files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského futbalu – záverečná X.časť

O legendárnom futbalovom trénerovi Štefanovi Nadzamovi bolo už napísaných veľa článkov. Štatistické fakty týkajúce sa tohto trénerského velikána sú vo viacerých športových publikáciách. V nasledujúcom materiáli sa budeme venovať veciam, ktoré o ňom väčšina priaznivcov nevedela.

Štefan Nadzam – jedna z najväčších michalovských legiend

V televízii MISTRAL, kde pracujem ako redaktor sme na jar tohto roku robili cyklické príspevky o jednotlivých etapách histórie futbalu v centre Zemplína.  Do štúdia som si pozýval najväčšie michalovské osobnosti tejto najrozšírenejšej kolektívnej hry. Na začiatku apríla bol mojim hosťom bývalý skvelý hráč TJ Zemplín Vihorlat Jozef Porvaz.  Okrem iného sa vo svojich spomienkach vrátil aj do sezóny 1986/87. Vtedy michalovský tím práve pod vedením Š.Nadzama postúpil z II.Slovenskej národnej futbalovej ligy (SNFL) do I.SNFL. Išlo o najvyššiu futbalovú súťaž na Slovensku. Jozef Porvaz pomenoval najväčšie piliere dosiahnutého úspechu. Zoširoka sa vrátil aj k osobnosti už nežijúceho trénera, ktorý nás navždy opustil v júli 1995 vo veku 55 rokov. „Pred Štefanom Nadzamom mal celý hráčsky kolektív veľký rešpekt. Vytvoril si prirodzenú autoritu. Aj futbalisti s najväčším sebavedomím sklopili hlavy, keď prišiel do hráčskej kabíny. Jeho slová malo veľkú váhu. Na ihrisku sme sa do bodky držali jeho taktických pokynov. Aj preto sme si vybojovali postup do vyššej súťaže,“ uviedol súčasný riaditeľ Základnej školy na Krymskej ulici. Nezabudol dodať, že aj trénerov, ktorí po Š.Nadzamoviv lete 1987 prišli ku kolektívu si hráči vážili, ale už tam ten veľký rešpekt nebolo cítiť. Dokonca niektoré výraznejšie hráčske individuality naplno prejavovali svoje maniere.

Na rodáka z Budkoviec, ktorý trénersky pôsobil aj v Hradci Králové, Prešove, Trebišove, Snine a vo V.Kapušanoch si s úctou zaspomínal aj súčasný najlepší slovenský športový komentátor Marcel Merčiak.  Tento rodák z Prešova moderoval septembrový slávnostný galavečer pri príležitosti storočnice organizovaného michalovského futbalu. So srdcom Zemplína si jednoznačne dával do spojitosti aj osobnosť Š.Nadzama. „Pán Nadzam bol trénerom Prešova v rokoch 1989 až 1993. Za jeho éry si Prešovčania vybojovali vytúžený postup do federálnej ligy. Stalo sa tak na jar v roku 1990. Ani medzi československou futbalovou elitou sa nestratili. Vďaka pánovi Nadzamovi upustili od povestného defenzívneho prešovského betónu. Preferovali okulahodiacu ofenzívnu hru, ktorá lákala divákov na tribúny,“ vyčerpávajúco uviedla chodiaca encyklopédia futbalu, ktorá v STV pôsobí od roku 1995.

No a čo dodať na záver? Je škoda, že Š.Nadzam už viac ako sedemnásť rokov nie je medzi nami. Hoci by v súčasnosti mal už 72 rokov, určite by svojimi radami a odbornými postrehmi pomáhal futbalovým zanietencom. Nie každý vie, že táto trénerská osobnosť priviedla do seniorského futbalu aj terajšieho trénera MFK Zemplín Alberta Rusnáka, ale aj úspešného kormidelníka Podbrezovej Jaroslava Kentoša. Oboch ich totiž na začiatku 90-tych rokov vytiahol z dorastu Tatrana Prešova do A-mužstva tohto klubu.

Ján Čúrny      



Uverejnené: 15.12.2012 20:52:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.