files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Snom Jakuba Griča je zahrať si proti Brazílii alebo Argentíne

Nedávno sa slovenskému mládežníckemu futbalu podaril obrovský úspech. Reprezentanti do 17 rokov totiž využili domáce prostredie a na kontinentálnom šampionáte dosiahli obrovský úspech. Po výhre nad Rakúskom (1:0) a remízach so Švajčiarskom (2:2) a Švédskom (0:0) sa stali víťazmi základnej skupiny a vybojovali si tak postup na majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v termíne od 17. októbra do 8. novembra v Saudskej Arábii. V semifinále sa už zverencom trénera Ladislava Pecka nedarilo a po prehre 0:2 tak zostali pred bránami finále. Titul majstra Európy si napokon vybojovali Rusi, ktorí zdolali Taliansko vo finále až po strelách zo značky pokutového kopu. V tíme Slovenska sa predstavil aj hráč MFK Zemplín Michalovce Jakub Grič.

Radosť mladých Slovákov. Jakub Grič (s číslom 8) celkom hore

Zvládli rozhodujúci duel

Slováci mali oproti svojim konkurentom miernu nevýhodu. Ako usporiadateľská krajina totiž nehrali kvalifikáciu a neabsolvovali tak ťažké medzinárodné previerky. „V tom som nevidel až taký problém, pretože sme hrali veľa prípravných zápasov,“ vyjadril sa jediný reprezentant MFK Zemplín v drese SR 17 Jakub Grič. Prvým súperom Slovákov na kontinentálnom šampionáte hranom v Žiline, Dubnici, Zlatých Moravciach či Nitre boli silní Rakúšania. V tomto súboji bol veľmi dlho bezgólový stav a keď sa už zdalo, že zápas skončí 0:0 rozhodol v nadstavenom čase o víťazstve Slovákov Martin Slaninka. „Bol to veľmi dôležitý duel. Nakoniec sme ho zvládli a po tomto víťazstve sme vedeli, že nám stačí získať v zostávajúcich dvoch stretnutiach bod a sme na MS,“ skonštatoval pevný člen základnej zostavy trénera Ladislava Pecka. Potrebný bod na postup Slováci uhrali hneď v druhom stretnutí, keď remizovali so Švajčiarskom 2:2, hoci prehrávali už 0:2. „Toto bol takisto dôležitý moment, ktorý ukázal našu silu. Zvrátili sme prehru so silným súperom. Po tejto remíze u nás prevládala radosť, keďže sme vedeli, že ideme na MS.“

Semifinálová prehra stále mrzí

Po istote účasti na svetovom šampionáte chceli mladí Slováci postúpiť aj do semifinále kontinentálneho šampionátu. Stačila im k tomu aj remíza 0:0 so Švédskom v poslednom stretnutí základnej skupiny. „Už keď sme boli takto ďaleko, chceli sme využiť obrovskú šancu. Semifinále nás veľmi lákalo. Remíza bola pre nás takisto víťazstvom, keďže sme postúpili medzi štyri najlepšie celky v Európe,“ zdôraznil odchovanec lipanského futbalu, ktorý do Michaloviec prišiel vo svojich pätnástich rokoch. V semifinále sa ale spanilá jazda Slovákov skončila, keď nestačili na Talianov, ktorým podľahli 0:2. „Táto prehra ma trochu mrzí. Nezachytili sme úvod, kde sme rýchlo inkasovali. Tento gól nastolil dej zápasu a ten sa už proti tímu ako Taliansko obracia veľmi ťažko,“ podotkol Grič, podľa ktorého bola druhá skupina na ME ťažšia, ako skupina Slovákov. „Ja osobne si myslím, že áno. Boli tam silní Chorváti, ambiciózni Ukrajinci, ako aj finalisti Rusi a Taliani. Aj preto bola asi ťažšia, ako tá naša.“

