files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa to naplno rozbalila až na konci jesene

V predchádzajúcich dňoch sa skončilo jesenné účinkovanie hádzanárok Iuventy Michalovce. Hráčky aktuálneho slovenského majstra síce v jeseni nezaznamenali oproti minulej sezóne žiadny „výsledkový prepadák“, no treba povedať, že ani výsledkovo nejako neoslnili. Obzrime sa teda za jesennou časťou najúspešnejšieho michalovského klubu, ktorý už niekoľko rokov reprezentuje nielen mesto Michalovce, ale aj Slovensko, v medzinárodných európskych pohároch a v našich končinách patrí medzi absolútnu špičku.

V Európe výraznejšie slovo nepovedali

Michalovské hádzanárky vstupovali do sezóny opäť s najvyššími cieľmi. Okrem domácej súťaže a Slovenského pohára sa chceli výraznejšie presadiť aj na európskej scéne. Iuventa odohrala v pohárovej Európe šesť zápasov, v ktorých sa z výhry radovali jej hráčky iba raz. Výraznejšie slovo tak slovenský majster v Európe opäť nepovedal. Michalovčanky sa najskôr predstavili v druhom predkole Ligy majstrov. Tam ich čakal veľmi silný protivník, vicemajster Maďarska a aktuálny držiteľ Pohára víťazov pohárov FTC Rail Cargo Hungaria, alebo jednoducho Ferencvaros Budapešť. Ten už v prvom stretnutí druhého predkola pred zaplnenou Chemkostav arénou ukázal svoju silu nielen v hľadisku (kde zhruba 200 fanúšikov maďarského celku prekričalo zvyšných michalovských), ale aj na palubovke, kde Maďarky víťazstvom 40:26 už pred odvetou rozhodli o svojom postupe do najprestížnejšej ženskej klubovej súťaže. Odveta hraná v maďarskom Dabase, už bola len formalitou a FTC víťazstvom 31:22 potvrdil svoj postup do Ligy majstrov. Iuventu tak Ferencváros „vylial“ do Pohára víťazov pohárov.

Prelomili veselskú „kliatbu“

V druhom kole tohto pohára narazila Iuventa na svojich „starých známych“ české Veselí, ktoré Michalovčanky nezdolali viac ako jeden a pol roka. Po štyroch zakopnutiach s týmto tímom sa nakoniec prebrali v tom správnom momente a po jednom z najlepších výkonov v jesennej časti „moraváčky“ v prvom stretnutí 2. kola zdolali 30:22. Vytvorili si tak výbornú pozíciu na postup. „Postupová“ prehra 23:24 na pôde Veselí nič nezmenila na smerovaní Iuventy do tretieho kola PVP, v ktorom na nich čakal ruský vicemajster Rostov na Done.    

Tri jednogólové prehry za riekou Morava

Medzitým začali zverenky trénera Jána Packu svoje zápolenie aj v jedenástom ročníku slovensko - českej interligy, v ktorej účinkujú od jej začiatku. Michalovčanky sa v nej rozbehli troma výhrami. Najskôr triumfovali na pôde Nitry, kde zvíťazili 39:20, potom vyhrali v predohrávke 3. kola v Písku 35:17 a anglický týždeň zakončili domácou výhrou 30:18 nad Zlínom. Potom ale prišlo domáce zakopnutie s českým Veselím (25:25), ktoré ešte viac prehĺbilo nepriaznivú sériu s týmto tímom (tú ako píšeme vyššie Iuventa prelomila v Pohári víťazov pohárov). Treba spomenúť, že hráčky slovenského majstra síce na začiatku WHIL získavali body, no herne neoslňovali. V ďalších stretnutiach dosiahli „povinné“ víťazstvá na pôde Olomouca 32:19, ako aj doma nad vtedajším lídrom Partizánskym 36:23. Potom však Michalovčanky zaznamenali dve prehry za riekou Moravou. Najskôr prehrali v Moste 25:26 a týždeň nato aj v Porube 27:28. Iuventa tak spolu s pohárovou prehrou vo Veselí ťahala v Česku trikrát za kratší koniec a vždy to bolo iba o jeden gól.

