files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dukla po návrate do prvej ligy (I.)

Finálovým úspechom zavŕšili michalovskí hokejisti svoju päťročnicu v prvej lige. Dukla sa po návrate v sezóne 2008/2009 pohybovala najprv v druhej polovici tabuľky, až v dvoch posledných sezónach sa situácia zmenila. V krátkych reportoch sa budeme spätne vracať a ponúkneme vám rozbor sezón, v ktorých michalovská Dukla účinkuje v prvej hokejovej lige. Začíname sezónou 2008/2009.


Nedobrovoľný odchod

Michalovský hokej patril v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch 20. storočia k špičke prvej ligy. Dukla v tom čase ťažila aj zo spolupráce s Košicami a tak nečudo, že v jej drese sa objavili aj hráči ako Miroslav Šimonovič, Slavomír Vorobel, Juraj Faith či Richard Šechný, ktorí neskôr nakukli aj do slovenskej reprezentácie. Tí spolu s legendou michalovského hokeja Petrom Pinďárom vytvorili družstvo, ktoré v prvej lige takmer vždy bojovalo o najvyššie priečky. Situácia sa začali meniť na začiatku tohto storočia. Peňazí bolo čoraz menej a všetko to vyvrcholilo v sezóne 2002/2003. Dukla sa síce v zdrvujúcom finiši zachránila na úkor bratislavského Ružinova, no pre nedostatok financií sa do nasledovného ročníka neprihlásila a skončila tak v druhej lige. Tam jej hokejisti pôsobili päť dlhých sezón.

Vážený ale aj mnohými kritizovaný: Milan Mráz

Príchod nového sponzora

Michalovskému hokeju začalo svitať na lepšie časy v roku 2007. Práve vtedy sa samospráve na čele s novým primátorom Viliamom Zahorčákom podarilo vytvoriť podmienky nato, aby do hokeja vstúpil nový sponzor. Tým sa stala firma Antes spol. s.r.o., ktorej majiteľ Ing. Milan Mráz sa stal novým prezidentom klubu. Michalovčania síce skončili v druhej lige na treťom mieste, no kúpou licencie sa nakoniec dostali do prvej ligy. Mráz na poste prezidenta klubu vydržal štyri sezóny a za jeho éry sa podarilo klubu stabilizovať sa v prvej lige. Bohužiaľ, okrem pozitív, ktoré do hokeja priniesol sa za tie štyri sezóny ukázalo aj množstvo negatív. Tie sa týkali hlavne priveľkej fluktácie hráčskeho kádra, ako aj viacerých trénerských výmen. Za jeho éry totiž v ani jednej sezóne neviedol Dukla jeden tréner a vždy sa na tomto poste udiala zmena. Aj napriek týmto negatívom to bol práve Milan Mráz, ktorý opätovne nasmeroval Duklu do prvej ligy.

 

Peter Mihaľo nakoniec abdikoval ...

Návrat s odchovancami

Prvá sezóna po návrate Dukly do druhej najvyššej ligy sa niesla v znamení účinkovania vlastných odchovancov. Tých neskôr začali dopĺňať aj cezpoľní hráči. Bolo to aj dôsledkom toho, že v začiatkoch letnej prípravy ešte funkcionári klubu nevedeli, že sa prvá liga do Michaloviec nadobro vráti a keď sa tak stalo, mnoho hráčov na voľnom trhu už nebolo. Michalovčania sa v prípravnej fáze iba zohrávali a v úvode základnej časti si „tvrdo“ zvykali na novú súťaž. Tréner Jozef Šechný (mimochodom otec súčasného kapitána Dukly Richarda) sa musel doslova boriť s viacerými problémami. Mužstvo sa stabilizovalo len postupne a v úvode majstrovskej súťaže to bolo vidno aj na výsledkoch. Možno aj preto skončil tento lodivod už po šiestich kolách, keď ho nahradil doterajší asistent Peter Mihaľo. Ani ten však nevydržal celú sezónu, pretože po 27. kole, kedy Dukla na domácom ľade podľahla Spišskej Novej Vsi (2:5), sa rozhodol sám z tejto funkcie abdikovať a jeho nástupcom sa stal Dušan Kapusta.

