files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Výchova mládeže je pre Iuventu alfou a omegou

Iuventa Michalovce je už niekoľko rokov baštou mládežníckej hádzanej. Juniorské tímy Iuventy každý rok zbierajú cenné kovy na mládežníckom fóre, čo je aj zásluhou podmienok, ktoré im vytvára klub. V tejto sezóne majú šancu na titul obidva dorastenecké tímy, ako aj žiacke družstvá Iuventy. O práci s mládežou, ako aj o vytváraní ešte lepších podmienok pre ňu sme sa pozhovárali so šéftrénerom mládeže v tomto klube Tomášom Hlavatým, ktorý je zároveň aj asistentom trénera seniorského družstva.

Tomáš, od leta pôsobíte v klube ako šéftréner mládeže. Ako hodnotíte svoje doterajšie pôsobenia?

"Tak môj predchodca ešte pred svojim odchodom určil trénerské obsadenie a tak boli všetky trénerské miesta rozdelené. Po príchode som sa snažil hľadať chyby a vhodnými riešeniami ich naprávať. Veľmi mi pomohla stáž v maďarskom Gyori, ktorú som absolvoval pred niekoľkými týždňami. Tam som videl mládež ešte na vyššej úrovni, ako máme my a takisto som videl, že máme čo zlepšovať. Nepovedal by som, že to, čo robíme teraz ,je zlé. Musíme to však vylepšiť. V prvom rade by sme sa mohli zaoberať otázkou atletického trénera, ktorý by nám určite veľmi pomohol. Potom by sme sa nestretli s tým, že na ihrisku máme dievča, ktoré hrá hádzanú, ale má zlú techniku behu."

Ako by ste zhodnotili doterajšie účinkovanie vašich mládežníckych družstiev?

"Ak by som to mal zhodnotiť komplexnejšie, povedal by som, že sme sa posunuli o nejaký ten krok vpred. V mládežníckych kategóriách sme sa rozhodli zaviesť nejaké nové metódy, ktoré sa zatiaľ ukazujú ako veľmi dobré. Keby som to mal hodnotiť výsledkovo, tak juniorky sú v prvej polovici tabuľky prvej ligy, s čím sme dokonca ani nepočítali. Staršie aj mladšie dorastenky vedú svoje tabuľky, takisto v popredí sú aj žiačky. S týmito výsledkami tak zatiaľ vládne spokojnosť. Ja sa však ešte viac teším tomu, že sa nám darí vychovávať hráčky, ktoré o niekoľko rokov budú schopné hrať za A-družstvo Iuventy. Samozrejme, každý ambiciózny tréner chce byť majstrom Slovenska, no pre mňa je výchova hráčok pre prvý tím ešte dôležitejšia."

Táto sezóna je špecifická aj tým, že v súťaži máte aj juniorky, ktoré účinkujú v prvej ženskej lige, kde sa pohybujú na špici tabuľky. Čo hovoríte na jej pôsobenie?

"Sme veľmi milo prekvapení výsledkami tohto tímu. Našim cieľom bol pohyb v strede tabuľky, čo dievčatá nadmieru spĺňajú. Dokonca majú aj reálnu šancu vyhrať túto súťaž. Juniorku sme vytvárali hlavne preto, že táto sezóna v dorasteneckých súťažiach je vyriešená dosť nešťastne, pretože po rozdelení súťaže majú dorastenky veľa voľna. Táto súťaž dáva dievčatám určite veľa. Prvá liga je síce slabá súťaž, no dievčatá sa môžu konfrontovať s tímami ako Banská Bystrica, či Inter, čo je pre ich rast výborné."  

Je podľa vás pre hráčky veľký skok prestup od staršieho dorastu do prvého tímu?

"Je to určite veľký skok, keď ide o hráčku z dorastu do prvého družstva. Dalo by sa povedať, že veľký skok je to aj z našej juniorky, ktorá hrá prvú ligu. Jej kvalita totiž nedosahuje vysokú úroveň a povedal by som, že rozdiel medzi prvou ligou a WHIL-kou je priepastný. Tento skok tak ešte musíme nejako vyriešiť."

V minulom roku v Iuvente okrem žien oslavovali titul mladšie žiačky. Táto sezóne vyzerá, že tých titulov by mohli byť aj viac. Čo hovoríte na súčasnú situáciu vo vašich mládežníckych tímoch?

"Všetky sú na čele tabuľky, čo je naozaj výborné. Určite chceme získať aj majstrovský titul v týchto kategóriách, no pre nás je prioritou ,ako som povedal ,výchova mládeže a výchova hráčok pre prvý tím. Samozrejme, terajšie umiestnenia našich mládežníckych družstiev ma tešia a majstrovský titul v každej kategórii by bol pre nás čerešničkou na torte. Musím povedať, že zatiaľ to máme rozbehnuté veľmi dobre."

