files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Svet zábavy zachytený ihlou a niťou

Alternatívny kultúrny priestor Subterén pripravil v piatok 26. februára vernisáž  profesionálnej výtvarníčky Vlasty Žákovej, ktorej začiatky neboli jednoduché a priamočiare. Vo svojich začiatkoch sa snažila usilovne hľadať adekvátnu výtvarnú formu a predovšetkým nevzdať sa textilu.

 

 K technike ručných prác ju viedla hlavne rodina, od ktorej sa   mala možnosť učiť. „Túto textilnú techniku som si osvojila úplne na strednej škole. Na vysokej škole už bolo len prirodzené, že po tom, ako som si vyskúšala rôzne techniky, ako maľbu, grafiku, fotografiu, základy videa, som sa opäť vrátila k textilu, pretože sa mi s ním najlepšie pracovalo a pre moje výtvarné koncepty bol najvhodnejší“ povedala výtvarníčka.

Pri tvorbe konkrétneho záberu určitej situácie, kvôli jej psychologickému základu si najprv Vlasta kompozíciu pripraví, či už nafotí, alebo predkreslí. Pri abstraktných krajinách sa riadi vlastným inštinktom a ide priamo na plátno.  „V textilných plastikách si takisto nerobím skice, cítim materiál a viem ako ho tvarovať, aby som dosiahla svoj zámer.“  dodala

          

Nosnou témou jej textilných obrazov sú novodobé témy o pretrhnutom ramienku podprsenky, mokrých nohaviciach, večernom make-upe a zmätenej mladej duši. Tému o pretrhnutom ramienku zvolila kvôli tomu, že ju fascinuje svet party a diskoték, pretože je to ako ďalší svet v svete, kde sa rúcajú akékoľvek zábrany.  „Človek robí veci, ktoré by možno  inokedy neurobil. Získava závislosť na zábave, na štylizovaní sa do trochu inej psychickej pozície. Mňa zaujíma tá tenká hranica medzi tým, keď je to ešte zábava a všetko je nádherné a žiari a medzi únavou z oslavovania, stratou nevinnosti, nadšenia, pozitívneho pohľadu na svet“, povedala Vlasta.

Vlasta ukončila vysokoškolské vzdelanie na Fakulte umení - Katedra výtvarných umení a intermédií v ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby akad. mal. Rudolfa Sikoru v Košiciach. Okrem tejto výstavy v tomto období, vystavuje svoje diela v Trnave.

Na výstave okrem textilných obrazov môžete vidieť trofeje zvierat, ktoré boli jej školskou prácou, ktorej témou bolo  zbytočné zabíjanie zvierat na trofeje. Dvoch zajacov, kde jeden z nich zabil svojho druha, ktorí sám neverí že to urobil. „Je to úsmevná vec, ale v druhom pláne téma na zamyslenie“, dodala Vlasta. Výstava v galérií Subterén potrvá do 25. marca 2010.                                                               (mk)

 



Uverejnené: 12.03.2010 12:14:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.