files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

54. jarné kilometre

Po minulotýždňových predjarných km, čo pri mínusovej teplote (-1 ºC) a neustálom snežení na predjarie vôbec nevyzerali, sa hojný počet členov Najstaršieho michalovského KST Turista v prvý jarný deň zúčastnil pri 15 ºC skutočnej jarnej túry.


Na jedno z najstarších podujatí organizovanej turistiky na Slovensku (54. ročník) sa naši turisti vydali z pomerne mladého mesta Strážske (od 15. 6. 1968) v minulosti neslávne známeho hlavne chemickou fabrikou Chemko, zamorujúcou životné prostredie zemplínskeho regiónu. Názov mesta pochádza od osady, v ktorej už v 12. storočí sídlili kráľovské stráže dozerajúce na obchodnú cestu z Potisia do Haliče. Po pár km prešli Brekovskou bránou, prelomovým údolím Laborca cez Humenské vrchy medzi Klokočinami (338 m n. m.) a Krivošťankou (549 m n. m.) a za obcou Brekov začali pomaly vystupovať po pravdepodobne pôvodnej prístupovej ceste k ruinám rovnomenného hradu.

K vzniku hradu sa viaže viacero povestí, či už o kráľovi Belovi IV., alebo o lúpežnom rytierovi Arkurovi, no nie všetky sú vierohodné. Isté však je, že vznikol v 2. polovici 13. storočia a písomne sa prvýkrát spomína ako Castrum Balko v r. 1307 pri výmene medzi michalovskou šľachtou a Petrom Petényim ml, za jeho niekoľko dedín a pozemkov bližších k Michalovciam. Počas viacerých storočí sa na hrade vymenilo niekoľko vlastníkov, za zmienku však stojí bitka v jeho okolí v r. 1466 medzi uhorským kráľom Matejom Korvínom a poľským kráľom Kazimírom IV. Do ruiny sa dostal v r. 1684 počas stavovských povstaní pričinením vojakov Imricha Tökölyho. Po slávnostnom otvorení viac ako 50 ročného turistického podujatia sa necelá stovka prítomných (vyšší počet oproti predchádzajúcim rokom pravdepodobne odradilo zopár ranných kvapiek), zúčastnila na športovo-zábavných hrách - hode polenom, triafaním šípok na cieľ, či preťahovaní lanom. Po ocenení víťazov vecnými cenami od organizátorov z KST Strážske, občerstvení sa pripraveným čajom od tých istých organizátorov, či poopekaní klobások, to všetko pri upravenom prameni pár metrov pod ruinami kvôli nebezpečiu padajúcich skál, pustili sa naši členovia na spiatočnú cestu. Druhá tohtoročná spoločná akcia zemplínskeho turistického regiónu mala úspech, a tak hurá na letný regionálny zraz turistov v júni, ďalšie to spoločné podujatie.
                                   Anton Hasák



Uverejnené: 10.04.2010 17:17:57 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.