files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ďalšia zbabraná sezóna v podaní MFK Zemplín

Ani deviata sezóna futbalistov MFK Zemplín nepriniesla vytúžené ovocie v podobe postupu do najvyššej súťaže.

Opäť neprekročili svoj tieň

Michalovskí futbalisti by mali mať v druhej najvyššej súťaži vždy tie najvyššie ambície. Predurčujú ich k tomu podmienky, ktoré zabezpečuje vedenie klubu. Tie sú porovnateľné (v niektorých prípadoch aj lepšie) s tímami Corgoň ligy. Bohužiaľ, útok na postup im zatiaľ ani raz nevyšiel a ani v tejto sezóne k nemu výraznejšie slovo nepovedali. Aj preto sa nedávno skončenú sezónu musíme hodnotiť ako neúspech. Čo z toho, že družstvo hralo útočný futbal a viacerí tréneri aj experti sa vyjadrili, že Michalovce patria do najvyššej súťaže. Hráči to musia ukázať na ihrisku a to bohužiaľ neukázali, a treba povedať, že opäť neprekročili svoj tieň. Na to doplatil aj tréner Albert Rusnák. Ten nakoniec nedokončil sezónu a musel sa predčasne porúčať.

Prevládajú negatíva

Postup do najvyššej súťaže nebol túto sezónu úplne vysoko. Družstvá z čela tabuľky hlavne na jeseň totiž príliš často zakopávali. Druhá najvyššia súťaže nemala takého lídra ako predchádzajúce sezóny v podobe Trenčína či Myjavy. Viackrát sme sa presvedčili, že stačilo zbierať body s tímami, ktoré nepatrili medzi absolútnu špičku druhej ligy. Aj preto si myslíme, že postup tentokrát nebol pre Michalovčanov absolútne nedosiahnuteľný.

Na príklad by sme ukázali nováčika súťaže z Bardejova, ktorý má niekoľkonásobne menší rozpočet ako Michalovčania, no v tabuľke skončil na štvrtom mieste s náskokom desiatich bodov pred MFK. Zemplínčania sa umiestnili na piatom mieste a toto umiestnenie nemôžeme považovať za úspešné. Michalovčania postrácali veľa bodov aj na domácom ihrisku, kde okrem Dunajskej Stredy nedokázali zdolať tím z absolútneho vrcholu tabuľky. Práve víťazstvo nad staronovým účastníkom Corgoň ligy môžeme zaradiť medzi jeden z mála vrcholov nepodarenej sezóny. Tým ďalším môže byť štvorzápasová jesenná séria bez prehry, a takisto aj päťzápasovú sériu bez prehry na úvod jarnej časti.

Na druhej strane sú negatíva. A tých bolo naozaj požehnane. Hneď na úvod musíme poukázať na opätovné zásahy do kádra, kedy v priebehu letnej prestávky opustilo družstvo až osem hráčov. Michalovčania síce začali dobre a po piatich odohratých kolách boli na prvom mieste tabuľky, no potom prišli štyri prehry v rade a s tým sa už viezla celá nepodarená sezóna. Družstvo v nej malo nevyrovnané výkony, z čoho pramenili viaceré série, či už bez prehry, ale bohužiaľ aj bez víťazstva.

Chýbajúci strelec, katastrofálna obrana ...

Pri zaostrenom pohľade na jednotlivé formácie je absolútne jasné, že najlepšie je na tom brankarský post. Dvojica Tomáš Jenčo - Miloš Bréda patrí totiž medzi najlepšie dvojičky v druhej lige a podľa nás by sa nestratili ani v najvyššej súťaži. Brankári síce inkasovali až 43 gólov, viac dostala iba Šaľa (45), Rimavská Sobota (47) a posledná Ružiná (54), no treba podotknúť aj to, že viacero inkasovaných gólov išlo na úkor deravej obrany. Tá doplatila na obrovskú fluktáciu. Veľa sa sľubovalo od návratu Luboša Hrušku, no ten svojimi výkonmi nepresvedčil a v závere sezóny sa dokonca neobjavoval ani na lavičke náhradníkov. Krajní beci síce nerobili väčšie defenzívne chyby, no v budúcnosti sa od nich čaká väčšia podpora útoku. Podľa nás bol najväčším sklamaním defenzívnych radov španielsky stopér Vernon. Ten ako legionár mal byť lepším, ako domáci hráči, no kto videl zápasy Zemplínčanov musel skonštatovať, že to tak nebolo. Ba naopak. Po jeho chybách družstvo viackrát inkasovalo (o tom by vedeli rozprávať hlavne hráči Šale).

