files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dvadsať rokov nepretržite

V období rokov 1983 až 2003 bolo hokejové A-mužstvo nepretržite účastníkov I.ligy.  Malo však aj na mále. V súčasnosti je v tejto súťaži už päť rokov a v uplynulej sezóne dosiahlo historický úspech. V ďalších dňoch podrobne rozoberieme aj s pohľadom jednotlivých aktérov sezóny od návratu Dukly do prvej ligy.

Patrili k najlepším

Pred tridsiatimi rokmi sa Michalovčania prepracovali do druhej najvyššej súťaže. Takmer vždy patrili k popredným tímom tejto súťaže. Najviac sa to prejavilo v sezóne 1985/86, keď kolektív pod vedením trénera Jaroslava Hrabčáka vyhral I.ligu. Ako víťaz tejto súťaže hral baráž o postup do československej najvyššej súťaže. Tam však stroskotal na českých Vítkoviciach. Aj po rozdelení Československa boli Michalovce jedným z najlepších celkov. Na začiatku 90-tych rokov sa v konečnom poradí pohybovali okolo štvrtého miesta. Veľké problémy však nastali potom, ako sponzorská firma MEZ začala dávať stále menej peňazí do hokeja. Všetko to vyvrcholilo v roku 2000, keď spoločnosť z klubu odišla a ten sa premenoval na HK Dukla, čo je aj jeho súčasný názov.

Nedobrovoľný odchod

V sezóne 1999/2000 už výrazne oslabené michalovské mužstvo, aj keď ešte s nezabudnuteľným Petrom Pinďárom obsadilo predposlednú priečku.  Fanúšikovia si postupne (aj keď veľmi ťažko) zvykali na to, že Michalovce sú výkonnostne horšie ako prevažná väčšina súperov. To však ešte nebol koniec všetkým ťažkostiam.  V súťažnom ročníku 2000/20001 Dukla skončila posledná!  Zachránilo ju len to, že pre rôzne porušovanie platných súťažných noriem Slovenský zväz ľadového hokeja vylúčil Detvu zo súťaže. Preto z nej nikto nevypadol. Ročník 2002/2003 bol akýmsi nesmelým návratom do lepších čias. Michalovce trénoval starý lišiak Ján Selvek. Do kádra pribudlo niekoľko kvalitných hokejistov. Dukla uhrala niekoľko dobrých výsledkov a na tribúny prišlo aj tisíc divákov, čo bol na tie časy obrovský úspech.  Zemplínčania však opäť ratovali holú prvoligovú kožu, no v náročnom súboji na diaľku s bratislavským Ružinovom napokon uspeli. No pre obrovské finančné problémy nedobrovoľne opustili I.ligu. Do tých čias z tejto súťaže nikdy nevypadli, ich odchod bol nútený.

Trápenie a znovuzrodenie

V starých dresoch s logom Šíravaru, čo bolo pivo z produkcie michalovského pivovaru, ktorý už v tom čase roky neexistoval hrala Dukla až II.ligu. Na štadióne niekedy nebolo ani 200 divákov. Z tribún bolo počuť aj kýchnutie fanúšikov, ale aj nadávky hráčov z ľadu. V Michalovciach hrali Rimavská Sobota, Sabinov, Gelnica či béčko Liptovského Mikuláša. Po nástupe novej samosprávy na čele s primátorom Viliamom Záhorčákom sa však všetko začalo meniť k lepšiemu. V prvom rade vedenie mesta vytvorilo vhodné podmienky na rokovanie s potenciálnymi sponzormi. Najviac sa nechala zlanáriť stavebná firma Antes. Kúpila sa prvoligová licencia a centrum Zemplína začalo znova figurovať na prvoligovej hokejovej mape.

Dotiahli to až do finále

Všimnite si ako Dukla v I. lige výkonnostne rastie. Ešte v roku 2009 sa do play-off dostala len s odretými ušami. Zverenci vtedajšieho trénera Dušana Kapustu stroskotali už v osemfinále (vtedy do vyraďovacej časti postupovalo až dvanásť tímov a prvé predkolo hrali iba družstvá z piateho až dvanásteho miesta) na Dolnom Kubíne. No a o rok sa už mužstvo od Laborca vôbec nedostalo do vyraďovacej fázy. Pred dvoma rokmi však vo veľmi vyrovnaných štvrťfinálových dueloch s vysoko favorizovanými Piešťanmi vážne naznačilo, že už v blízkej budúcnosti môže hrať o medaily. To všetko sa splnilo už vlani, keď vďaka koncepčnej práci trénera Vodilu sa Michalovce dostali až do semifinále, kde ich vyradil Bardejov. Nuž a toť nedávno bola naša zlatá Dukla až vo finále, kde však s Bardejovčanmi neuspela. Išlo však o velikánsky úspech jednoliateho kolektívu, ktorý za každých okolností držal pokope.  Veľkú rolu však v tomto smere zohrala aj dôležitá funkcionárska výmena,  keď sa šéfovskej stoličky ujal Alexander Černega.

Ján Čúrny



Uverejnené: 28.03.2013 13:44:52 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.