files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dukla v prvej lige (3.)

V predchádzajúcich dňoch sme sa vám priniesli súhrn dvoch úvodných sezón (2008/2009, 2009/2010) v ktorých hokejisti HK Dukla účinkovali v prvej lige. Tentoraz vám prinášame obrat za sezónou 2010/2011, v ktorej bola Dukla hore aj dole a nakoniec jej hráči ako - tak zachránili sezónu postupom do play - off. Poďme ale pekne po poriadku...

Zemetrasenie na úvod

Michalovskí hokejisti chceli vo svojej tretej sezóne v prvej lige zabudnúť na neúspešnú predchádzajúcu sezónu. Káder sa opäť výrazne zmenil. Odišlo z neho niekoľko opôr (Slovák, Pavličko, Náhlik ...), no družstvo sa na druhej strane výrazne posilnilo. Do obrany sa vrátil ďalší odchovanec Ivan Boržík, do útoku zase pribudli zvučné posily Martin Opatovský, Anton Lezo, Pavol Segľa či Peter Hurtaj. Na trénerskom poste ostal aj tréner Branislav Kohutiar, no už v úvode prípravy po prvej prehre v Bardejove (0:9) sa naštrbil jeho vzťah s prezidentom HK Dukla Milanom Mrázom. Dukla však následne v príprave začala víťaziť (vyhrala dokonca turnaj Csikserede) a jej víťazná séria skončila na čísle sedem. Tesne pred začiatkom sezóny sa hokejovým štadiónom prehnalo zemetrasenie. Vo svojich funkciách totiž skončil člen správnej rady Jozef Gavura a takisto aj riaditeľ klubu Jaroslav Kločanka. Toho nahradil prezident ďalšieho hokejového klubu v Michalovciach HK Mládež Michalovce Richard Mašlanka a novým športovým manažérom sa stal Jaroslav Kanóc.

Tréner Branislav Kohutiar skončil po piatich kolách ...

Vynikajúci úvod

Michalovčania aj napriek zmenám vo vnútri klubu a ustavičnému pnutiu napätia medzi trénerom a prezidentom klubu začali výborne. Dukla základnú časť začala výborne a prvú prehru jej hráči zaznamenali až vo 4. kole, kedy prehrali na ľade Spišskej Novej Vsi (1:4). Po následnej domácej prehre 1:2 s Liptovským Mikulášom to už trénerská stolička Branislava Kohutiara nevydržala a jeho nástupcom sa stal Peter Bohunický. Ten síce zo začiatku mal výsledky a družstvo sa pohybovalo na špici tabuľky, keď po 9. kolách bola Dukla na čele tabuľky. No aj laikovi bolo zrejmé, že niečo nie je v poriadku. Bohunický začal postupne prekážať hráčom, divákom, médiám, no vedenie klubu ho zubami – nechtami držalo vo funkcii. Každému ale bolo jasné, že sa toto dobrodružstvo raz skončí. 

... jeho nástupcom sa stal Peter Bohunický ...

... ten však nemal na ružiach ustlané ...

Návrat Jána Faitha

V 19. kole síce Michalovčania zvíťazili nad Senicou 5:4 po predĺžení, no po stretnutí už Bohunický tlak neustál a na svojej pozícii skončil. Jeho nástupcom sa stala hokejová osobnosť Ján Faith. Ten už Michalovce viedol v sezóne 1996/1997 a išlo teda o jeho návrat na lavičku Dukly. Ján Faith sa ihneď musel pustiť do práce, keď už dva dni po jeho príchode čakal na jeho zverencov ťažký súper Bardejov. Faithova premiéra vyšla na výbornú, keď Dukla za výdatnej pomoci kanoniera Minčáka (strelil dva góly, tretí mu rozhodca neuznal, pretože padol až do prázdnej brány až po záverečnom klaksóne) zvíťazila 3:2.

... a tak sa jeho nástupcom stal Ján Faith ...

Decembrové kalvárie

Po príchode Jána Faitha mužstvo ožilo. V novembri sa pohybovalo okolo štvrtého – piateho miesta, no na následný mesiac nikto v Dukle nespomína v najlepšom doteraz. Keď v posledný novembrový deň vyhrala Dukla doma nad Prešovom (3:1), málokto tušil, že pre Michalovčanov to bude na dlhý čas posledné vystúpenie. V tíme seniorov sa totiž začala šíriť Hepatitída typu A, známa ako žltačka. Tou sa postupne nakazilo 12 súčasných i bývalých hráčov Dukly. Pravdepodobne z jedla sa nakazili Martin Opatovský, Juraj Minčák, Ivan Boržik, Juraj Dancsák, Erik Kozárik, Anton Lezo, Ľuboš Fajčák, Radovan Petruňa, Peter Dunaj, Ladislav Sabol, Viktor Štefanech a Peter Hurtaj. Okresný hygienik nariadil mesačnú karanténu, počas ktorej mali zakázané trénovať i hrať zápasy nielen seniori HK Dukla, ale aj mládežnícke tímy HK Mládež. Prvoligoví hokejisti Dukly tak v mesiaci december neodohrali ani jeden súťažný duel, preto museli v januári odohrať popri siedmich zápasoch aj päť dohrávok. To všetko v priebehu 22 dní...

