files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na VII.základnej škole majú múzeum

Siedma základná škola na Krymskej ulici má ako jediná v meste zriadené Školské múzeum. Jednotlivé exponáty darovali, alebo prepožičali starí rodičia a rodičia žiakov. Niektoré predmety priviezli aj zo vzdialených miest.


Múzeum vzniklo v predminulom roku na mieste chodby a počítačovej miestnosti. Sú v ňom starodávne kroje, pôsobivé výšivky, nádherné po domácky tkané koberce. Nájdete tu aj prekrásnu keramiku, hodnotné drevené napodobeniny domčekov, dobové mlynčeky a iné veľmi cenné exponáty.

Jednu z výstavných miestností žiaci menia podľa sviatkov a ľudových zvykov. Pomyselnou hlavnou postavou múzea je „prababička“ (jej papierová napodobenina je v uvedenej miestnosti). Doteraz vďaka šikovnosti a umu pripravili „Vianoce u prababičky“, „Veľkú noc u prababičky“ (bola spojená s ochutnávkou tradičných pochúťok a generačným rozhovorom s učiteľmi, rodičmi, babkami...), „Sviatok všetkých svätých u prababičky“, „Stavanie mája u prababičky“ a pod. V čase našej návštevy boli jarné prázdniny. Preto sa v múzeu nachádzala „len“ dobová izba.
Škola skrášlila i okolie múzea. Pred vchodom sú fotografie z dejepisných exkurzií k pamätníku na Dukle a v Bardejovských kúpeľoch. Históriou „dýchajúce“ prostredie dotvára panel s informáciami o význame Štúrovcov pre slovenské dejiny.

V múzeu sa pravidelne stretávajú členovia krúžku mladých historikov. Vystavené cennosti si so záujmom prezrel aj riaditeľ tunajšieho Zemplínskeho múzea Maroš Demko. Obdivujú ich žiaci zo školského klubu, z okolitých základných a materských škôl. Upútali aj starkých z Domova dôchodcov na Hollého ulici.
Školské múzeum bolo vytvorené  na základe projektu. Ten škola predložila Komunitnej nadácii. Cieľom je vzbudenie záujmu o poznávanie histórie našich predkov a o uchovanie národného dedičstva. Takisto zlepšenie vzťahu k historickým pamiatkam, vedenie školákov k národnej hrdosti atď. Do projektu sa (okrem iného) zapojila časť žiakov, ktorí sú na vyučovacích hodinách dejepisu menej aktívni.    

VII. ZŠ patrí k najaktívnejším školám v Michalovciach. Pred troma mesiacmi zriadila vo svojich priestoroch knižnicu. V závere minulého roka pribudli tvorivé dielne. Škola zároveň realizuje rad ďalších tvorivých aktivít.   (janč)

 



Uverejnené: 26.02.2010 08:58:41 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.