files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce - hlavné mesto hádzanej

Rok 2013 bude už onedlho za nami. Aj preto sme sa rozhodli zrekapitulovať to, aký vlastne bol v michalovskom športe. Zaostrili sme na tri kolektívne športy, ktoré sú divácky najatraktívnejšie. Začíname tým najúspešnejším - hádzanou.

V tomto roku mesto Michalovce reprezentovali na najvyššej úrovni v hádzanej dva kluby - ženská Iuventa Michalovce, ktorá účinkuje v slovensko - českej súťaži WHIL a mužský HC winLand Michalovce. Ten zdarne prechádzal brehmi najvyššej extraligy. Schválne hovoríme, že prechádzal, pretože tento klub už na hádzanárskej mape nie je.

Ďalší zánik mužskej hádzanej

Michalovce boli vďaka týmto tímom hlavným mestom hádzanej na Slovensku. Ani jedno mesto totiž nemalo a teraz nemá v obidvoch súťažiach dvojaké zastúpenie, bola to iba metropola Zemplína. K už tradične úspešnej Iuvente pribudol v lete roku 2010 mužský HC winLand. Po šiestich rokoch teda Michalovčania mohli opäť sledovať aj mužskú hádzanú. Ambiciózny majiteľ Stanislav Hudák mal s tímom veľké plány. V prvej mužskej lige sa winLand dlho neohrial. Družstvo síce skončilo vo svojej premiérovej sezóne na treťom mieste, no nakoniec rozhodnutím zväzu postúpilo do najvyššej Extraligy. A ani v nej sa michalovskí muži nestratili. V sezóne 2011/2012 skončil výrazne posilnený winLand po základnej časti na peknom štvrtom mieste, no štvrťfinále proti skúsenejším Košiciam zverenci trénera Pavla Jana nezvládli a prehrali 1:3 na zápasy. Čakali ich teda stretnutia o piate až ôsme miesto, kde nakoniec skončili šiesti.

Historická medaila a po nej zánik - takýto osud mal hádzanársky klub HC winLand Michalovce.

Druhá sezóna bola ešte úspešnejšia. Kolektív pod taktovkou trénera Ľuboša Hudáka, ktorý po sezóne nahradil Pavla Jana, skončil po základnej časti na treťom mieste. Na finálovom turnaji v Prešove síce Michalovčania prehrali s Hlohovcom, no nakoniec získali bronzové medaily. Táto medaila bola historickou. Mužská hádzaná síce mala v Michalovciach obrovskú tradíciu a vyrástol z nej rad slovenských či československých reprezentantov, no medailu sa podarilo získať až tejto generácii hráčov. Ich úspech ešte viac zvýraznil fakt, že najlepším extraligovým strelcom sa s 252 gólmi stal ľavoruký bombardér Patrik Hruščák. Ani obrovský úspech však mužskú hádzanú v meste nezachránil.

Už počas úspešnej sezóny sa čoraz viac hovorilo o existenčných problémoch klubu. Tie naplno vypukli začiatkom tohto roka a klub rútiaci sa do priepasti už nezastavil nik. Mužský tím sa do sezóny 2013/2014 neprihlásil a navyše skončil aj klub. Mládežnícke tímy nového subjektu nesú názov HC winLand junior. Michalovský winLand tak fungoval tri roky, za ktoré dosiahol úspechy, o ktorých sa mnohým len sníva. V najvyššej Extralige skončili jeho hráči v ákladnej časti dvakrát v prvej štvorke a čerešničkou na torte bola bronzová medaila. Aj preto treba majiteľovi klubu Stanislavovi Hudákovi zložiť obrovskú poklonu za to, čo sa mu podarilo vybudovať. Žiaľ, michalovský divák si už mužskú hádzanú vychutnať nemôže. Dúfajme, že šport, ktorý má v tomto meste obrovskú tradíciu, na dobro nezanikne a opätovne príde k jeho reštartu. Ten predchádzajúci trval šesť rokov, uvidíme koľko bude trvať a či vôbec príde k tomu ďalšiemu.

Iuventa úspešná doma aj za hranicami

Rok 2013 bol úspešný aj z pohľadu Iuventy Michalovce. Tá na Slovensku vyhrala čo sa len dalo, keď si v máji pripísala na svoje konto v poradí šiesty majstrovský titul a v závere decembra sa zverenkám trénera Jána Packu podarilo obhájiť aj triumf v Slovenskom pohári. V jarnej časti sezóny 2012/2013 boli Michalovčanky doslova nezastaviteľné. Nakopnuté po pohárovom triumfe v Senci, ktorý získali v závere roka 2012, valcovali jedného súpera za druhým. Michalovčanky v jari stratili v štrnástich zápasoch akurát jeden bod za remízu 27:27 v Šali. Bohužiaľ, na ligový triumf im nestačil ani zisk 42 bodov, ktoré by v predchádzajúcich sezónach bohato stačili na interligové prvenstvo. Baník Most ich totiž získal ešte o dva viac, a tak sa v Iuvente museli aj tretíkrát v rade uspokojiť akurát s druhým miestom. Naposledy sa Zemplínčanky z celkového ligového triumfu tešili ešte v sezóne 2008/2009, odvtedy interlige kraľujú české družstvá. Na svoj piaty triumf vo WHIL si tak budú musieť „Iuvenťáčky“ počkať ešte minimálne rok.


