files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa po šiestykrát siahla na Slovenský pohár

Po šiestykrát sa môžu hádzanárky Iuventy Michalovce tešiť zo zisku najstaršej ženskej klubovej súťaže Slovenského pohára. Vyvrcholenie jeho 37. ročníka sa odohralo počas minulého víkendu v ich domovskej Chemkostav aréne a zverenky trénera Františka Urbana tak naplno využili domáce prostredie. Po sobotňajšom semifinálovom predkrme s prvoligovým Hlohovcom (44:16) prišiel v nedeľňajšom finále tvrdší oriešok, ich tradičný rival HK Slovan Duslo Šaľa. Michalovčanky však nenechali nič na náhodu ani proti „chemičkám“ a po výhre 32:27 sa po dvoch týždňoch môžu tešiť so zisku druhej tohtosezónnej trofeje. K zopakovaniu minulosezónneho historického tripple im teda ostáva už iba jediný diel skladačky, získať majstrovský titul.

Bude šestka jeho šťastným číslom?
Šestka bude možno novým šťastným číslom ešte ani nie tridsaťročného kormidelníka Iuventy Michalovce Františka Urbana. Ten pred dvoma týždňami získal najskôr s tímom šiesty primát v interlige a teraz sa teší zo šiesteho víťazstva v Slovenskom pohári. „Asi to bude tak," úsmevom na perách podotkol sečovský rodák, ktorý v priebehu sezóny „postúpil“ z pozície asistenta na hlavného trénera, keď nahradil Borysa Petrovského. Urban však vie, že ešte nie je koniec sezóny. Na Iuventu čaká tretí diel zo skladačky obhajoby tripple, majstrovský titul. Už v sobotu na jej hráčky čakajú na domácej pôde prvé dva semifinálové zápasy s Bemaco Prešov. „Určite ešte nepoľavujeme, pretože nás čakajú boje o slovenský titul. V semifinále nastúpime proti Prešovu, ktorý bude úplne iný súper, ako Šaľa. Taktika teda určite bude iná. Budú to iné zápasy, takže sa na nich musíme v hlavách diametrálne inak pripraviť,“ uviedol na margo blížiacich sa semifinálových duelov František Urban.

František Urban (úplne vpravo) na snímke so svojou asistentkou Katarínou Dlugošovou a športovým riaditeľom Iuventy Jaroslavom Čúrnym

Hádzaná sa hrá posledných pätnásť minút
Michalovčanky sa v Chemkostav aréne v sobotu s Hlohovcom podľa očakávania príliš nepotrápili. Už po prvom polčase bolo jasné, že si vybojujú postup do finále aj po tretíkrát v rade a po výhre 44:16 sa tak aj stalo. Finále už bolo čosi iné. Šalianske Duslo totiž podalo takisto výborný výkon a diváci tak po dlhšej dobe mohli vidieť vynikajúci zápas so všetkých, čo k tomu patrí. "Podľa môjho názoru videli diváci práve vyvrcholenie Slovenského pohára. Finálový zápas bol totiž kvalitný a divák si prišiel na svoje. Nám sa príliš nedarilo v obrane, s ktorou nie som spokojný. Oveľa viac som spokojnejší s útokom, kde sme ukázali viacero kombinácii a dievčatá dokázali hrať aj jedna na jednu,“ podotkol k zápasu tréner Iuventy František Urban, ktorého zverenky dosť dlho nedokázali svojim súperkám odskočiť. Podarilo sa im to až päťgólovou šnúrou v polovici druhého polčasu. „Viackrát sme viedli aj v prvom polčase, no vždy nás pribrzdili vylúčenia. Povedal by som teda, že v súboji so Šaľou sme mali navrch celý zápas, no naše chyby a vylúčenia pomáhali súperovi doťahovať sa. Rozhodujúcou fázou bola práve tá pasáž, ktorú spomínate. Máme zaužívanú jednu frázu, že hádzaná sa hrá posledných pätnásť minút a to ste mohli vidieť aj v našom finálovom zápase so Šaľou,“  uviedol ešte František Urban na margo finálového zápasu so Šaľou.


