files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Víťazstvo Podvihorlatského maratónu opäť na Ukrajinu

Počas jarného jarmoku sa v Michalovciach konalo viacero športových aktivít. Najznámejšou z nich bol už XXVIII. ročník Podvihorlatského maratónu. S náročnou traťou, ako aj horúcim počasím sa najlepšie popasoval ukrajinský bežec Anatolij Malyj, ktorý zvíťazil časom 2:45:33. Vynikajúci výkon podal aj michalovský matador maratónskych tratí Vladimír Hirjak, ktorý si na tomto podujatí zabehol maximum, keď skončil na desiatom mieste. Okrem tohto už tradičného podujatia sa uskutočnil aj XII. ročník Michalovského polmaratónu a VII. ročník Podvihorlatského In- line maratónu.

Prvý maratón a hneď víťazstvo

V tradičnom čase „jarného jurmarku“ sa konali v meste viaceré športové podujatia. Najznámejší z nich Podvihorlatský maratón písal už svoju dvadsiatu ôsmu kapitolu. Tohto ročníka sa zúčastnilo dokopy 45 pretekárov, do cieľa ich dorazilo štyridsať. Víťazom jedného z najvýznamnejších bežeckých podujatí v rámci Zemplína opäť putovalo za naše východné hranice. Potom, čo sa minulý rok tešil Eduard Hapák, v tomto ročníku bol najrýchlejší jeho krajan Anatolij Malyj, ktorý zvíťazil časom 2:45:33 a druhého Poliaka Damiana Dziewinského nechal za sebou s vyše desať minútovým odstupom. Na treťom mieste skončil Štefan Rácz z Kysaku, ktorý tak skončil ako najlepší v rámci slovenských pretekárov. „Preteky boli aj kvôli počasiu veľmi náročné. Horúce počasie totiž maratóncom nerobí dobre. Ja môžem byť len veľmi rád, že sa mi tu podarilo vyhrať. Samotné preteky mi naozaj vyšli. Na svojich súperov som naozaj nehľadel, bežal som si proste svoje preteky. Ani som nevedel, že som si pred nimi vypracoval taký veľký náskok. Musím byť spokojný, pretože tento maratón bol vôbec mojim prvým, ktorý som bežal,“ uviedol víťaz XXVIII. ročníka Podvihorlatského maratónu, ktorý pôsobí skôr ako tréner bežcov. Aj v minulom roku sa Podvihorlatského maratónu zúčastnil, no len ako tréner. Jeho zverencom bol práve vtedajší víťaz Eduard Hapák.


Trojica najlepších: zľava druhý Poliak Dziewinski, víťaz Malyj a tretí Štefan Rácz

K pokoreniu rekordu chýbali podmienky

Tridsaťosemročný Ukrajinec sa tak najlepšie vyrovnal nielen s náročnou traťou, ktorá viedla od Michaloviec, okolím Zemplínskej Šíravy cez obce Zalužice, Lúčky, Závadka, Hnojné, Jovsa, Klokočov, rekreačné strediská Kamenec, Medvedia hora, Hôrka, Prímestská s cieľom v centre mesta, ale aj klimatickými podmienkami, keďže teplota ukazovala okolo tridsať stupňov, čo nie je pre takýto beh ideálna teplota. Výsledným časom 2:45:33 zaostal o dvadsaťštyri minút, za traťovým rekordom, ktorý zabehol ešte v roku 1986 Košičan Peter Polák. Toho čas 02:21:26 tak zostáva v platnosti ako traťový rekord a jeho prekonanie sa posúva minimálne o ďalší rok. „Je to dosť ťažké tento čas prekonať. Dnes to bolo v tomto teple takmer nemožné. Na prekonanie rekordu je potrebné, aby tie podmienky boli ideálnejšie,“ poznamenal ukrajinský bežec, podľa ktorého druhým dôvodom „bradatého“ rekordu je aj nízka prémia za víťazstvo na týchto pretekoch.

Michalovský „matador“ s vynikajúcim umiestnením

Historické umiestnenie dosiahol už tradičný účastník, michalovský rodák Vladimír Hirjak, ktorý v pretekoch uzatváral prvú desiatku. Toto umiestnenie bolo pre michalovského maratónskeho „matadora“ obrovským úspechom, pretože takto dobre pred vlastnými rodákmi ešte neskončil. „Bežalo sa mi naozaj dobre. Som veľmi spokojný, že aj v tomto teple som si vytvoril svoje maximum,“ povedal po skončení pretekov spokojný Hirjak, ktorý je v civilnom zamestnaní profesorom na GPH v Michalovciach.

Výsledky:

Podvihorlatský maratón:

Muži: 1. Anatolij Malyj (Ukr) 2:45:33, 2. Damian Dziewinski (Pol) 2:57:59, 3. Štefan Rácz 3:02:46,

Ženy: 1. Danica Božová 3:54:41, 2. Alžbeta Tiszová 4:00:01, 3. Zlaťa Semanová 4:19:32.

Michalovský polmaratón:

Muži: 1. Erik Repák 1:26:26, 2. Tomáš Kamas 1:27:04, 3. Erik Onofrej 1:27:11.

Ženy: 1. Zuzana Stanovčáková 1:34:26, 2. Beata Seligová 1:43:17, 3. Lenka Kukurová 1:46:34.

In - Line maratónu na korčuliach:

Muži: 1. Róbert Kustra (Pol) 1:10:02, 2. Lukáš Trnavský (ČR) 1:12:17, 3. Michal Slotta 1:12:17.

Ženy: 1. Renáta Kabrová 1:17:47, 2. Renáta Zmijová 1:20:57, 3. Andrea Belzárová 1:20:58.

Kompletné výsledky nájdete tu

Peter Brendza



Uverejnené: 03.05.2012 18:05:32
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.