files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie starej športovej haly

Predchodkyňou modernej a priestrannej Chemkostav arény v Michalovciach bola tzv. stará športová hala. Išlo doslova iba o halu. Chýbalo v nej adekvátne zázemie.

Stará športová hale v plnom šate

V tomto športovom zariadení neboli ani len šatne. Športovci sa prezliekali vo vnútorných priestoroch niekdajšej tribúny, ktorá sa nachádzala v súčasnom športovom areáli farnosti Saleziánov. Teda aj v zime basketbalisti, hádzanári (aj tieto skupiny v minulosti využívali tento športový stánok) a hádzanárky iba v dresoch prechádzali niekoľko desiatok metrov, aby sa mohli prezliecť.  

Okrem palubovky a tribúny hala pozostávala iba z malej klubovne, v ktorej sa schádzali funkcionári. Keď sa hádzanárske družstvo žien zaradilo k slovenskej a neskôr aj k československej špičke, na stretnutia chodila zhruba tisícka divákov. Kapacita hľadiska už nepostačovala. Preto fanúšikovia sedeli aj na schodoch a pod oknami, ktoré boli nad tribúnou. Zaujímavé miesto na prácu mali kameramani. Ak chceli nerušene snímať zápasové dianie vyliezli po rebríku k vyvýšenému miestu. Nedostali sa však naň normálnym spôsobom. Celou váhou tela sa museli preklopiť na zaprášené dosky s troma vrstvami prachu. Po otrepaní nohavíc a svetra sa im ale naskytol výborný výhľad na hraciu plochu.

Odtiaľ sa perfektne kamerovali jednotlivé súboje. Už v tých časoch mestská televízia MISTRAL vysielala záznamy zo športových podujatí. No a z tejto „rozhľadne“ sa vynikajúco komentovalo. No a prečo vlastne bývalé domovské sídlo hádzanárok nemalo administratívne priestory? Z jednoducho dôvodu. Pozemné stavby ho museli postaviť za tri mesiace! Totiž z riadiaceho orgánu prišlo nariadenie, podľa ktorého sa už súťažné duely nesmeli hrávať pod holým nebom na asfalte.

V roku 2009 sa začala rozsiahla rekonštrukcia starej športovej haly ...

Preto v druhej polovici sedemdesiatych rokov bolo nevyhnutné postaviť objekt, ktorý bude dejiskom zápolení. Keďže však súťažná prestávka nebola dlhá, trebalo to zmáknuť za pár týždňov. V rokoch 1999 a 2000 pribudla k hale prístavba (z východnej strany od nemocnice).  Tvorili ju šatne, miestnosti pre trénerov a rozhodcov, klubovňa, bazén a posilňovňa. Moderný športový stánok uzrel svetlo sveta až v októbri 2009, keď pred duelom WHIL medzi Iuventou a Slaviou Praha bola Chemkostav aréna slávnostne daná do užívania. Firma Chemkostav tak zrealizovala svoj dlhoročný zámer. Kvôli rôznym prieťahom s bývalým vedením mesta sa do jeho realizácie pustila až po niekoľkoročnom úsilí.

... a takto vyzerá moderná aréna dnes

Výsledok však stál za to a tento športovo-obchodno-administratívny stánok nám závidia nielen slovenské, ale aj české hádzanárske kluby, ktoré sem prichádzajú odohrať majstrovské, prípravné a turnajové zápasy.

Ján Čúrny (foto: archív Jaroslav Čúrny)



Uverejnené: 09.09.2013 14:31:12 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.