Michalovčanky získali v roku 2013 cenný double. V máji sa tešili zo zisku majstrovského titulu...

Jeseň už v podaní Iuventy nemôžeme hodnotiť tak pozitívne. Zemplínčanky sú síce stále v hre o ligové prvenstvo, keď na Most strácajú akurát jeden bod, no družstvo už nezdobí taká herná ľahkosť, ako to bolo na jar. Všetko to malo za dôsledok, že Michalovčanky prišli o dlhočiznú ligovú víťaznú sériu so slovenskými tímami, s ktorými neprehrali tri roky. Dlhých 38 zápasov si ostatné slovenské tímy s Iuventou nevedeli poradiť až prišla jej prehra 25:26 na palubovke svojho najväčšieho slovenského rivala Dusla Šaľa. Spolu s remízou v Partizánskom tak Michalovčanky v jeseni stratili v lige tri body a do jarnej časti budú vstupovať z druhého miesta, s jednobodovým mankom na lídra súťaže.

...v decembri v Šali zase z obhajoby Slovenského pohára

Na druhej strane Michalovčanky uspeli v pohárovej Európe. Klubu sa vyplatilo to, že tentokrát sa neulakomil na predkolá Ligy majstrov a jeho vedenie sa prihlásilo radšej do Pohára EHF. V ňom dosiahli Zemplínčanky svoje najväčšie úspechy, keď sa v sezónach 2006/2007 a 2007/2008 dvakrát prebojovali do osemfinále (raz to bolo aj v PVP – 2008/2009) a nesklamali ani tentoraz. Aj keď boli medzi nenasadenými tímami, žreb bol k nim veľmi priateľský. V druhom kole tohto pohára im totiž prisúdil izraelský Bnei Hertzliya a ich šance na postup ešte viac vzrástli potom, čo sa kluby dohodli na odohratí obidvoch zápasov v Chemkostav aréne. Michalovčanky súpera jasne predčili a po dvoch jasných výhrach 40:28 a 41:17 postúpili do tretieho kola. V ňom ich už čakal oveľa tvrdší oriešok, slovinský RK Zagorje. Iuventa v prvom zápase zvíťazila o sedem gólov 31:24. Ani tento náskok jej však nemusel na postup medzi šestnásť najlepších stačiť. Michalovčanky totiž v Slovinsku počas zápasu prehrávali aj o osem gólov, no nakoniec prehrali iba o šesť 21:27 a jej hráčky si tak európsky pohár po štyroch rokoch opäť zahrajú aj v jari. A žreb k nim bol opäť priaznivý. Tentoraz im prisúdil atraktívneho a aj prechodného súpera – nemecký Bayer 04 Leverkusen. A keďže sa funkcionárom podaril husársky kúsok a presvedčili nemeckého súpera, aby sa dvojzápas odohral v Michalovciach, Chemkostav aréne zažije v sobotu 8. a nedeľu 9. februára ďalší hádzanársky sviatok.

Darilo sa aj mládeži

O michalovskej ženskej hádzanej sa hovorilo aj v lete počas prípravy na novú sezónu. Iuventa totiž hostila už tradičný domáci memoriál Tomáša Jakubču, ktorý v tomto roku oslávil vzácne jubileum – 20 rokov. Aj preto sa funkcionári klubu rozhodli, že pozvú naozajstnú kvalitu a tá ozaj prišla. Účasť ruského Rostova na Done, rumunského Baia Mare, poľského Lublinu a aktuálneho držiteľa Pohára víťazov pohárov rakúskeho giganta Hypo Niederosterreich ukázala, že Európa vie, kde sú Michalovce. Za všetko hovorí aj to, že všetky štyri pozvané tímy si na jeseň zahrali skupinovú fázu najprestížnejšej ženskej klubovej súťaže - Ligu majstrov.

Hypo Niederosterreich prišlo aj so svojou najväčšou hviezdou najlepšou hádzanárkou sveta za rok 2012 brazílčankou Alexandrou Priscila Do Nascimento

Práve končiaci rok bol pri hádzanej úspešný aj v mládeži. K už tradičnému zberateľovi medailí Iuvente sa tentoraz pridali aj mladší žiaci HC winLand, ktorí získali strieborné kovy. Úspešná bola opäť aj Iuventa. Tá v mládežníckych kategóriách dlhodobo zbiera cenné kovy a ani rok 2013 nebol výnimkou. Majsterkami Slovenska sa stali staršie žiačky, strieborné medaile získali staršie dorastenky. Navyše juniorky Iuventy obhájili prvenstvo v prvej slovenskej ženskej lige a ešte viac tak zvýraznili fakt, že metropola Zemplína patrí k najväčším baštám slovenskej dievčenskej hádzanej.

Peter Brendza



Uverejnené: 27.12.2013 22:55:46 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.