Sú vo vašich štruktúrach aj hráčky, ktoré by mohli v blízkej dobre naskočiť do prvého družstva?

"Určite že sú. Ich prechod však nechceme uponáhľať. Je pre nich ťažké naskočiť do A-družstva hneď. Je to pre nich náročné. Myslím si, že v našom doraste by sa dve-tri hráčky našli. S trénerom Packom už aj teraz skúšame napríklad Olšovskú, ktorá má tie najlepšie predpoklady presadiť sa aj v prvom družstve. Trénerovi sa veľmi páči napríklad aj Fuleková. Takisto sú tu aj mladšie dorastenky Janka Špaková, či Sofia Nagyová, ale aj ďalšie hráčky. Tých talentov je teda dosť."

Iuventa sa môže pochváliť radom juniorských reprezentantiek. Beriete ich nominácie do tímu aj ako poctu pre klub?

"Určite. Len málo klubov na Slovensku sa môže pochváliť tým, že má toľko mládežníckych reprezentantiek. Tréneri týchto tímov asi vidia, že sa tu pracuje dobre ,a tak s týmito dievčatami rátajú. Treba podotknúť, že prakticky všetky naše dievčatá, ktoré reprezentujú Slovensko, sú aj nosnými hráčkami týchto reprezentačných tímov, že nesedia len na tribúne, či na lavičke. To je pre nás takisto veľmi dobrá vizitka. Pre dievčatá je to určite takisto prínos, lebo takéto zápasy ako odohrajú v reprezentácii, určite v lige neodohrajú."

Čím chcete prilákať ďalšie deti do vašich tímov?

"Samozrejme aj týmto sa zaoberáme. Jeden veľmi dobrý nápad mi v hlave skĺzol počas mojej stáže v maďarskom Gyori. Ten by som chcel implementovať aj tu. Ide o to, že napríklad každú stredu by sme pre deti robili také športové popoludnia. Tým deťom by sa venovali niektoré hádzanárky prvého tímu. Momentálne máme nadviazanú spoluprácu so VI. ZŠ, kde funguje Henrich Marcinčák a VII. ZŠ, kde zase odvádza dobrú robotu trénerka Szollosiová. My by sme sa ale chceli dostať aj na ostatné školy v michalovskom okrese. Toto mesto je totiž hádzanárskym mestom, ktoré žije týmto športom."

V minulých dňoch ste zorganizovali aj veľmi dobrý projekt minihádzanej, ktorý mal u detí obrovskú odozvu. Plánujete niečo podobné robiť aj v budúcnosti?

"Tento projekt bol veľmi úspešný. Naozaj fantastický pocit som zažil vtedy, keď som videl ako tie deti tou hádzanou doslova žili. Aj tam ste mohli vidieť niekoľko talentov, ktoré keď sa s nimi bude systematicky pracovať, určite posunú klub ďalej."

Dá sa povedať, že Michalovce sú momentálne baštou mládežníckej hádzanej?

"Myslím si, že to robíme veľmi dobre, ale vždy je čo zlepšovať. Teraz som v Maďarsku videl určité prvky, ktoré by som rád implementoval do našej práce. Je tu podľa mňa dosť talentov, s ktorými sa dá pracovať. Už len počtom družstiev, ktoré Iuventa má sa dá ukázať, že sa to tu robí veľmi dobre a na Slovensku asi najlepšie."

Dalo by sa povedať, že mladé hádzanárky tu priťahuje aj prostredie, ktoré je jedno z najlepších na Slovensku?

"Ja pevne verím, že láka. Keď tu chceme pritiahnuť nejakú hráčku trebárs z Vranova, najprv sa jej snažíme ukázať prostredie, kde bude trénovať. Je to preto, aby to dieťa cítilo, že ide do lepšieho. Generálny sponzor tu vytvoril také podmienky, ktoré sú bezkonkurenčné na Slovensku. Našim hráčkam sa navyše venujú bývalí hádzanári, čo sa ukazuje ako veľmi dobré. Či už sú to tréneri Marcinčák, Szollosiová, Ujhely, Holej, ale napríklad aj Maňa Nemčíková, ktorá ako stredná spojka môže dievčatá navyše naučiť aj hádzanárskému mysleniu. Spolu sme tak vytvorili silný tím, ktorý je podľa mňa jeden z najlepších na Slovensku."

Peter Brendza



Uverejnené: 05.04.2012 16:14:16 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.