files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Subteréne vystavuje sedem mladých výtvarníčok

Špičkový americký filmový režisér David Lynch svojimi nezameniteľnými  kvalitami inšpiroval sedem mladých výtvarníčok z rôznych kútov Slovenska. Je to človek, ktorý vo svojich dielach kombinuje absurdnosť a bizarnosť a má chuť pre tvorbu, čo sa skrýva aj u týchto dievčat.


Pred týždňom v piatok galéria Subterén umožnila vystaviť  maľby, objekty, fotky a videoinštalácie Ivane Kohlhammerovej, Jane Zátvarnickej, Lenke Sukeníkovej, Lenke Jurigovej, Zuzane Sobôtkovej, Linde van Dalen a  Zuzane Gombošovej. Názov výstavy „Lynchové aqvabelly“ vymyslela Ivana Kohlhammer. „Prišlo mi to také absurdné. Jednak to slovo a aqvabelly samotné ako "šport", ten násilný úsmev, keď robia aqvabelly formácie vo vode“, konštatovala Ivana. Koncept výstavy vytvorila výtvarníčka Ivana Kohlhammer, študujúca na Akadémií umení v  Banskej Bystrici, v ateliéri digitálnych médií u Mgr. art. Ing. Michala Murina, ArtD. Tvorba zúčastnených mladých žien má podobnú poetiku, ktorú Ivana zúžitkovala na tejto výstave. Zvolené diela  vychádzajú z  konceptu a zapadajú do neho, a tak vytvárajú  jedno spoločné dielo, ktoré sa snaží priblížiť ženský pohľad na nezameniteľnú atmosféru  a príchuť tvorby Davida Lyncha.

Využíva starobylú techniku enkaustiku

Lenka Sukeníková pracuje so starobylou technikou „enkaustikou“, pri  ktorej sa farebné pigmenty miešajú s voskom. „Práca musí byť skutočne rýchla. Lenku som si vybrala kvôli tomu, že bola schopná túto starú metódu posunúť do súčasného kontextu a vďaka svojej zručnosti, ale najmä vďaka svojskému autorskému rukopisu dala vyniknúť zvláštnej atmosfére tejto  techniky“, konštatovala organizátorka výstavy.

Videoinštalácie a videoprojekcie v skladových priestoroch

Jana Zátvarnická spolu s Ivanou Kohlhammer svoju videoinštaláciu a videoprojekciu vystavujú v doteraz nevyužívaných priestoroch Subterénu. Zátvarnická vystavenú prácu vytvorila len pre túto výstavu. Je to exkluzívne dielo, projekcia  na maľby. Zachytáva stav vedomia, prebúdzanie sa zo stavu racionality do reality. Kohlhammerová si  pre svoju videoprojekciu zvolila zvláštnu miestnosť so  zasypaným tunelom. Komunikujú tu spolu dva priestory. Jeden obsahuje ženské telo, na ktorom sa objavujú krátke texty a druhú polovičku dialógu dopĺňajú prázdne priestory, opustené byty či apartmány. „Z nájdených fotografií som vytvorila  3D miestnosti, čo mi umožnilo pohrávať sa v nich so svetlom a textom.  Akoby s  každým svitaním vznikala v tom prázdnom, čistom priestore veta a  komunikovala so ženským telom v tme“ dodala Ivana. „Tieto priestory nám veľmi pomohli. Subterén ich využíval zatiaľ len ako  sklad. Ukázalo sa, že sú veľmi vhodné na takéto využitie. Myslím si, že v iných priestoroch by tieto práce tak nevyzneli, získali tu totiž výrazný site-specific nádych“, povedala Kohlhammer.

Jej diela pripomínajú gynekologické zariadenia

Zuzana Sobôtková vystavuje práce akceptujúce ženskú zraniteľnosť. „Pôsobia klinicky sterilne, ako keby ste boli v  gynekologickom zariadení a vidíte ženu s roztiahnutými nohami v životnej veľkosti, čomu  pomáhajú aj nainštalované kachličky. Zároveň sú nesmierne krehké a zraniteľné, krásne a čisté vo svojej forme“ uviedla Ivana. Výstavu môžete vidieť v priestoroch galérie Subterén do konca apríla, ale už bez projekcií, pretože nie je možné zapožičať elektroniku na celé obdobie trvania výstavy.                                                   Martina Králiková

 



Uverejnené: 10.04.2010 17:10:09 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.