Verí, že Partizánske v play-off ožije
Pred semifinálovými zápasmi sa očakávalo, že Michalovčanky naplnia rolu favorita a s prvoligovým Hlohovcom bezpečne zvíťazia. Väčší boj sa čakal v druhom semifinále, v ktorom proti sebe nastúpila Šaľa s Partizánskym. Ale len čakal. Šalianske Duslo totiž doslova rozbilo svoje súperky po výsledku 36:18. „Sobotňajšie zápasy boli také povinné jazdy. Po pravde, myslel som, že Partizánske svojho súpera potrápi viac. V národnom play-off dúfam, že budú Šali rovnocennejším súperom a potrápia ich viac,“ zdôraznil tréner Iuventy František Urban. Väčší odpor Partizánskeho čakal aj tréner Dusla Rudolf Petrikovič. „Prekvapili ma, no nepríjemne. Neviem prečo hrali tak odovzdane, ako hrali. Hádzaná je kolektívna hra, nie je iba o jednej hráčke, ktorá vraj mala zdravotné problémy. Aj tak si myslím, že to bola dehonestácia Slovenského pohára, pretože, keď niekde idem, tak sa snažím dať aj niečo zo seba,“ zdôraznil šaliansky tréner Rudolf Petrovič. Čo podľa neho rozhodlo finálový duel? „Rozhodlo predovšetkým to, že sme zahodili veľa šancí. Do 45. minúty sme boli Iuvente vyrovnaným súperom. Potom však prišli chyby z našej strany. Možno to bolo únavou alebo neskúsenosťou našich mladých hráčok. Súper takých kvalít, ako sú Michalovce to hneď využil a zaslúžene vyhral,“ podotkol Petrikovič, ktorému vo finálovom zápase chýbala úderná spojka Andrea Kertészová. Tá sa zranila v semifinálovom súboji s Partizánskym. „Chýbala nám dosť. Je to naša najlepšia strelkyňa, ktorá vie pomôcť aj v obrane. Hráčky, čo som poslal na ihrisko miesto nej, ju nenahradili a určite aj to rozhodlo o našej prehre. Určite by sa nám lepšie hralo s ňou,“ zdôraznil Petrikovič. Ten prehral so svojím tímom aj druhý tohtosezónny zápas v Chemkostav aréne. "Verím, že sa tu v tejto sezóne ešte vrátime na finálové zápasy. Najskôr však musíme prejsť v semifinále cez Partizánske. Keď sa tak stane, verím, že Iuventu ešte potrápime a sťažime jej zisk majstrovského titulu."

Prehľad víťazov Slovenského pohára v hádzanej žien:
1971 Inter Bratislava
1972 Plastika Nitra
1973 Odeva Hlohovec
1974 Štart Bratislava
1975 Inter Bratislava
1976 Odeva Hlohovec
1977 Inter Bratislava
1978 Družstevník Topoľníky
1979 Iskra Partizánske
1980 Štart Bratislava
1981 Štart Bratislava
1982 Štart Bratislava
1983 Štart Bratislava
1992 Slovan Duslo Šaľa
1993 Co-Impex Topoľníky
1994 Co-Impex Topoľníky
1995 Jaspol Partizánske
1996 Slovan Duslo Šaľa
1997 Plastika Nitra
1998 Slovan Duslo Šaľa
1999 Slávia Partizánske
2000 Slovan Duslo Šaľa
2001 Slovan Duslo Šaľa
2002 Slovan Duslo Šaľa
2003 ŠK Zekon PSJ Chemkostav Michalovce
2003/2004 Slovan Duslo Šaľa
2004/2005 Slovan Duslo Šaľa
2005/2006 Slovan Duslo Šaľa
2006/2007 Slovan Duslo Šaľa
2007/2008 Iuventa Michalovce
2008/2009 ŠKP Bratislava
2009/2010 Slovan Duslo Šaľa
2010/2011 Iuventa Michalovce
2011/2012 HK Danlog Partizánske
2012/2013 Iuventa Michalovce
2013/2014 Iuventa Michalovce
2014/2015 Iuventa Michalovce

Peter Brendza



Uverejnené: 28.04.2015 09:57:38 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.