S jedlom rastie chuť

Defenzívny záložník Jakub Grič odohral na šampionáte všetky štyri zápasy, v ktorých nechýbal ani minútu. Spolu s ním bol priamym aktérom aj ďalší hráč s michalovskou minulosťou, stopér Atila Varga. Ten, ako je známe v lete prestúpil z Michaloviec do veľkoklubu - Juventusu Turín. Ďalšie futbalistovi Jakubovi Hromadovi, ktorý takisto z Michaloviec prestúpil do tímu talianskeho giganta, šampionát ušiel pre zranenie. „Je to len dôkaz, že v Michalovciach sa pracuje s mládežou veľmi dobre. Traja hráči v nominácii, je pre tento klub dobrá vizitka,“ podotkol Grič. Ten síce momentálne zarezáva v staršom doraste MFK, no stále myslí aj na svetový šampionát. Ten sa uskutoční od 17. októbra do 8. novembra v Saudskej Arábii. S kým by si chcel najradšej zahrať? „Na majstrovstvá sveta sa veľmi teším. Dúfam, že sa zmestím do nominácie. Páči sa mi juhoamerický futbal, a tak by som si najradšej zahral proti Brazílii alebo Argentíne,“ uviedol Grič, podľa ktorého by družstvo chcelo v Saudskej Arábii postúpiť zo základnej skupiny. „S jedlom rastie chuť. Už keď sme sa dostali takto ďaleko, nechceme zaspať na vavrínoch. Chceme minimálne postúpiť zo základnej skupiny do osemfinále. Myslím, že to nie je nereálne. Všetko sa však ukáže po žrebe základných skupín.“   

Slovensko 17 - Rakúsko 17 1:0 (0:0)
Gól: 80.+ Slaninka
ŽK: 9. A. Kadlec, 44. Vavro, 72. Kupec - 72. Steiner
ČK: 77. Steiner (Rak.) po druhej ŽK
Rozhodovali: Gözübüyük (Hol.), 4116 divákov
SLOVENSKO 17: Junas - A. Kadlec, Vavro, A. Varga, Kupec - Grič, F. Lesniak - Špalek (53. Čmelík), L. Haraslín, Káčer - T. Vestenický (62. Slaninka).

Slovensko 17 - Švajčiarsko 17 2:2 (1:2)
Góly: 39. A. Varga, 69. Slaninka - 22. Trachsel, 29. Kamber
ŽK: 71. Kupec, 74. Grič, 80. Haraslín - 56. Nguyen, 58. Trachsel, 73. Stettler, 80.+ Briner
ČK: 71. Trachsel po druhej ŽK
Rozhodovali: Stojanov (Bulharsko) - Žuk (Bielorusko), Sigurdarson (Island), 8327 divákov
SLOVENSKO 17: Junas - Kadlec, Vavro, A. Varga, Kupec - Lesniak, Grič - Špalek (54. Slaninka), Haraslín, Káčer (41. Čmelík) - Vestenický (80.+ Vodecký).

Švédsko 17 - SR 17 0:0
ŽK: Špalek, Vavro - Ssewankambo.
Rozhodovali: Vinčič (Slovin.) - Koiv (Est.), Minič (Srb.), 7643 divákov.
SLOVENSKO 17: Junas - Vodecký, Vavro, Varga, Kadlec - Lesniak, Grič - Špalek (51. Slaninka), Haraslín, Čmelík (74. Vlček) - Vestenický (61. Káčer).

Slovensko 17 - Taliansko 17 0:2 (0:1)
Góly: 3. Pugliese, 64. Capradosi
ŽK: Zázrivec - Palazzi, Parigini.
Rozhodovali: Dunauskas (Litva) - Storey (Sev.Ír.), Žuk (Biel.), 6985 divákov.
Slovensko 17: Junas - Vodecký, Otrísal (41. Čmelík), Varga, Kupec - Lesniak, Grič - Káčer (69. Zázrivec), Haraslín, Špalek (53. Slaninka) - Vestenický.



Uverejnené: 27.05.2013 21:11:39 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.