files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Stolný tenis napreduje míľovými krokmi


 

Športový klub stolného tenisu v Michalovciach vychováva skvelých hráčov. Svoje úspechy chce obohatiť o ďalšie trofeje na turnajoch po celom Slovensku. V uplynulom ročníku piatej ligy obsadili muži tretie miesto.

 

Na scéne sú už desať rokov

Mikuláš Soos, predseda stolnotenisového klubu v Michalovciach, sa k ping pongu dostal vďaka svojmu otcovi, ktorý sa napriek telesnému postihnutiu nemienil vzdať. Svojho syna inšpiroval a naučil ho niekoľko prefíkaných úderov. Mikuláš vzal raketu prvýkrát do rúk, keď mal trinásť.

Priatelia pána Soosa neboli na takej výkonnostnej úrovni, preto sa trénoval sám a neustále sa zlepšoval. Po čase svoju raketu nechal zapadnúť prachom, aby ju po niekoľkých rokoch znova oprášil a predviedol, čo vie. Okolo roku 1965 sa so svojím tímom prebojoval do prvej  stolnotenisovej divízie v Košickom kraji. Dlho sa v nej neudržali, keďže konkurencia bola skúsenejšia. Mikuláš Soos sa neskôr uberal dráhou rozhodcu, pôsobil aj ako predseda ŠTK v Michalovciach.

Stolnotenisti sa na začiatku stretávali v bývalom pionierskom dome, kde mali k dispozícii dva hracie stoly. Po čase prešli pod združenie Nafta Michalovce, pod taktovkou ktorej hrávali ping pong na východnom Slovensku. Novú herňu postavil pán Blaško. Od jej dokončenia sa datuje aj vznik Športového klubu stolného tenisu v Michalovciach, na scéne je už desať rokov.

 

Vysoká úroveň

Stolnotenisti trénujú minimálne dvakrát do týždňa. Klub má trénerov vysokých úrovní - medzi nich patrí aj pán Dzelinský, ktorý v minulom roku viedol slovenských juniorov. Jeho dcéra patrí do prvej päťky hráčok stolného tenisu na Slovensku. Soboty a nedele majú vyhradené pre zápasy. V klube sú štyri družstvá. Hráči sa podľa výkonu zaraďujú do skupín.

„Michalovce majú špičkových hráčov stolného tenisu,“ hovorí pán Soos. „Hrali sme extraligu a umiestnili sme sa na treťom mieste. Bolo to však veľmi nákladné, sponzori sa do tohto športu akosi nehrnú. Dokopy máme okolo tridsať členov. Pritom najmladšia hráčka nemá ani desať rokov a už dosiahla niekoľko skvelých úspechov.“

 

Rozdiely sa zotierajú

Záujem o stolný tenis sa z roka na rok zvyšuje. V okresoch Michalovce a Sobrance sa nachádza 17 družstiev, Klub stolného tenisu je zo všetkých na najvyššej úrovni. Jeho hráči pôsobia aj v druhej Slovenskej lige. Stolnotenisová špička sa však oveľa častejšie presadí v zahraničí.

Medzi najväčšie talenty patria mladšie hráčky Dzelinská a Šinkárová, nesmieme však zabudnúť na krajských dorastencov Muchu a Šoltésa. Výborní hráči väčšinou odchádzajú a pôsobia v ostrieľanejších kluboch z Rožňavy či Humenného.

„Úspechy by sme mohli dosiahnuť aj na súťaži veteránov,“ hovorí predseda Mikuláš Soos. „V minulých rokoch sa nám športová šťastena vyhýbala, ale v domácom prostredí by sme sa chceli ukázať. V každej kategórii máme schopných hráčov. Na žiadnej súťaži sa už momentálne nedá predpokladať, kto obsadí popredné miesta. Všetky tímy sú kvalitné a časom sa výkonnostné rozdiely zotreli.“

 

Stolnotenisovú herňu vybudoval pán Blaško.

 


 Deťom sa venujú skúsení tréneri, ktorí pôsobili v popredných slovenských súťažiach.

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 04.04.2012 23:31:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.