahustené, prebiehajú aj počas voľných dní a sviatkov. Agentúra má na nás aj iné požiadavky, ktoré je potrebné splniť, takže okrem organizačnej stránky pripravujeme aj vydanie novej CD platne. Producentom bude hudobné vydavateľstvo Helvétia v Košiciach."

A čo Slovensko? Kde Vás môže najbližšie vidieť naše publikum?

"Čo sa týka domáceho účinkovania, tak nás diváci môžu vidieť a počuť 8.4. na súťažnej prehliadke mládežníckych speváckych zborov v Košiciach a 7. – 8. 5. v Sobranciach, na koncertoch organizovaných z príležitosti 25. výročia DSZ Magnólia."

Ako sme sa dozvedeli od pani Herstekovej, spevácky zbor Pro Musica dostáva množstvo ponúk na účinkovanie a koncertovanie v mnohých krajinách sveta, no často nie je možné sa ich zúčastniť a vycestovať  z veľmi prozaického dôvodu – chýbajú financie. Aj napriek tomu, ale zbor všade kam príde, výborne reprezentuje nielen Slovensko, ale aj samotné Michalovce. Zato mu patrí veľká vďaka a želáme mu, aby mu pripravované turné vyšlo podľa predstáv. O tom, ako sa im na turné darilo, ako nakoniec dopadlo, Vás určite budeme informovať aj v našich novinách. 


           Veronika Kmecová



Uverejnené: 21.04.2010 21:44:56 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.