files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Chcela by sa stať medzinárodnou rozhodkyňou

Michalovčanka Monika Lešniaková je národnou tenisovou rozhodkyňou. Ako 20-ročná z osobných dôvodov skončila s aktívnou činnosťou. Tento svoj životný krok v žiadnom prípade neľutuje, keďže rozhodovala už aj na významných turnajoch.

Prísne pravidlá

Tenisoví rozhodcovia sú iba nenápadnou súčasťou hry. Preto zrejme len málo priaznivcov kráľovskej hry v skutočnosti vie, čo všetko majú na starosti. V každom prípade, nie je toho málo: „Všímam si, či rodičia nekoučujú zápas. Teda, či prehnane nereagujú na zápasové dianie. Pozorne sledujem verdikty a správanie čiarových rozhodcov. Čo je zaujímavé, tak mojej pozornosti neuniknú ani zberači lôpt. No a samozrejmosťou sú rýchle reakcie na to, čo sa deje na dvorci,“ rozrečnila sa 26-ročná rozhodkyňa, ktorá hráčsku kariéru zanechala už pred ôsmimi rokmi. Tenisové rozhodkyne nesmú byť výstredne oblečené. Krátke nohavice a minisukne sú prísne zakázané. Striktné normy určujú aj farby rozhodcovského oblečenia. Tie sú najčastejšie hnedé a biele. Dovolené nie sú ani reklamné nápisy a logá na oblečení.

Rozhodovala aj Djokovičovi

Monika Lešniaková bola najprv čiarovou rozhodkyňou. Pred štyrmi rokmi sa stala empairovou rozhodkyňou. „Najkrajšie spomienky mám na tenisovú exhibíciu, ktorá sa takto pred dvoma rokmi uskutočnila v michalovskej Chemkostav aréne. Predstavili sa tu vtedy bývalé veľké tenisové hviezdy – Dominik Hrbatý a Karol Kučera. To, že som vtedy rozhodovala zápasy, v ktorých hrali títo dvaja tenisti bolo premňa veľkým zážitkom,“ zaspomínala si.  No a nikdy nezabudne ani na ďalší veľké podujatie. „Bola som čiarovou rozhodkyňou na turnaji v Bratislave, kde sa predstavil výnimočný hráč s celosvetovými úspechmi – NovakDjokovič. Príjemne ma prekvapilo, že nemal nijaké hviezdne maniere. Bol úplne prirodzený a milý,“ zdôraznila.

Deväť hodín pri kurtoch

Michalovčanka už rozhodovala na mnohých turnajoch. Najviac jej však dalo zabrať domáce podujatie. „Išlo o turnaj Košice open 2012.Pri kurtoch som strávila dovedna deväť hodín! V malých prestávkach medzi jednotlivými zápasmi som sa stihla akurát narýchlo občerstviť,“ vytiahla ďalší zaujímavý zážitok. Vôbec po prvýkrát v živote rozhodovala v roku 2005 na medzinárodnom turnaji detí do 14 rokov. Jeho dejiskom boli neďaleké Košice. „Bolo to pre mňa niečo nové. Malo to svoju atmosféru. Rodičia stáli pri kurte a povzbudzovali svoje deti. Rozhodovanie sa mi vtedy vydarilo. Nespravila som žiadnu väčšiu chybu,“ poznamenala. No a špecifickú príchuť mal pre ňu bratislavský turnaj Tatrabankaopen. „Svoje verdikty som hovorila do mikrofónu, čo bola pre mňa novinka,“ konštatovala.  V súčasnosti ju v rozhodcovskej uniforme môžete vidieť na turnajoch s dotáciou 10-tisíc amerických dolárov. Konajú sa v Bratislave, Trnave, Piešťanoch a iných mestách.

Byť v Miami

Monika Lešniaková by si však rada vyskúšala kariéru medzinárodnej rozhodkyne. Zvládnutie potrebných skúšok a testov je však finančne náročné. Má však aj jeden veľký športový sen. „V minulosti som mala tú česť byť na veľkom medzinárodnom turnaji v americkom Miami. Na centrálnom dvorci sa predstavili veľké tenisové hviezdy – Roger Federer a Maria Šarapovová. Mojim želaním je, aby som aj ja raz rozhodovala na tomto turnaji,“ svoje zaujímavé rozprávanie.

(jan)



Uverejnené: 11.05.2013 16:56:45 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.