Chybám sa nevyhol ani stred poľa. Ukázalo sa, že stále sme nenašli hráča na strategicky najdôležitejší post – defenzívneho stredopoliara. Ten chcelo vedenie vyriešiť angažovaním skúseného Tomáša Sedláka, no odchovanec popradského futbalu absolútne nepresvedčil a patrí medzi najväčšie sklamania sezóny. Takisto sa viac čakalo aj od Francúza Garela a Španiela Immorlana. Pri oboch platí ten istý prípad ako u Vernona – legionár musí byť lepší, ako domáci hráči. A to spomenutá dvojica určite nebola.

No a dostali sme sa k momentálne najväčšiemu problému MFK – strieľaniu gólov. Už niekoľko rokov sa hovorí, že v družstve absentuje pozícia kanoniera. Teraz sa táto pravda ukázala v plnej nahote. Najlepším strelcom bol s ôsmimi presnými zásahmi Pavol Jurčo, ktorý presnú polovicu svojich gólov strelil Bardejovu. Viac sa čakalo napríklad od Garela, Hamuľaka. Ten svoje strelecké prednosti ukazoval akurát v príprave a za rezervný tím, no a takisto aj od ďalšieho španielskeho legionára Juanpeho.

Takže zhrnuté. Družstvo doplácalo na diery v obrane, absentovala podpora zo stredu poľa a vo viacerých prípadoch zhorelo pre absenciu strelca na krásu. Katastrofálna obrana, absencia defenzívneho záložníka, chýbajúci strelec. To sú v súčasnosti najväčšie bolesti michalovského futbalu a na ne doplatil svojim odvolaním aj tréner Albert Rusnák. Tím sa počas letnej prestávky jednoznačne musí posilniť o jedného kvalitného stopéra a keď chce hrať v druhej lige o najvyššie priečky  musí získať aj strelca, ktorý dokáže dať gól doslova aj z tribúny. Od odchodu Filipa Serečina totiž takýto hráč v tíme chýba. Inak sa budeme opäť hrabať v tých priečkach, ako to bolo v tejto sezóne.

Španielsky experiment nevyšiel

Pred sezónou sa veľa hovorilo o angažovaní španielskych legionárov. Do Michaloviec prišla najskôr trojica obranca Vernon a stredopoliari Immorlano i Grondona Sanchez, počas jesene prišiel obranca Marcos Perez a v zimnej prestávke útočník Juanpe. Ani jeden z tejto pätice, sčasti okrem Pereza, nedokázal nadviazať na zvesti, ktoré o ňom išli. Vedenie klubu si sľubovalo od ich angažovania to, že sa stanú lídrami tímu a prinesú niečo nové.

A realita? Grondona Sanchez neodohral za prvý tím ani jeden zápas a už počas jesene sa porúčal naspäť odkiaľ prišiel. Immorlano toho veľa pre zranenie neodohral, Vernon horel v obrane a „strelec“ Juanpe nedal ani jeden gól! Ako – tak bol oživením zostavy akurát krajný obranca Marcos Perez. To je však veľmi málo a aj preto musíme skonštatovať, že španielsky experiment nevyšiel a zdá sa, že jeho pokračovanie neprinesie požadované ovocie ani v budúcnosti.

Vedenie klubu by sa malo zamyslieť aj nad tým, či je tu potrebné ťahať legionárov z nižších súťaži, ktorí sa až na výnimky nedokážu pretlačiť do základnej zostavy. Stále totiž tvrdíme, že legionár musí byť lepší, ako domáci hráč. A tak sa pýtame, ktorý z týchto čo hrali v Michalovciach túto sezónu taký bol? Odpoveď je jasná. Žiaden!

Dokedy sa teda ešte budeme nezmyselne posilňovať o hráčov, ktorí sa dokážu presadiť akurát v rezervnom tíme. Dokedy ešte budeme zakrývať neúspechy tým, ako dobre robíme s mládežou, a ako je to tu všetko v poriadku. Dokedy ešte budeme pravidelne meniť káder a trénerov, ktorí nedostanú možnosť koncepčnej práce. Dokedy ešte budeme prešľapovať na mieste a nikde sa neposunieme. Dokedy ešte ...? 

Nový tréner a to už nech je ním ktokoľvek, musí po svojom príchode stanoviť kto príde a kto odíde, no a jednoznačne musí stabilizovať káder. Len vtedy sa pohneme ďalej a len vtedy bude mať družstvo šancu bojovať o postup do Corgoň ligy. Je potrebné posilniť tím, no podotýkame kvalitou a nie kvantitou. Tej je totiž v kádri dosť už teraz.

