files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Túra z Humenného do Vinného

Najstaršiemu michalovskému KST Turista sa v sobotu 14.apríla podarila ďalšia jarná turistická akcia pod názvom PRECHOD HE - VINNÉ. Dohromady sa tejto akcie zúčastnilo 12 turistov.

Raňajšími spojmi sme sa dopravili do Humenného kde sme sa s prípojom do Jasenova prepravili na počiatočný bod túry.

Na úvod nesmela tradične chýbať spoločná fotografia a diskusia pri mape kade sa pôjde a mohlo sa vyraziť na ďalšie jarné kilometre a to najskôr na Jasenovský hrad v nadmorskej výške 380 m.

Na hrade sme boli po 50 minútach "terigania" sa do dosť strmého kopca.

Po podrobnom preskúmaní stavu hradných múrov a hradnej jaskyni sme sa ešte pokochali výhľadmi na obec Jasenov, Vihorlatské vrchy a dokonca bolo vidieť až na vzdialenú približne vdušnou čiarou asi 55 km PL - SK hranicu v pozadí s kopcami ako WIELKA RAWKA, Ďurkovec, Pľaša.

Po občerstvení pri desiate sme sa o 9:28 vybrali na cestu lesom smerom k rázcestiu turistických trás Veľkej dubovej 423 m. kde sme dorazili o 15.minút neskôr.

Odtiaľto už nás vôkol vítala pestrá paleta flóry v podobe kvitnúcich jarných rastliniek.

Po ceste sme mali aj pekne udržiavanú studničku a krásne výhľady spod kopca CHLM a zo samotného vrcholu kopca vo výške 450 m.

Sem sme dorazili o 11:22 zhruba o tri hodiny po začiatku túry čo si vyžadovalo poriadný oddych na krásnej trávnatej lúke s výhľadmi na obec CHLMEC so známeho lyžiarského strediska.

11:46 sme sa pohli vpred smerom k obci Porúbka.

Tam nás už chytil kropiaci dáždik, ale ako sa medzi turistami traduje, nie je zlé počasie, ale iba zle oblečený turista a my sme boli dobre pripravený aj na takúto eventualitu.

Za obcou Porúbka na asfaltovej ceste smerom na Pirnagov vrch sme sa mali držať modrej značenej trasy, ale tu nastal veľký problém s nájdením odbočky už zo spomínanej asfaltky a márne by ste tam hľadali akúkoľvek turistickú značku a tak organizátorka akcie Monika Copková musela vybrať mapu oblasti a rozhodnúť kade ďalej a pokúsiť sa nájsť aspoň náznak turistického značenia.

To sa nám po navigačných schopnostiach organizátorky a roztiahnutím ľudskej rojnice po lese podarilo a našli sme sotva zreteľnú, no turistickú značku ako poznamenal jeden z našich členov Laco, nie modrú ale už len "belavú" :) No, bude treba zorganizovať akciu na obnovenie značenia v tejto oblasti ...

Našťastie postupne z "belavej" sa stala modrá a dobre viditeľná značka a tak sme sa bezpečne dostali do oblasti pod kopcom DLHÁ v blízkosti Vinianského hradu.

V tejto oblasti v 14.storočí prebiehala prieskumná ťažba na železnú rudu po čom sa našla aj štôľňa ktorá mala zatopený vchod vodou a množstvo vyťažených háld rozoznateľných aj dnes.

Od tohto úseku bola túra v posledných fázach trasy.

Prešli sme ešte popod Vinianský hrad v lokalite na rázcestí POD VINIANSKYM HRADOM 260 m.

kde sme nevynechali ani prehliadku starých hradných pecí na drevné uhlie, dnes už len pripomínajúce akési kruhovité diery v zemi obložené kamením.

O tridsať minút neskôr sme už boli na autobusovej zastávke vo Vinnom a tak prešli 16 jarných km.

 

Počasie k nám bolo až na občasný dáždik v podobe kropenia veľmi priaznivé a mali sme za sebou veľmi príjemný deň v kruhu priateľov v krásnej prebúdzajúcej sa prírode s množstvom zaujímavých poznatkov.

 

Turizmu zdar !

 

Miroslav Baraniak,

člen KST Turista Michalovce

 

 



Uverejnené: 19.04.2012 09:40:44 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.