files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok MFK Zemplín Michalovce v znamení viacerých pozitív

Kalendárny rok 2014 je na svojom konci a preto je čas na jeho hodnotenie. V najbližších dňoch vám prinesieme naše hodnotenie troch naj... športových klubov v Michalovciach. Začali sme tým najúspešnejším Iuventou Michalovce, tentoraz pokračujeme najmasovejším športom futbalom, kde nás úspešne reprezentoval MFK Zemplín Michalovce. Jeho hráči obsadili v sezóne 2013/2014 v druhej najvyššej súťaže historicky najúspešnejšie umiestnenie a darilo sa im aj v jeseni, po ktorej sú na čele tabuľky DOXXbet ligy skupina Východ.

Na úvod „zemetrasenie“

Prvé januárové dni boli v michalovskom futbalovom klube veľmi hektické. Hráči MFK boli po jeseni na treťom mieste tabuľky so sedembodovou stratou na lídra z Podbrezovej. Vedenie klubu sa vzhľadom na túto stratu rozhodlo pre uťahovanie opaskov a šetrenie zasiahlo nielen kabínu, ale aj trénerskú stoličku, kde skončil takmer celý realizačný tím. Okrem trénera Jozefa Bubenka a jeho asistenta Jozefa Valkučáka, sa porúčal aj tréner brankárov Peter Pillár a takisto aj kondičný tréner Peter Balla. Zemetrasenie sa nevyhlo ani hráčskej kabíne. V tíme skončili Tomáš Sedlák, Michal Vanák, Miroslav Božok aj Igor Obert a do pražskej Dukly si to namieril Róbert Kovaľ.

Jozef Bubenko počnúc posledným decembrovým dňom v Michalovciach skončil

Nástupcom Bubenka Ondrej Duda st.

Nástupcu Jozefa Bubenka, ktorý tak na „horúcej“ trénerskej michalovskej stoličke ostal pol roka, nehľadalo vedenie klubu príliš dlho. Ich voľba nakoniec padla na Ondreja Dudu st., ktorý sa tak do Michaloviec vrátil už po niekoľkýkrát. V minulosti tu totiž pôsobil ako asistent trénera prvého tímu, ale aj ako mládežnícky tréner. Rodák zo Sniny sa ihneď pustil do roboty, ktorej bolo ako na kostole. Bolo totiž potrebné zaplátať diery po odchodoch vyššie spomenutých hráčov, ktorí až na Vanáka patrili do základnej zostavy. Vedenie klubu deklarovalo, že šancu majú dostať aj hráči, ktorí na jeseň veľa nehrávali, no je v nich herný potenciál. Michalovský káder sa rozšíril aj o dvojicu Španielov - stopéra Joana a ofenzívneho stredopoliara Samuela Bayóna. Tí teda rozšírili španielsku enklávu v metropole Zemplína, keďže na jeseň tu hrávali aj Marcos Perez s Vernonom da Marcom.

Ondrej Duda vydržal na lavičke MFK Zemplín iba jarnú časť

Druhí či tretí?

Aj keď došlo k uťahovaniu opaskov, vedenie klubu prostredníctvom svojho šéfa Igora Šoltinského naďalej deklarovalo, že chce, aby družstvo hralo oku lahodiaci futbal a nepoľavilo ani vo výsledkoch. Tak aj vyzeralo štrnásť jarných kôl, v ktorých tím vedený novým trénerským tandemom Ondrej Duda - Anton Šoltis neprepadol ani raz. Družstvo v úvodných štyroch dueloch zaznamenalo pekných desať bodov a stále sa tak držalo na druhom mieste tabuľky, hneď za suverénnym lídrom z Podbrezovej, o ktorej postupe do najvyššej súťaže už nepochyboval nik. Boj sa odohrával už iba o druhú priečku v tabuľke, na ktorú bolo viacero kandidátov. Nakoniec sa to vykryštalizovalo iba na boj medzi Michalovcami a Partizánom Bardejov. Tieto mužstvá nakoniec skončili plece pri pleci so 63 bodmi. A tam nastala dilema. Niektoré štatistiky totiž hovoria o tom, že Michalovčania skončili na druhom mieste, kvôli lepšiemu skóre, iné zase uvádzajú, že druhý skončil Bardejov, keďže preň hovorili vzájomné zápasy. Tak, či onak, Michalovčania dosiahli, či už skončili na druhom, alebo na treťom mieste, historicky najlepšie umiestnenie od sezóny 2004/2005, teda odkedy účinkujú v druhej najvyššej futbalovej súťaži. Predtým totiž najlepšie skončili na zemiakovej pozícii vo svojej nováčikovskej sezóne 2004/2005, ako aj v sezóne 2010/2011.

