files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Divočina v nás

Divočina v nás. Takýto nezvyčajný názov niesla prednáška Juraja Lukáča, náčelníka Lesoochranárskeho združenia VLK, ktorá sa konala v Zemplínskom múzeu. Diskusia priniesla množstvo zaujímavých postrehov, ktoré mali poslucháčov presvedčiť o tom, že človek nie je oprávnený zasahovať do biosféry.

Netradičný názov prednášky Divočina v nás vzbudil u mnohých poslucháčov záujem. Divočina je v tomto prípade chápaná ako biotop, do ktorého človek nezasahuje a ktorý sa buduje sám. Práve v tom vidí Juraj Lukáč podstatu celého lesného systému. „Systémy, ktoré sú neregulované človekom, to znamená divoké, fungujú samy osebe lepšie, ako keď človek do nich zasahuje. Tak, ako aj ľudské telo je divočina v nás, lebo my sa nestaráme o bunky, ako nám bije srdce, ako nám dýchajú pľúca, čo robia červené krvinky a napriek tomu fungujeme, fungujeme tak divoko. Takisto les je taká divočina, ktorá má svoje bunky, svoju pečeň, svoje srdce a nepotrebuje, aby sme sa my do toho starali,“ povedal náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Podľa autora prednášky je človek len bezvýznamný manekýn a dôležité sú úplne iné organizmy, ktorých je podstatne viac a plnia oveľa dôležitejšiu funkciu, napr. baktérie. Lesy sú podľa Lukáča zložité živé systémy a  nepredstavujú len stromy, ale tisíce druhov organizmov, ktoré sú navzájom poprepájané. Keďže ide o živý systém, nie je potrebné sa oňho starať. Práve naopak, lesy treba nechať, aby sa o seba „postarali“ sami.

Hlavnou činnosťou združenia VLK je v súčasnosti skupovanie lesov a vytváranie súkromných rezervácií, do ktorých by človek nezasahoval. Prívrženci združenia sa tiež pustili do hromadného protestu . „Jeden z veľkých problémov je pripravovaná zonácia Tatranského národného parku, ktorá by pokiaľ by bola prijatá tak ako je teraz, znamená zničenie 8 800 ha lesa v súčasných rezerváciách v Belianskych, Centrálnych i Západných Tatrách len za účelom rozšírenia zjazdoviek a výstavby nových hotelov. My sme k tomu podali hromadnú pripomienku, pod ktorú teraz zbierame podpisy občanov Slovenska,“ spresnil Lukáč.

Hromadnú pripomienku môžete podporiť do 31.marca buď písomne (teda osobne), alebo prostredníctvom podpisového formulára na internete.
               (mp)

 



Uverejnené: 23.03.2010 09:45:02 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.