files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V prvý školský deň budú policajti dohliadať na školákov

Školáci sa po letných prázdninách vracajú do svojich tried, nový školský rok je opäť predo dvermi. Najmä pre deti, ktoré prvý krát prichádzajú na vyučovanie, často v sprievode svojich rodičov, je to veľký významný deň. Po prázdninách nastáva väčší presun obyvateľov. Bude viac áut na cestách, cestujúcich mestskej hromadnej dopravy, ako aj v diaľkových, prímestských spojoch autobusovej a železničnej dopravy. Školákov bude postupne pribúdať na priechodoch pre chodcov, zastávkach, chodníkoch a iných verejných priestranstvách, preto musia vodiči najmä predvídať. Sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, či už detí alebo starších ľudí.


Polícia počas prvého školského dňa, v utorok 2. septembra 2014, posilní hliadky a zvýši dohľad nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl a v priľahlých uliciach. Policajti budú v prípade potreby cestnú premávku riadiť a usmerňovať. Cieľom tejto akcie je zabezpečiť maximálnu bezpečnosť   všetkým účastníkom cestnej premávky. Do akcie sa zapoja nielen dopravní a poriadkoví policajti, ale aj policajti železničnej polície.

Polícia sa obracia na rodičov, aby  svojim deťom vysvetlili základné pravidlá a niekoľko dôležitých dopravných značiek, ako aj upozornili o nástrahách na cestách. Niekoľkokrát prejdite najmä s menšími deťmi trasu do školy, vyberajte nie najkratšiu, ale najbezpečnejšiu trasu.  Dieťa pozoruje, opakuje a napodobňuje obraz, ktorý vytvárajú dospelí, najmä rodičia. Prvoradé je naučiť deti, že po chodníku sa chodí vpravo. Kde chodník nie je, alebo je neschodný, chod sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Je dôležité svojim deťom vysvetliť význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti. Pri prechádzaní cez cestu treba vyť ostražitý a používať vyznačené priechody. Radšej sa treba viac krát presvedčiť či je bezpečné cez cestu prejsť.

Vodičom odporúčame v blízkosti priechodov pre chodcov znížiť rýchlosť.  Chodci tým získajú dosť času, aby dokončili prechádzanie. Situáciu v cestnej premávke treba pozorne sledovať, a pokiaľ vodič vo vedľajšom jazdnom pruhu zníži rýchlosť jazdy a zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov, taktiež okamžite znížime rýchlosť jazdy a zastavíme vozidlo, aby bol umožnený bezpečný priechod cez cestu všetkým chodcom.

Aby sme predišli tragédiám na cestách, správajme sa zodpovedne, disciplinovane a ohľaduplne. Dodržiavajme pravidlá cestnej premávky všade, nie len tam, kde je policajná hliadka.

Tlačová správa



Uverejnené: 01.09.2014 14:40:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.