files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Patrí k najznámejším súborom na Zemplíne


Láska k spevu drží členov pokope

 

Spevácky súbor Rozkvet si prešiel bohatou históriou a mnohými zmenami, ktoré formovali jeho tvár až do dnešnej podoby.  Bol založený pred tridsiatimi siedmimi rokmi. Počet členov sa za ten čas znížil. Ich chuť spievať a vystupovať naďalej rozkvitá.  

 

Dievča pre všetko

Spevokol sa venuje hymnickým, ľudovým a pohrebným piesňam. Vystupuje pri významných mestských príležitostiach, jarmokoch a na koncertoch. Zúčastnil sa viacerých speváckych súťaží, z ktorých si odniesol popredné výhry. V repertoári má i vianočné koledy. Hudobný sprievod súboru tvorí buď akordeón, alebo varhany. Členovia Rozkvetu sa schádzajú každý pondelok v Strážskom, aby si nacvičili nové piesne či preopakovali staré. Spevu sa venujú najmenej tri hodiny týždenne. Sú známi po celom Zemplíne a majú veľa priaznivcov.       

Rozkvet sa vytvoril z recitačného zboru, ktorý viedla Anna Válová. Mnohí začínajúci členovia sú už po smrti. Počty spevákov sa rokmi preriedili. Spočiatku mohol Rozkvet bez problémov zanôtiť štvorhlasovú pesničku. Dnes nemajú dosť ľudí na to, aby zaspievali dvojhlas.    

„Vystupujeme taktiež pri výročiach a pohreboch. Mesto nás volá všade,“ hovorí umelecká vedúca Anna Makuchová. „Za socializmu sme častejšie navštevovali okolité obce. Dnes už nieto dosť finančných prostriedkov. Rozkvet je ako dievča pre všetko.

Naši vnuci nepoznajú ľudové či revolučné piesne. Majú iné záujmy. O čas ich oberajú najmä počítače a televízia. Mladí nespievajú tak ako kedysi. Spomínam si, že keď som ako začínajúca učiteľka viedla školský súbor, bolo v ňom okolo štyridsať detí. Na dedine sa spievalo pri každej príležitosti. Súbory tu boli a budú. Mám však pocit, že keď odídu starší ľudia, zaniknú aj ľudové piesne.“

 

Speváci sa poznajú ako súrodenci

Ľudia sú viac utiahnutí. Do spevokolov sa nehrnú aj preto, lebo za to nič nedostanú. Zakladajúci členovia Rozkvetu sa zhodujú v tom, že niekedy sa nepýtali, čo za svoju prácu zinkasujú, ale ako ju zveľadia. V počiatkoch spevácky súbor podporoval najmä závod Chemko, v ktorom bola väčšina spevákov zamestnaná. Po revolúcii prebralo úlohu finančného partnera mesto Strážske. 

Hudobné teleso, ktoré členovia Rozkvetu vytvárajú, trápia choroby a neduhy staroby. Aj napriek tomu sa súbor môže pýšiť výhrou druhého miesta na Adamcových slávnostiach v Košiciach. Dôchodcovia sa poznajú desiatky rokov. Vytvárajú rodinnú atmosféru, ktorá ich ešte viac stmeľuje. Radi sa učia nové piesne. Na spoločných stretnutiach sa rozprávajú o bežných problémoch. Času majú nazvyš.

  „V Rozkvete sa najprv stretávali prevažne mladí ľudia,“ spomína Anna Zabloudilová, členka súboru. „S mládežou nespolupracujeme, i keď nemôžem povedať, že mladí nemajú o spev záujem. Je tu však veľká veková bariéra. Možno by bolo viac na mieste, keby sme sa volali Dokvet. Radi by sme prijali nových členov, aby nás, starých, vystriedali, ale je to o záujme a chcení. Do spevokolu ma priviedla láska k hudbe a k ľuďom. Mám rada operu. Dobrá muzika dokáže pohladiť moju dušu,“ dodáva pani Zabloudilová.

 

Sprevádzaný akordeónom

Členovia súboru nemajú radi moderné piesne, v ktorých sa rapuje. Hudba by v sebe mala mať príbeh. Počúvajúceho môže povzbudiť a nadchnúť. Svojím vystúpením si naposledy uctili pamiatku bývalej členky Anny Beňovej.

„Na akordeón som začal hrať ešte v päťdesiatych rokoch,“ hovorí hudobník Gabriel Uličný. „Pôsobil som v ľudovej škole umenia. Vždycky ma lákali ľudové piesne. Hral som všade, kde sa zišli ľudia a bolo treba ich sprevádzať. Mrzí ma, že viac než polovica žiakov, ktorí vychodia umeleckú školu, už nikdy nevezme hudobný nástroj do rúk.“   

 

 „Kto chce pochopiť hudbu, nepotrebuje ani tak sluch, ako srdce.“ Jíři Mahen.

                                            

Rozkvet je dnes stálicou mestských podujatí, trhov a koncertov ľudovej hudby.

 


Niektorí členovia zasvätili spevokolu a piesňam takmer celý život. V ľudovkách ospevujú najmä krásy dedín a miest.  


 Rozkvet sa vyvinul z recitačného súboru pred viac než tridsiatimi rokmi. Jeho zakladateľkou bola učiteľka hudobnej výchovy Anna Makuchová.

 

Lukáš Mano 

 



Uverejnené: 13.06.2012 08:44:08 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.