files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie mestskej športovej haly

Históriu michalovských športových zariadení zakončíme históriou mestskej haly. Tento stánok má iba 25 rokov. Už nejestvujúce Pozemné stavby ho vybudovali prakticky na konci socializmu. Napriek relatívne mladému veku mesto na ňom zrealizovalo už niekoľko etáp rekonštrukcie.

Predchádzajúcemu politickému systému sa v žiadnom prípade nedá uprieť veľké budovateľské úsilie. Aj Michalovce sa vďaka nemu zmenili na nepoznanie. Zároveň sa v týchto časoch podstatne zvýšil počet obyvateľov mesta. Stavebné práce však mali technické nedostatky. Nejaký súdruh prosto vytýčil termín dokončenia stavby. No a ten sa musel bezpodmienečne dodržať. Preto sa veľakrát robilo na úkor kvality. To bol aj prípad mestskej športovej haly v Michalovciach. 

 

Už zhruba po piatich rokoch fungovania začala zatekať strecha. Tá sa v ďalších rokoch látala - plátala, no nikdy nebola dostatočne opravená. Už v druhej polovici deväťdesiatych rokov voda kvapkala na palubovku. Sťažovalo to priebeh súťaží v malom futbale, ale aj hádzanárske zápasy vtedajšieho Zemplmilku Michalovce, kedy v niektorých stretnutiach muselo byť dokonca na palubovke umiestnené aj vedro ... Organizátori hudobných koncertov len tŕpli, aby v deň vystúpenia sólového speváka alebo kapely nepršalo. Takisto tŕpli aj funkcionári hádzanárskeho klubu, keď sa v hale uskutočnili kvalifikačné zápasy mužov alebo žien SR. Našťastie, ani raz nepršalo...

Schátrali aj sociálne zariadenia, šatne, okná či hracia plocha. Na jeseň v roku 2005 zobrali športový stánok do svojej správy zástupcovia 1. Basketbalového klubu. Stalo sa to na základe ich dohody s vtedajším primátorom Jozefom Bobíkom. Klub tak získal ďalší zdroj svojich príjmov. Po nástupe nového vedenia mesta pred siedmimi rokmi sa v hale konečne začali realizovať opravné práce. Prebiehali v niekoľkých etapách. Objekt dostal celkom iný šat. Popri rozsiahlych prácach vo vnútorných priestoroch došlo aj k vynoveniu fasády. Nevábnu červenú farbu nahradila pred troma rokmi žlto - modrá kombinácia vo farbách mesta.

Pred dvoma rokmi prežívalo mužské družstvo hádzanárskeho klubu winLand veľký výkonnostný boom.  Po roku fungovania sa prepracovalo do slovenskej extraligy. Prvoligové zápolenia však hrávalo v kapacitne nevyhovujúcej multifunkčnej telocvični Gymnázia Pavla Horova. Bolo absolútne jasné, že najvyššiu súťaž musí winLand hrať vo vyhovujúcejšom športovom zariadení. Najrozumnejším riešením sa javila mestská hala. Hádzanárski funkcionári argumentovali okrem iného aj tým, že na duely basketbalových tímov chodí iba hŕstka najvernejších priaznivcov. Zároveň zdôraznili, že vzhľadom na malé divácke zázemie je telocvičňa GPH pre kluby 1.BK a 1.BK-D maximálne vyhovujúca. Samospráva k 1. aprílu 2011 vypovedala nájomnú zmluvu s 1. Basketbalovým klubom. Následná výpovedná lehota bola skrátená a skončená k 30. júnu uvedeného roka.

Mesto urobilo výberové konanie. Na jeho základe sa novým nájomcom haly stal hádzanársky klub winLand Michalovce. Zmluva nadobudla platnosť 15. júla. Firma winLand v ďalších týždňoch vymenila palubovku. Vynovila šatne, priestory pre rozhodcov, klubového lekára a zamestnancov médií. Uskutočnila aj ďalšie práce v interiéri. Nájomná zmluva mala platiť desať rokov. Na jar tohto roku ale už mal hádzanársky klub obrovské finančné ťažkosti. Dokonca istý čas bola hala odpojená od energií. V máji preto opäť prešla do rúk mesta. V súčasnosti ju využívajú mladé talenty novovzniknutého klubu winLand junior, džudisti, boxeri a siloví trojbojári.

Ján Čúrny



Uverejnené: 01.10.2013 10:47:52 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.