... jeho nástupcom sa stal Dušan Kapusta

Prvý aj posledný gól strelil Braňo Štefan

Káder družstva v prvej sezóne tvorili hlavne v úvode odchovanci klubu, ktorí pôsobili aj v druhej lige. Tých doplnili hráči pôsobiaci predtým v zahraničí (Regenda, Minčák, Kachnič ...) a postupne prichádzali aj cezpoľní hokejisti, ktorí priniesli do tímu kvalitu. Na prvý majstrovský zápas proti Piešťanom (2:5) bolo zvedavých 1557, čo ihneď bola návšteva kola. Fanúšikovia si po prvýkrát zakričali gól hneď v prvej tretine, keď ich rozjasal Branislav Štefan. Treba podotknúť, že tento „tichý zabijak“ strelil nielen prvý gól michalovského tímu, ale aj posledný v základnej časti či v play-off. Družstvo sa opieralo predovšetkým o útočníka Juraja Minčáka, ktorý v sezóne dosiahol 44 bodov za 22 gólov a rovnaký počet prihrávok. Tomuto útočníkovi zdatne sekundoval Branislav Barna, ale aj ďalší hokejisti ako Richard Miľovčík, Ján Macík, Radoslav Regenda, Milan Takáč, Ladislav Sabol či samotný Branislav Štefan.

Prvý gól Dukly po jej návrate do prvej ligy strelil Braňo Štefan

Tuhý boj o play-off

Ročník 2008/2009 bol špecifický tým, že v ňom účinkovalo až šestnásť tímov a do vyraďovacej časti postupovalo dvanásť družstiev. Michalovčania sa od začiatku súťaže pohybovali v dolnej polovici tabuľky. Prvý bod získali v treťom kole, kedy prehrali na ľade Lučenca 3:4 po samostatných nájazdoch, prvé víťazstvo hneď v nasledujúcom kole, keď zdolali doma Prešov 4:3 po nájazdoch a prvé víťazstvo v riadnom hracom čase sa zrodilo v 6. kole, keď Michalovčania pokorili Dolný Kubín 5:4. Po polovici základnej časti síce ešte boli Michalovčania na nepostupovej štrnástej pozícii, no po príchode trénera Dušana Kapustu družstvo ožilo. Postupne sa začali Michalovčania v tabuľke dvíhať hore a brehy play-off už pre nich neboli také vzdialené, ako sa zdalo najskôr. O priečky zaručujúce vyraďovaciu časť však museli zviesť tuhý boj.

Prehrali, hoci nehrali ...

V posledných siedmich kolách získali hráči Dukly jedenásť bodov, čo malo za dôsledok, že z najhoršej možnej pozície, dvanásteho miesta, sa kvalifikovali do predkola vyraďovacej časti. V ňom narazili na po základnej časti piaty Dolný Kubín, ktorý išiel do predkola z najvýhodnejšej pozície. Michalovčania v ňom na Stredoslovákov nestačili a v sérii prehrali 1:3, hoci na odohraté zápasy to bolo iba 1:2. Prečo to tak bolo? Na prvý zápas totiž hráči Dukly dorazili pre poruchu autobusu až skoro dve hodiny po úradnom začiatku a tak bolo prvé stretnutie, aj napriek oznámeniu Michalovčanov o poruche, kontumované.

Tuhý boj o play-off nakoniec Michalovčania zvládli

Rozlúčka za obrovského aplauzu

Po prehre od „zeleného stolu“ sa Michalovčanom nedarilo ani v druhom zápase na ľade Dolného Kubína, keď prehrali tesne 2:4. Pred tretím domácim stretnutím teda nastupovali s nožom na krku a vedeli tak, že v prípade prehry sa pre nich sezóna končí. V treťom súboji ale po výbornom výkone, ktorý videlo 1830 fanúšikov, zvíťazili 6:3 a vynútili si tak štvrtý zápas. V ňom sa im už tak nedarilo a po prehre 1:2 sa so sezónou rozlúčili. Diváci ich však odmenili mohutným aplauzom.

Káder HK Dukla v sezóne 2008/2009

Brankári

Milan Glevaňák, Peter Babkovič, Kristián Kolesár, Milan Mihalčin.

Obrancovia

Radoslav Regenda, Peter Tirpák, Vladimír Marinčin, Milan Takáč, Miroslav Uličný, Pavel Valko, Michal Pichnarčík, Ladislav Mucha, Jaroslav Kanóc, Radovan Petruňa.

Útočníci

Juraj Minčák, Martin Stripai, Slavomír Ilavský, Peter Učník, Peter Mižák, Juraj Pavličko, Milan Soták, Branislav Barna, Ján Zálužický, Branislav Štefan, Tomáš Semanco, Ladislav Sabol, Richard Miľovčík, Marek Matej, Ján Macík, Lukáš Bajko, Ján Kachnič, Dušan Hinďoš, Peter Kločanka, Matúš Skočný.

Peter Brendza



Uverejnené: 03.04.2013 17:58:11
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.