files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Talenty rastú zásluhou pedagógov umeleckých škôl

V Michalovciach ocenili mladé hudobné talenty. Niektoré boli podľa porotcov na hranici profesionality. Ponúkli im aj nahrávanie v hudobnom štúdiu.

Minulý týždeň sa uskutočnila súťaž tanečno-rockových skupín Zemplín POP, ktorej organizátorom bola už po 3-krát ZUŠ Michalovce na Štefánikovej ulici. Zásluhu na rozvíjaní talentu majú najmä pedagógovia umelecký škôl.

 

Na súťaži sa zúčastnili nielen skupiny zo Zemplína, ale i z ďalekého okolia. Najďalej prišli skupiny z Novák. ,,Podobných súťaží je na Slovensku veľmi málo,“ povedal Attila Balogh zo ZUŠ Michalovce a zo skupiny Jazz sound.

Pre mladé talenty to bola šanca zahrať si na veľkom pódiu, ale aj vypočuť si názory poroty. Hudobné výkony hodnotili muzikanti Andrej Karlík (gitarista z Prešova), František Balogh (gitara a bicie - Veľké Kapušany), Sergej Dolgoš (zvukár hudobno-nahrávacieho štúdia Vinné jazero) a vedúci oddelenia odborných a metodických činností krajského školského úradu PaedDr. Ján Pavelčák z Košíc. ,,Výkony kapiel sme hodnotili v prvom rade ako kolektívnu hru, zvládnutie melódie, primeraného tempa a prácu s dynamikou,“ uviedol predseda poroty Pavelčák.


,,Najmladším účastníkom bol asi 7-ročný gitarista,“ uviedol Balogh. Myslí si, že základná umelecká škola môže deti naštartovať k hudobníckej dráhe. V kategórii do 15 rokov hralo 5 účastníkov, v staršej kategórii 7 kapiel. ,,Robíme to pre deti od 7-18 rokov, aby sa mali kde prezentovať.“

19-členný orchester Wind Band z Giraltoviec bol vynikajúcou bodkou za úspešnou akciou, ktorá prekvapila i porotu, a preto mu udelila prvé miesto v kategórii Big Band. ,,Bolo to vynikajúce, čo tu dokázali,“ zhodnotil Balogh. Wall o Sound zo ZUŠ Michalovce získali s 1. miestom aj nahrávanie v štúdiu Vinné jazero spolu s kapelou The fusion. ,,Nahrávka je veľkým lákadlom pre ďalšiu prácu,“ myslí si Pavelčák. Podľa neho majú dnes mladí ľudia perfektné zvukové a nástrojové možnosti a v ich veku o tom mohol len snívať. Hudobníkom odkázal, aby sa svojej hudobnej cesty držali aj po ukončení ZUŠ. ,,Som prekvapený, že súťaž Zemplín POP má takú vysokú úroveň, pretože mám možnosť ju porovnávať s celoslovenskými súťažami a jednotlivé výkony tu boli na hranici profesionality.“

Veronika Cholewová

 

Súťaž kategórie A : Magnet - ZUŠ Sečovce - I. miesto, Ready- ZUŠ Michalovce - II. miesto, The young strings - III. miesto ZUŠ Veľké Kapušany, Silence – ZUŠ Michalovce - za účasť, Rondo- ZUŠ Sečovce - za účasť.

Súťaž kategórie B : Wall o Sound- ZUŠ Michalovce - I. miesto + nahrávanie v štúdiu Vinné jazero, RŠ-Band - ZUŠ Nováky - I. miesto, Talentum - Szus Michalovce - II. miesto, Monkey s - ZUŠ Nováky - III. miesto, Minima - ZUŠ Valalíky - za účasť, The fusion - za účasť ZUŠ Michalovce - za účasť + nahrávanie v štúdiu Vinné jazero, Wind Band - ZUŠ Giraltovce - I. miesto v kategórii Big band a cena za kolektívny výkon.

Ceny jednotlivcom za inštrumentálny výkon: Tomáš Duda, Róbert Funtaľ, David Paľo a Maroš Tirpák. Basová gitara - RŠ Band ZUŠ Nováky - Peter Rambala, spev - Eva Cipovová, Peter Tocík, Samuel Tóth, bicie - Christopher Geci, klavír - Jakub Tichý.

 



Uverejnené: 24.04.2012 15:56:55 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.