Koruna kráľa strelcov pre Michala Hamuľaka

Keď sme pri bilancii roka, musíme v nej spomenúť aj individuálny úspech. Útočník MFK Zemplín Michal Hamuľak sa totiž so 26 zaznamenanými gólmi stal najlepším strelcom súťaže a získal tak korunu kráľa strelcov. To sa mu podarilo ako prvému futbalistovi, ktorý hájil farby MFK Zemplín od jeho začiatku účinkovania v druhej najvyššej súťaži. O kvalitách strelca presviedčal Hamuľak, ktorý v lete odišiel na hosťovanie do českého Slovana Liberec, prakticky počas celej sezóny, v ktorej zaznamenal skoro polovicu michalovských gólov (z celkových 55 zaznamenal až 26...).

Michal Hamuľak sa stal kráľom strelcov

Dudov odchod, jeho nástupcom František Šturma

Aj napriek historickému úspechu, a aj napriek tomu, že trénerský tandem dostal od vedenia klubu návrh na predlženie kontraktu, ktorý mali iba na jarnú časť, Ondrej Duda a Anton Šoltis ďalej v Michalovciach nepokračovali. Zatiaľ čo Šoltis opäť prijal ponuku Ladislava Šimča a spolu sa ujali kormidla vo fortunaligovom Ružomberku, Ondrej Duda st. zase neodolal ďalšiemu lákaniu arabského sveta a prijal ponuku zo Saudskej Arábie (mimochodom obaja lodivodi počas jesene vo svojich funkciách skončili). Vedenie klubu teda opäť rozhodilo siete s cieľom hľadania nového kormidelníka. Aj keď sa najskôr hovorilo, že trénerom Michalovčanov bude Španiel, táto informácia sa nezakladala na pravde a vedenie nakoniec siahlo po Čechovi Františkovi Šturmovi, ktorý v Michalovciach pôsobil aj v sezóne 2010/2011, kedy bol asistentom Vlastimila Petrželu. 

Ondreja Dudu striedal František Šturma

Jeseň plná pozitív

František Šturma sa na začiatku prípravy opäť musel potykať s rezmi v kádri. Ten aj vzhľadom na zmenu štruktúry druhej najvyššej súťaže prešiel veľkým omladzovaním. Odišla z neho hlavne skúsenosť (Hamuľak, Janočko, Janič, Smrek, Jenčo...) a odchody nahradili až na výnimky mladíci z okolia či zo staršieho dorastu. Šturma však spolu so svojím asistentom Adriánom Devečkom na tíme zapracoval a družstvo sa z týždňa na týždeň zlepšovalo. V príprave nenašlo v piatich zápasoch ani raz premožiteľa (tri výhry, dve remízy) a aj samotnú súťaž odštartovalo výborne. V prvých štyroch kolách nenašli „šturmovci“ premožiteľa. Potom síce v dvoch ďalších dueloch zaznamenali akurát bod, no následne prišla sedemzápasová víťazná séria, ktorú uťali šťastným víťazstvom 1:0 v metropole Zemplína až hráči Tatrana Prešov. V zostávajúcich štyroch jesenných zápasoch však už Michalovčania neprehrali, získali v nich desať bodov a v tabuľke tak majú po jeseni pred druhým Zvolenom osembodový náskok. Okrem výsledkov tešili v jeseni aj výkony omladeného družstva, ktoré divákov bavilo ofenzívnym futbalom a v závere jesene aj bohatými nádielkami do sieti súperov.

