files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

LIEČEBNÉ UMENIE...

...alebo ako má človek prežívať lásku všetkými zmyslami

Sv. Hildegarda napriek dobe v ktorej žila, mala silne renesančného ducha. Odvážne čelila mnohým zaužívaným pravidlám a ustanoveniam v medicíne, teológii, filozofii a v umení. Odvolávajúc sa na svoje vízie, stavala ducha človeka do svetla akejsi „všeharmónie“.  Pre Hildegardu bolo nesporné, že jedine všetky ľudské zmysly dohromady sú schopné harmonickej chvály Boha, a tak aj zabezpečujú zdravie. Mníšsky stav premenila z askézy  na celoživotnú slávnosť. Podľa sv. Hildegardy nevesta Kristova má byť tá najkrajšia nevesta. Mníšky z jej kláštora stoja v kostole na sviatky,  pri speve žalmov, s rozpustenými vlasmi, zdobia sa bielymi hodvábnymi závojmi, ktoré sú tak dlhé , že sa dotýkajú zeme. Na hlavách majú pretkávané vence, na prsty si navliekajú zlaté prstene a zdobia sa šperkami... Venujú sa hudbe, tancu, umeniu a ručným prácam, šijú tie najkrajšie rúcha a ornáty.  Umenie, krásu a prírodnú liečbu urobila ťažiskom duchovného života človeka. „Chváľte Boha v jeho svätyni... chváľte ho zvukom poľnice, chváľte ho harfou a citarou, chváľte ho bubnom a tancom, chváľte ho lýrou a flautou,  chváľte ho zvučnými cimbalmi, chváľte ho cimbalmi dunivými. Všetko čo dýcha nech chváli Pána“,                                                                                    žalm 150.

V tej dobe ženy nemohli študovať „7 Artes liberales“ – 7 slobodných umení. Hildegarda porušila toto tabu a vytvorila dramatické hudobné diela, ktoré sú vo význame porovnávané so Shakespearovým dielom. Symphonia celestinum revelationum – symfónia nebeských zjavení 77 duchovných spevov, Ordo virtutum, spevohra s 82 melódiami. Súboj, ktorý o dušu zvádzajú Cnosti s diablom a neresťami. Znova potvrdzovala múdrosť dávnych filozofov o tom, že tóny vznikajúce pohybom (napríklad planét), sú v harmonickom vzťahu a súhre s celým vesmírom.  Harmonický zvuk hudby má vplyv na psychické rozpoloženie človeka, môže ho povzbudzovať, dokonca liečiť. „Hudobnosť človeka , jeho zmysel pre harmóniu tónov, je Božím darom a zbraňou v boji o večnú blaženosť“,                   sv. Hildegarda

Zodpovednosť za seba samého Hildegarda vzťahuje na duševný život. Ako všetko, čo telo prijíma sa mení na šťavy, ktoré organizmu prinášajú chorobu alebo zabezpečujú zdravie, tak pôsobia aj myšlienky, túžba po zlom alebo dobrom, zmeny na duši vedúce k šťastiu a spokojnosti, alebo k zmätenosti ťažkostiam.                                                                                                                   Preto podľa Hildegardy neexistuje akýsi príbeh choroby, podľa dnešného ponímania. Podľa jej ponímania neexistuje chorobný proces, ale iba vynechanie, zanedbanie, chybný krok, nedostatočnosť. Aby bol teda zdravý človek, potrebuje byť zdravá jeho duša. O telesné zdravie sa staráme, keď už prepukne problém na fyzickej rovine. Ale kým sa tak stane, sú tu signály a indície, ktoré hovoria o potrebe zmeny... Tú zmenu v nás pomáhajú uchopiť tvorivé sily Umenia.
Veľká Noc vo víziách sv. Hildegardy je opisovaná tak, že v nej „znejú nevyčerpateľnými spôsobmi  tympány a citary, spev a hudba.“  Nech nám všetkým táto hudba prinesie nové sily života.
    Bio Dobrotka, Elena Bindasová

POZOR: pokiaľ máte nejaké zdravotné problémy a radi by ste požiadali o radu, neváhajte nám napísať email na redakcia@novinyzemplina.sk. My sa opýtame za Vás.

 



Uverejnené: 08.04.2010 18:36:15 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.