files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deti čítajú čoraz menej a menej...

V dnešnej dobe sa deti knihám a čítaniu venujú čoraz menej, ale zároveň majú vynikajúce schopnosti pomocou písaného slova preniknúť do nových technológií. Nielen v mesiaci marec, ktorý je mesiacom knihy, ale aj po celý rok by mali viac čítať.


Dnes deti „česť výnimkam“ oveľa radšej siahnu po počítači a hlavne hrách ako po knihe. Neuvedomujú si, že čítaním si možu trénovať svoju pamäť a rozvíjať slovnú zásobu a ovplyvniť tým svoj životný štýl. Je pravda, že knihy nie sú najlacnejšie a nemôže si ich každý kúpiť. Dobré je, že jestvujú knižnice, kde si máme možnosť vypožičať akúkoľvek knihu, ktorá je nám srdcu blízka.

Blíži sa 16. marec, a práve tento deň  si slovenskí knihovníci zvolili za „Deň ľudovej rozprávky.“ Týmto dňom si pripomíname narodenie veľkého slovenského rozpravkára Pavla Dobšinského. Jeho rozprávkam neodolá ani staršia generácia, ktorá si prečítaním rozprávky pripomenie svoje zlaté detské časy. Ak nie vo svojej domácej, tak v michalovskej knižnici určite nájdete od tohto autora vzácne knihy, ktoré zaujmú vaše deti.

Michalovská Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického vrámci informačnej výchovy nielen na Deň ľudovej rozprávky, ale i v iné dni oboznamuje deti zo škôl s literatúrou, ktorá sa nachádza vo fonde, s jeho orientáciou a rozdelením. Informuje ich, ako dávať pozor na literatúru, správanie sa  v knižnici, ale aj o knižničnej webovej stránke. „V rámci takejto príležitosti si deti prezrú celú knižnicu, dozvedia sa koľko stojí členské, oboznámime ich s knižničným poriadkom, so  systémom vypožičania kníh, ale aj s prezenčnou i absenčnou výpožičkou s oddelením pre náučnú literatúru medzi ktoré patria encyklopédie, ktoré sú usporiadané podľa medzinárodného desatiného triedenia“, povedala Majvitorová z oddelenia pre deti a mládež. a dodáva „Deťom tiež priblížime spôsob študovania litertatúry, povieme rozdiel medzi knižnicou a knihkupectvom. Následne vysvetlíme ako vzniká kniha, aká je to klasická a moderná kniha, prejdeme na spisovateľov a nakoniec spolu s deťmi prečítame rozpávkovú knihu podľa ich vlastného výberu.“

K výročiu narodenia Pavla Dobšinského knižnica Gorazda Zvonického pripravuje pre deti výstavku, ktorá začne 22. marca pod názvom „Život a dielo Pavla Dobšinského“.

      Martina Králiková

 



Uverejnené: 19.03.2010 21:44:21 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.