files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

ZŠ Komenského slávila päťdesiatku

V Michalovciach je v tejto dobe osem základných škôl a jedna cirkevná. Jedna z nich ZŠ na Ulici Komenského, alebo ako je známe pr pre mnohých IV. ZŠ, sa tohto roku dožila významného jubilea. Škola na začiatku septembra oslávila 50. rokov, čo je určite dôvod na oslavu. To si uvedomuje aj vedenie tejto inštitúcie a pre svojich bývalých učiteľov, žiakov, predstaviteľov mesta a ostatných riaditeľov základných škôl pripravilo bohaté kultúrne podujatie, v ktorom účinkovali talentované deti z liahne tejto školy. Program sa uskutočnil v Mestskom kultúrnom stredisku a jednu jeho časť moderovala aj bývala žiačka tejto školy, v súčasnosti moderátorka TV Markíza Jana Hospodárová.

Medzi gratulantmi nechýbala ani mestská delegácia na čele s primátorom mesta Viliamom Zahorčákom. Toho ako bývalého pedagóga teší, že jedna z michalovských základných škôl oslávila takéto výročie. „Je to krásne jubileum. Všetci, ktorí vedia, čo je školstvo a čo k tomu patrí, a čo prináša život učiteľa, musia oceniť, že sa táto škola dopracovala k tomuto jubileu. Určite aj pri tejto škole boli isté turbulencie a horšie obdobia, ale prevládajú lepšie obdobia a 4. ZŠ dnes dokazuje svoju opodstatnenosť na mape michalovských škôl a verím, že to aj v budúcnosti bude potvrdzovať,“ podotkol prvý muž mestskej radnice, ktorú na slávnostnom programe zastupovali okrem neho aj ďalší predstavitelia.

Práve táto škola sa môže hrdiť tým, že na nej bola prvá športová trieda v Michalovciach. V roku 1986 sa na nej založilo atletické stredisko a od roku 1988 mohli žiaci navštevovať športové triedy zamerané prevažne na kráľovnú športu – atletiku. V súčasnej dobe sa však škola zameriava na oveľa viac činností, ako je atletika, čo zdôraznil aj v poradí šiesty riaditeľ 4. ZŠ Severín Činčár, ktorý školu vedie doteraz. „Presne tak. Škola sa už nezameriava iba na atletiku. U náš fičí každý šport. Úspešné je hlavne džudo. To len na okraj, aby sme nerozprávali len o atletike. Samozrejme, tento šport je u nás dominantný. Keď ste si však všimli v poslednej dobe sa nám darí aj na inom poli. Zamerali sme sa aj na výučbu anglického jazyka, ktorý sa u nás vyučuje už od prvej triedy a na tejto výučbe používame najmodernejšie metódy.“

Táto základná škola sa však preslávila aj niečím iným. Práve na nej, ako prvej na Slovensku, totiž funguje školská televízia Schola Pictus. „Je to veľmi pekná myšlienka. Prišiel s ňou kolega Bertič a sami vidíte, ujala sa. Klobúk dole, že takéto niečo dokáže. My tých žiakov máme relatívne málo a dostať deti na takéto záujmové krúžky, to už dá veľkú fušku,“ uviedol riaditeľ školy hlavné dôvody vzniku školskej televízie.

Za päťdesiat rokov mala škola určite viacero talentovaných detí. „Všetkých sa spomenúť nedá. My sme boli v minulosti zameraní hlavne na atletiku a aj z toho teda pramení, že tí najúspešnejší sú športovci. Je pre mňa veľmi ťažké niekoho vypichnúť. V súčasnosti to sú slovenskí reprezentanti v dorasteneckej kategórii, ktorí sú zaradení do centra olympijskej mládeže, kde ich je asi desať alebo pätnásť. Teraz tam máme troch bývalých žiakov, čo je podľa mňa vynikajúci výsledok. Takže možno sú to tí, no ako hovorím, nechcem teraz menovať, aby som nikoho neurazil,“ dodal na záver riaditeľ oslavujúcej základnej školy.

Peter Brendza



Uverejnené: 11.12.2013 16:05:38

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623