Plusy

  • Výborný štart do  súťaže, keď bol MFK Zemplín po piatich kolách na prvom mieste
  • Domáca výhra (1:0) po výbornom výkone nad Dunajskou Stredou
  • Zaraďovanie mladých hráčov do zostavy
  • Vyrovnaná brankárska dvojica
  • Angažovanie Miroslava Božoka
  • Úspechy mládeže, keď dorastenecké tímy ešte stále bojujú o miesto v prvej trojke a vedeniu sa podarilo zorganizovať aj kvalitný dorastenecký turnaj Michalovce Cup

Mínusy

  • Nevyrovnané výkony, keď mali Michalovčania viaceré série bez prehry, no a aj bez výhry
  • Veľa stratených bodov na domácom trávniku
  • V angažovaní cudzincov viackrát výstrel do tmy
  • Chýbajúci strelec
  • Deravá obrana, ktorá inkasovala až 43 gólov
  • Výprask 0:4 v Liptovskom Mikuláši
  • Domáca prehra s Podbrezovou 2:3 (o ktorej sa bude ešte veľmi dlho hovoriť), pri ktorej MFK viedlo 2:1 a hostia otočili výsledok aj napriek tomu, že hrali o dvoch hráčov menej
  • Opäť došlo k odvolaniu trénera

Zaujali

Miroslav Božok

Svetlých momentov bolo v celej sezóne ako šafranu. No niektoré sme predsa len vybrali. Svojimi výkonmi počas jarnej časti na seba upozorňoval Miroslav Božok. Odchovanec michalovského futbalu, ktorý sa do svojho materského klubu vrátil, ako on tvrdí iba na pol roka, ukázal, prečo sa už naplno presadil v seniorskom futbale. Počas jarnej časti patril nielen k ozdobám mužstva, ale trúfame si povedať, že aj ligy. Absolútne sa ukázalo, že tu momentálne v dobrom slova zmysle nemá čo robiť. Sme presvedčení o tom, že sa o neho počas letnej prestávky pobijú viaceré iné kluby z najvyšších súťaží, či už na Slovensku alebo v zahraničí.

Dominik Kunca

V jarnej časti zaujali aj výkony tohto ešte stále talentu michalovského futbalu. Dvadsaťročný rodák zo Strážskeho sa naplno presadil do základnej zostavy, kde mu tréneri našli stabilné miesto. Dominik následne herne pookrial a konečne sa zdá, že jeho výkony idú nahor. Keď v nich bude naďalej pokračovať, sme presvedčení o tom, že mu bude druhá liga onedlho prikrátka.

Tomáš Jenčo

Brankársky post patril v tejto sezóne medzi najstabilnejšie. Zaslúžil sa o to hlavne Tomáš Jenčo, ktorý vytvoril spolu s Milošom Brédom jednu z najlepších brankárskych dvojíc v druhej lige a trúfame si povedať, že by sa nestratili ani v najvyššej súťaži.

Róbert Kovaľ

Obrovský talent, ktorý opäť ukázal svoj potenciál. Keď získa ešte viac na mohutnosti a takisto bude mať ešte viac futbalového myslenia, vyrastie z neho komplexný futbalista. Dovtedy však ešte musí na sebe pracovať. Keď sa tak stane, platí to isté, čo pri Kuncovi. Onedlho mu bude druhá liga prikrátka. Pri tomto mladíkovi treba dodať, že sú tu aj ďalší hráči z mládežníckej liahne. Tá robí v súčasnosti v Michalovciach asi najväčšiu radosť. Do základnej zostavy sa okrem Kovaľa tlačí aj golman Bréda, stopér Ľubomír Korijkov, obranca či záložník Oliver Podhorín, stredopoliar Stanislav Danko, ale aj útočníci Martin Regáli i Adrián Leško. Navyše, v staršom doraste čakajú na svoju príležitosť aj ďalší talentovaní hráči, ktorí sa podľa nás svojej šance onedlho dočkajú takisto.

Sklamali

VŠETCI

Pri tejto položke sme zaostrili na jednotlivcov, no nemohli sme vynechať všetkých. Sklamali totiž výkony a výsledky počas celej sezóny a za tie sú vinní všetci. Hráči, realizačný tím, no aj vedenie klubu.

Tomáš Sedlák

Tento defenzívny typ hráča ošľahaného zahraničnými skúsenosťami mal byť jednou z najväčších opôr tímu. To sa však nestalo. Sedlák sa postupne vytrácal zo základnej zostavy a v závere sezóny už viac presedel na lavičke.