Pravú tvár ukázali až v závere

To už Iuventa hrala bez troch hráčok základnej zostavy, keď jej postupne vypadli brankárka Lucia Gubíková, Julia Bachyrievová a Patrícia Wollingerová. Zatiaľ čo návrat Gubíkovej do zostavy sa počíta už iba na týždne, s neúčasťou Wollingerovej (operácia kolena) a Bachyrievovej (tehotenstvo) sa tréner Packa bude musieť vyrovnať na dlhšie. Najhoršie je to, že spomenuté hráčky, hrali prakticky na kľúčových postoch strednej spojky a pivota. Najvypuklejší problém sa ale vyskytol v bráne, keďže dvojica Krebsová a Medveďová, sú ešte mladé a nemajú dostatok skúsenosti z ťažkých zápasov. Vedenie klubu teda muselo brankársky problém riešiť. Zaceliť sa to snažili návratom Ingrid Kudročovej, no po niekoľkých týždňov sa im podarila prestupová bomba, keď ulovili českú brankársku legendu Lenku Černú. Štyridsaťšesťročná brankárka sa Iuvente upísala do konca tejto sezóny. Prehry za hranicou Slovenska, hoci boli iba jednogólové, zanechali na hráčkach stopy a nálada pred zápasmi tretieho kola Pohára víťazov pohárov proti ruskému Rostovu nebola najlepšia. Michalovčanky sa však proti vysokému favoritovi doma vypli k výbornému výkonu a konečne ukázali svoju pravú tvár. V prvom polčase prvého stretnutia, ktoré odohrali v Chemkostav Aréne diktovali tempo hry a zaslúžene ho vyhrali 15:14. V druhom dejstve už síce dominovali favorizované Rusky, no fanúšikovia Iuvente zatlieskali aj po trojgólovej prehre 28:31. Výkonom proti favorizovanému súperovi sa Iuventa konečne naštartovala. V šlágri posledného jesenného kola na domácej palubovke doslova rozbila svojho najväčšieho slovenského rivala Šaľu 38:28 a pred odvetou v Rostove sa tak jej hráčky výborne naladili. Veľa nechýbalo a v Rusku mohli urobiť obrovskú dieru do sveta. V polčase odvetného zápasu totiž viedli o dva góly 15:13 a hneď v úvode druhého dejstva dokonca zmazali trojgólové vedenie aktuálneho lídra ruskej Superligy. Ten si ale postup postrážil a po víťazstve 26:24 postúpil do osemfinále PVP, no Iuventa rozhodne nesklamala a jej hráčky sa za svoje výkony proti tomuto tímu hanbiť určite nemusia. S pohárovou Európou, ako aj s jesennou časťou, sa tak lúčili so zdvihnutými hlavami. Iuventa síce v pohárovej Európe dieru do sveta neurobila, no treba povedať, že tak v Lige majstrov, ako aj v Pohári víťazov pohárov, jej hráčkam stáli v ceste najťažší možní súperi.

Čo ešte do konca kalendárneho roka?

Michalovské hádzanárky po skončení jesennej časti interligy aj ich tohtosezónnej pohárovej púte, majú terajšie dni trošku voľnejšie. Tento víkend sa mali zúčastniť kvalitne obsadeného turnaja v nemeckom Frankfurte nad Odrou, no nakoniec z toho vzišlo. Miesto toho, dvakrát privítajú na domácej pôde účastníka najprestížnejšej ženskej klubovej súťaže Ligy majstrov U Jolidon Kluž. Iuventa sa s rumunským vicemajstrom stretne najskôr v piatok 14. decembra o 18.30 a potom aj v sobotu 15. decembra o 10.30. Ešte predtým absolvujú Michalovčanky túto nedeľu 9. decembra štvrťfinálový zápas Slovenského pohára na pôde Martina. V prípade očakávaného postupu Iuventa absolvuje záverečný turnaj Slovenského pohára, ktorý sa uskutoční v termíne 29. - 30. decembra pravdepodobne v Senci. Jarnú časť spoločnej interligy začínajú Michalovčanky v nedeľu 6. januára, kedy sa predstaví na pôde pražskej Slavie.

