files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Monitor deviatakov je tu...

Už len pár dní, dalo by sa povedať hodín ostáva do spustenia monitoru na základných školách.  Deviataci tak stoja pred prvou veľkou skúškou vo svojom živote, ktorá možno rozhodne o ich smerovaní na stredné školy.

KEDY?

Testovanie 9 – 2010, ako sa oficiálne nazýva, má celoplošný rozsah a uskutoční sa 10. marca 2010. Pre tých, ktorí sa z rôznych objektívnych dôvodov nebudú môcť zúčastniť je plánované náhradné testovanie na 30. marca 2010.

ČO a KTO?

Testovanými predmetmi pre tento školský rok 2009/2010 budú Slo-
venský jazyk a literatúra, Matematika, Maďarský jazyk a literatúra, Ukrajinský jazyk a literatúra. Celkovo do Testovania 9-2010 sa zapojí 1447 základných škôl, čo je celkovo prihlásených 48 060 žiakov deviateho ročníka.
Pre všetky školy sa testovanie začne o 8.25 ráno a končiť sa bude podľa toho, či ide o školu s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským alebo ukrajinským. ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským budú musieť okrem matematiky a vyučovacieho jazyka byť testovaní aj v slovenskom jazyku a literatúre.

Ďalšie zisťovanie gramotnosti len „vyvolení“

Okrem toho sa na vybranej vzorke 109 škôl uskutoční 28. apríla 2010 testovanie čitateľskej a matematickej gramotnosti. Jeho cieľom je overiť, ako dokážu naši žiaci využiť získané vedomosti pri riešení praktických úloh.Testovanie matematickej gramotnosti je za-
merané na zistenie skutočnosti, ako vedia žiaci riešiť slovné úlohy a problémy vychádzajúce z kontextu reálneho života. Úlohou žiakov bude analyzovať krátky text, obrázok, tabuľku alebo graf.
Testovanie čitateľskej gramotnosti je zamerané na zistenie skutočnosti, ako majú žiaci zvládnuté čítanie s porozumením - vyhľadávanie a zisťovanie informácií v texte, interpretáciu textu, hodnotenie a uvažovanie.

Čo znamenajú výsledky?

Výsledky tohtoročného testovania sa školy spolu so žiakmi dozvedia do konca apríla 2010. Vtedy sa uvidí ako uspeli ako jednotlivci, ale aj ako dopadla škola ako celok. Pre žiakov sú ale veľmi dôležité ich individuálne výsledky, nakoľko tieto slúžia mnohým riaditeľom stredných škôl ako jedno z kritérií na prijatie žiaka na strednú školu. Pripraviť sa teda dobre na monitor stojí zato! Môže sa stať, že prijímačiek na strednú školu budete študent ušetrení.

A čo dodať na záver?

Deviataci držte sa !Tí čo sa poctivo pripravovali, sa nemajú čoho báť, a tí, čo to „odflákli“ možno majú v zálohe nejaké „fintičky“, no nezabúdajte, že podvádzať sa neopláca! Zamyslite sa, či Vám to stojí za tú hanbu, keď Vás chytia a nebudete môcť dokončiť test, a tým si zmaríte šancu dostať sa ľahšie na strednú školu.                                       

                        Veronika Kmecová

 



Uverejnené: 09.03.2010 10:27:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.