 

Hokejisti Dukly na infekčnom oddelení

Navyše, okrem žltačky zasiahol michalovských hokejistov aj ďalší úder. V polovici decembra totiž v ich šatni vypukol požiar zapríčinený pravdepodobne skratom v elektroinštalácii. Žltačka odstavila prakticky polovicu kádra a funkcionári klubu sa museli boriť s problémom skladania nového družstva. Navyše, v januárových dohrávkach hráči, ktorých vedenie zohnalo nastúpiť nemohli a za Duklu mohli hrať iba hráči, ktorí boli vtedy v klube alebo hokejisti, ktorí v čase kedy sa mal zápas odohrať za svoj predošlý klub nehrali. Podľa predpisov SZĽH totiž hokejista nemohol nastúpiť v jednom kole za dve družstvá. Najväčšou rybou, ktorú funkcionári klubu ulovili bol syn lodivoda Dukly Juraj, ktorý si tak po rokoch znova obliekol dres Michaloviec.

 

Ján Faith spolu so svojim synom Jurajom opäť v Michalovciach

Januárové vzkriesenie znamenalo účasť v play-off

Keď sa v januári skončila karanténa, Michalovčania museli v priebehu 22 dní odohrať 12 zápasov. Jedinou útechou bolo azda ostalo to, že až deväť z týchto duelov odohrali doma. Po domácej prehre s Breznom (0:2) sa zdalo, že play-off bude opäť pasé. Dukla však zdrvujúcim finišom napokon vydolovala na úkor Senice ôsme miesto, čo zaručovalo účasť v play-off. Až potom mohli funkcionári klubu začať rokovať o potenciálnych posilách. Na poslednú chvíľu sa im nakoniec podarilo získať obrancu Michala Komu z Prešova a útočníkov Martina Drotára z Brezna, Richarda Lelkeša zo Senice, Matúša Chrenka a Andreja Kmeča z extraligovej Nitry. Káder sa tak rozrástol nielen do kvality, ale aj do kvantity. Dukla tak išla do play-off výrazne posilnená, no v ňom ich čakal zdatný súper, víťaz základnej časti Piešťany. Prvé dva zápasy na ich ľade sa niesli v dominancii favorita. Ten zvíťazil dvakrát 4:1, navyše sa Dukle zranila brankárska jednotka Róbert Marton, ktorého musel zastúpiť vekovo ešte len dorastenec 17-ročný Pavol Borko. Aj napriek tomu sa Michalovčania chceli do série vrátiť. To sa im podarilo tretím zápasom hraným na ich ľade, v ktorom zvíťazili 2:1. Po prehre 2:3 v štvrtom zápase, keď Dukla inkasovali 23 sekúnd pred koncom, sa však sezóna pre Michalovčanov skončila. Vzhľadom nato, že Michalovčania v nej aj napriek obrovským patáliam postúpili do play-off, sa dá hodnotiť ako úspešná. Tie pravé úspechy však prišli až v ďalších dvoch sezónach. O tom však už nabudúce ...

Mladík Borko vo svojich prvých zápasoch za mužov exceloval

Káder HK Dukla v sezóne 2010/2011
Brankári
Róbert Marton, Pavol Borko, Erik Kozárik, Tomáš Lorinc.

Obrancovia
Michal Kozák, Radoslav Regenda, Vladimír Marinčin, Lukáš Škrak, Ladislav Hopkovič, Tomáš Valečko, Matej Ševčík, Michal Koma, Patrik Gavura, Milan Takáč, Ladislav Mucha, Radovan Petruňa, Ivan Boržík, Peter Tirpák.

Útočníci
Juraj Faith, Juraj Minčák, Martin Kovaľ, Milan Mach, Anton Lezo, Branislav Štefan, Ladislav Sabol, Richard Lelkeš, Pavol Segľa, Martin Segľa, Juraj Dancsák, Viktor Štefanech, Murat Hasani, Ľuboš Fajčák, Milan Cútt, Martin Opatovský, Viliam Čacho, Peter Hurtaj, Peter Čížek, Tomáš Ferenc, Peter Dunaj, Matúš Chrenko, Tomáš Banovský, František Koky, Andrej Kmeč, Martin Drotár, Tomáš Stríž.

Peter Brendza 



Uverejnené: 08.04.2013 17:22:26

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623