Iuventa v Európskych pohároch

II. predkolo Liga majstrov

Iuventa Michalovce - FTC-Rail Cargo Hungaria Budapešť 26:40 (10:15)

FTC-Rail Cargo Hungaria Budapešť - Iuventa Michalovce 31:22 (16:8)

2. kolo Pohár víťazov pohárov

Iuventa Michalovce - HC Britterm Veselí nad Moravou 30:22 (14:10)

HC Britterm Veselí nad Moravou - Iuventa Michalovce 24:23 (14:12)

3. kolo Pohár víťazov pohárov

Iuventa Michalovce - GK Rostov na Done 28:31 (15:14)

GK Rostov na Done - Iuventa Michalovce 26:24 (13:15)

Iuventa vo WHIL

1. kolo: UDHK Nitra - Iuventa Michalovce 20 : 39 (11:18)

2. kolo: Iuventa Michalovce - HC Zlín 30:18 (12:10)

3. kolo: Sokol Písek - Iuventa Michalovce 17:35 (11:12)

4. kolo: Iuventa Michalovce - HC Britterm Veselí 25:25 (14:13)

5. kolo: DHK Zora Olomouc - Iuventa Michalovce 19:32 (11:14)

6. kolo: Voľno

7. kolo: Iuventa Michalovce - HK Danlog Partizánske 36:23 (16:10)

8. kolo: DHK Baník Most - Iuventa Michalovce 25:24 (12:12)

9. kolo: Iuventa Michalovce - ŠKP Piccard Senec 34:25 (17:17) 

10. kolo: DHC Sokol Poruba - Iuventa Michalovce 28:27 (15:10)

11. kolo: Iuventa Michalovce - Duslo Šaľa 38:28 (20:14)

Plusy:

- Výkony Iuventy v závere jesene, keď zdatne vzdorovala v treťom kole PVP ruskému Rostovu a navyše zdolala po výbornom výkone svojho najväčšieho slovenského rivala Šaľu

- Ešte pred začiatkom súťaže zaujalo aj víťazstvo na kvalitne obsadenom Memoriáli Tiberia Rusa v rumunskom Kluži

- Prelomenie veselskej série, keď Michalovčanky po štyroch nezdaroch konečne získali skalp aktuálneho držiteľa primátu vo WHIL

- Štandardné výkony kapitánky Lucie Tobiašovej, ale aj herné zlepšenie Dominiky Horňákovej a Marianny Rebičovej

- Angažovanie českej brankárskej legendy Lenky Černej

Mínusy:

- Zranenia dvoch hráčok základnej zostavy Lucie Gubíkovej a Patrície Wollingerovej

- Jednogólové prehry v Moste a Porube, ktoré podľa nás vôbec nemuseli prísť.

- Domáce remízové zakopnutie s Veselí

- Slabšie domáce výkony so Zlínom a Sencom

- Takisto sú sklamaním výkony dvoch letných posíl Ukrajinky Julie Snopovej a Rusky Natalie Vinyukovej, ktoré sklamali hlavne v pohárových zápasoch, kde mali Iuvente pomôcť najviac

- Brankársky problém, ktorý sa naplno prejavil po zranení Gubíkovej a z časti ho vyriešil až príchod 46 - ročnej Lenky Černej

Peter Brendza 



Uverejnené: 04.12.2012 19:16:31 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.