Michal Hamuľák

Góly, góly, góly. Tie v tejto sezóne chýbali. Hamuľak prišiel ako hráč, ktorý ich strieľať naozaj mal. Keď si odmyslíme prvé a posledné kolo, kedy rozhodol o dvoch výhrach dvoma presnými zásahmi, presadil sa akurát raz a to je veľmi málo. To, že ich strieľať vie ukázal v príprave či v zápasoch rezervy. V prvom tíme ale výraznejšie slovo nepovedal, aj keď mal nato dostatok príležitosti a len sám mohol rozhodnúť o niekoľkých víťazstvách. Góly však nedal, a tak kritika musí ísť aj na jeho hlavu.

Pavol Jurčo

Ďalší z útočníkov, od ktorého sa čakali víťazné góly. Jurčo ich strelil síce osem, no aj od neho sa rozhodne čakalo viac.

Vladimír Janočko

Bývalý reprezentant mal byť zárukou kvality do stredu poľa. Žiaľ, len mal. Práve od neho sa v jari očakávala presnejšia gólová prihrávka. Tá ale prišla len málokedy.

Cesc Immorlano, Grondona Sanchez, Vernon da Marco, Juanpe

Túto štvoricu sme dali dokopy schválne. Ide totiž o španielskych legionárov, ktorí mali priniesť do tímu niečo nové. Bohužiaľ nepriniesli. Immorlano bol prakticky celú sezónu zranený, Vernon síce odohral najviac, no v obrane viackrát doslova horel, Grondona Sanchez neodohral ani minútu a Juanpe zase ostal poriadne dlžný svojej vizitke strelca.

Kevin Garel

No a na záver to najlepšie. Francúzsky legionár síce ukázal aj zopár futbalových momentov, no po jeseni skončil a až po návrate domov ukázal svoj pravý charakter. V miestnych médiách sa totiž vyjadril, že v Michalovciach sa nedá nikde ísť a jeho „ctená“ manželka sa tu nudila. Nezabudol podotknúť, že je tu nízka minimálna mzda a nevie, ako tu ľudia z takýchto výplat vyžijú. On však podľa svojich slov zarábal ako „kráľ“. Zabudol ale dodať, že za ten kráľovský plat neukázal na trávniku okrem pár náznakov skoro nič. Na takýchto legionárov by sme mali určite, čo najskôr zabudnúť.

Káder MFK Zemplín v sezóne 2012/2013

Brankári

Tomáš Jenčo (27 zápasov/2430 minút), Miloš Bréda (6/540)

Obrancovia

Patrik Čarnota (11 zápasov/783 minút/0 gólov), Jaroslav Dargaj (3/120/0), Milan Krmpotič (6/540/0), Luboš Hruška (16/1440/1), Marcos Perez (18/1450/0), Michal Vanák (29/2523/0), Oliver Podhorín (19/1396/0), Ľubomír Korijkov (20/1721/0), Vernon da Marco (18/1593/0), Stanislav Smrek (3/191/0), Dávid Horňák (2/180/0)

Stredopoliari

Kevin Garel (18/1161/2), Adrián Leško (11/223/0), Stanislav Danko (19/942/1), Kevin Zonzon (12/1008/0), Róbert Kovaľ (25/1980/1), Georgii Gamkrelidze (24/1347/3), Cesc Immorlano (9/378/0), Leonid Shytov (3/143/0), Tomáš Sedlák (19/1423/0), Lukáš Jacko (2/7/0), Vladimír Janočko (14/1235/4), Miroslav Božok (14/1235/4)

Útočníci

Michal Hamuľak (22/1103/5), Dominik Kunca (25/1700/4), Pavol Jurčo (31/2511/8), Martin Regáli (16/739/5), De Oliveira Torres (6/400/2), Juanpe (6/151/0)

Pokutové kopy (7/6)

Štyri premenil Janočko (proti Sencu, Rimavskej Sobote, Ružinej a Podbrezovej), dva premenil De Oliveira Torres (proti Dubnici nad Váhom a Ružinej), jeden nepremenil Garel (proti Dunajskej Strede).

Pokutové kopy proti (3/3)

Dva premenil Marek Seman (Bardejov) a jeden Kurák (Ružiná).

Žlté karty (73)

7 - Zonzon

6 - Kovaľ

5 - Perez, L. Hruška

4 - J. Čarnota, M. Vanák, P. Jurčo

3 - M. Regáli, Gamkrelidze, D. Kunca, Vernon, Podhorin, V. Janočko, Božok

2 - M. Hamuľak, Krmpotič, Garel, Korijkov, T. Sedlák

1 - Shytov, De Oliveira Torres, S. Danko, T. Jenčo, Smrek, Dargaj, Bréda.

Vylúčenia (4)

4. kolo Vernon

8. kole J. Čarnota

16. kole T. Sedlák

29. kole Kovaľ.

Peter Brendza



Uverejnené: 10.06.2013 23:21:52 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.