Ďalší prepis histórie

Práve tie mali za dôsledok v tomto roku ďalšie prepisovanie histórie. Potom, čo Michalovčania v sezóne 2013/2014 dosiahli 63 bodov, čo je najviac odkedy účinkujú v druhej lige, skončili na druhom (či na treťom) mieste, prepisovali históriu aj tým, že v zápase 16. kola doma proti Rimavskej Sobote dosiahli najvyššie víťazstvo 6:0 a túto štatistiku ešte poopravili v záverečnom jesennom kole, v ktorom doma zdolali Trebišov 7:0. V ligovej tabuľke dosiahli po jeseni 44 bodov, čím takisto prepísali históriu vo svojej druholigovej účasti. K ďalším zápisom do histórie by mohlo prísť v jari. Ako je známe, druholigová súťaž, ktorá začne v prvý marcový víkend, bude pokračovať štyrmi záverečnými súbojmi základných častí a prvých šesť tímov zo skupiny Západ a Východ sa spojí do jednej skupiny a zabojujú o jedno postupové miesto do najvyššej súťaže. V prepočítacej tabuľke sú zatiaľ Michalovčania na druhom mieste, s dvojbodovou stratou na Skalicu, ktorá vedie ligový pelotón na západe. Práve medzi týmito dvoma celkami by sa mal odohrať súboj o postupovú priečku, o ktorú majú obrovský záujem aj na Zemplíne. Podarí sa im teda po jedenástich sezónach postúpiť do najvyššej súťaže?

El Clásico štadión nevypredalo

O michalovskom futbale sa veľa hovorilo aj v auguste práve končiaceho roka. Vtedy sa na tunajšom futbalovom štadióne odohral už piaty ročník medzinárodného turnaja do sedemnásť rokov Michalovce Cup, ktorý mal doslova hviezdne obsadenie. Organizátorom sa totiž podaril husársky kúsok, o ktorom hovorili dva roky. Už rok predtým sa turnaja zúčastnil kráľovský Real Madrid a tentoraz sa sem podarilo dotiahnuť aj jeho najväčšieho španielskeho protivníka a úhlavného rivala FC Barcelonu. Michalovčania tak na vlastné oči mohli vidieť bájne El Clásico. Bol to súboj síce iba sedemnásťročných futbalistov, no talentu tam bolo vidieť viac ako dosť. El Clásico bolo hlavným motívom piateho ročníka Michalovce Cup a trochu tak zatienilo aj účasť ďalších štyroch kvalitných tímov - domáceho MFK Zemplín, ďalšieho španielskeho giganta FC Valencia, poľskú Legiu Varšava či Duklu Praha. Víťazom turnaja sa nakoniec stal madridský „Biely balet“, ktorý vo finále zdolala Valenciu, tretiu priečku obsadili Katalánci. Michalovskí dorastenci sa oproti minulému roku o jednu priečku zlepšili a na kvalitne obsadenom turnaji skončili na piatom mieste. Jediným negatívom turnaja bola divácka účasť. Minulý rok bol turnaj takmer každý hrací deň vypredaný, teraz to tak vonkoncom nebolo. Nemalo to za príčinu nepriaznivé počasie, skôr cenová politika, ktorá bola vysoká a viacerí záujemcovia si teda lístky nemohli zakúpiť. Vypredané nebolo ani El Clásico a aj v ostatných dueloch zívali niektoré časti tribúny prázdnotou.   

Michalovský futbal má teda za sebou jeden z úspešných rokov. Darilo sa hlavne mužom MFK Zemplín, ktorí v jari budú reálne v hre o postup do najvyššej súťaže. Keď sa im to podarí, bude to historický úspech futbalu v meste, ktoré si najvyššiu súťaž určite zaslúži. Michalovčania tam patria zabezpečením, infraštruktúrou, no musia sa tam dostať aj herne. A to bude najťažšie. Kiežby sme mohli na budúci rok hovoriť o najlepšom roku michalovského futbalu...

Peter Brendza



Uverejnené: 31.12.2014 09:37:20 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.