files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prvé jarné kilometre na hrad Brekov


Po minulotýždňovej, podľa kalendára ešte zimnej túry, no už s nádychom jari, sa tentokrát hojná skupina členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov (NM KST T) aj s dvomi školáčikmi vybrala na prvú tohtoročnú už aj podľa dátumu jarnú akciu.

            Tradícia hovorí, že turistická jar v regióne sa už po dlhé desaťročia začína na jednom z najstarších podujatí organizovanej turistiky na Slovensku jeho slávnostným otvorením pod ruinami krajinársky pútavého hradu Brekov. O tejto starobylej zrúcanine sa už popísalo aj v článkoch nášho NM KST T veľmi veľa, a tak uvedieme len základné informácie. Pevnosť bola postavená na 280 m n. m. vysokom skalnatom kopci v 13. storočí a listinne je prvýkrát uvedená v r. 1307 ako Castrum Barkó. Naposledy  sa tam bývalo v r. 1698, odkedy sa pomaličky rozpadáva. Za zmienku snáď ešte stojí, že voľakedy pred viac chiliadou (tisícročím) tu bolo slovanské hradisko. Výstup sa začal po žltej turistickej značke z podhradovej obce rovnomennej s hradom, existencia ktorej je doložená písomne od r. 1316. Po nenáročnom prekonaní circa 140 výškových metrov sa viac ako 300 turistov z okolitých okresov (Michalovce, Humenné, Sobrance, Vranov nad Topľou) a okrem už spomínaného aktu začatia 100 JKM zúčastnilo aj rôznych športovo – zábavných hier. Prítomní boli aj všetci najvyšší predstavitelia KST z danej oblasti, ba aj prezident Regionálneho združenia turizmu Zemplín Ing. Ján Ďurovčík, CSc. Členovia nášho NM KST T, keď už boli na hrade zabehli aj k neďalekej jaskyni Veľká Artajama a na južnom svahu hradného kopca sa pokochali prvými poslami jari – snežienkami. Na toto ročné obdobie nezvyklé vysoké teplo (viac ako 20 ºC) ako aj bezoblačná obloha prilákalo do prebúdzajúcej sa prírody, po predchádzajúcich ročníkoch, nezvykle veľa výletníkov od pár mesačných až ku 80 ročným. Po príjemnej sieste pri poopekaných dobrôtkach v upravenom ohnisku vybrala sa naša chasa na spiatočnú cestu.

Druhá (po zimnom zraze) tohtoročná spoločná akcia michalovského turistického regiónu mala mimoriadny úspech aký predpokladáme aj na 6. letnom oblastnom zraze v júni.

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce

 




Uverejnené: 30.03.2012 12:05:24 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.