files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slovenská debatná liga v Michalovciach

Uplynulý víkend sa v priestoroch Spojenej školy internátnej v Michalovciach uskutočnil štvrtý a zároveň posledný východoslovenský regionálny turnaj XIII. ročníka Slovenskej debatnej ligy. Viac ako sedemdesiat stredoškolákov z celého východného Slovenska tak malo poslednú možnosť zabojovať o postup na finálový turnaj, kde sa dva najúspešnejšie tímy stretnú v Rokovacej sále Národnej rady Slovenskej republiky.

 

Slovenská debatná asociácia(SDA) je jedinou organizáciou na Slovensku, ktorá podobné turnaje organizuje. Akademická debata totiž nie je široká verejná diskusia, ale súťažná disciplína s jasnými pravidlami. V každej debate oproti sebe stoja dva tímy - súhlasný a nesúhlasný - zložené z troch rečníkov. Predmetom diskusie je vopred zadané kontroverzné tvrdenie, resp. téza, ktorú sa snaží súhlasný tím pred panelom rozhodcov obhájiť a nesúhlasný vyvrátiť. Práve adrenalín a súťažný charakter, ktorý sa v týchto debatách snúbi, vzbudzujú u stredoškolských študentov  záujem o celospoločenské problémy z oblastí politiky, vedy, či etiky.


 

"Práve sme skončili debatu, teraz čakáme na rozhodnutie. Osobne si myslím, že sme ju zvládli celkom dobre", podelil sa so svojimi pocitmi Richard Šarišský z Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v Humennom. "Téza znela, že do Európskeho parlamentu by mali kandidovať iba celoeurópske strany s celoeurópskymi kandidátkami, v jedinom volebnom obvode. Jej znenie sme sa dozvedeli už mesiac dopredu, aby sme mali čas poriadne sa pripraviť a na turnaji sme si vyskúšali súhlasnú aj nesúhlasnú pozíciu. Práve vďaka tomu, že sme si museli pripraviť argumenty za aj proti téze, mohli sme túto otázku preskúmať dôkladne. Ak si o veci urobíte celkový obraz na základe kvalitných informácií, je ľahšie si následne vytvoriť vlastný názor a čo je hlavné, vedieť ho obhájiť, vyargumentovať. Myslím si, že presne toto sa nás tu snažia naučiť", dopĺňa Šarišský. Práve jeho tím s názvom GAGLS 1, v ktorom debatujú ešte Juraj Kačur a Peter Pavlenko, celé podujatie vyhral.

 

Vyškolení rozhodcovia a lektori na každý turnaj pripravia ešte dve ľahšie tézy, ktorých znenie sa debatéri dozvedia iba hodinu pred začiatkom debaty. Tak musia za relatívne krátky čas vymyslieť kvalitné argumenty, ktoré vedia analyzovať a tak rozhodcov presvedčiť o tom, že by mali vyhrať. Schopnosť promptne a logicky reagovať a orientovať sa v diskusii, sú dnes veľmi žiadaným atribútom, na ktoré formálne vzdelávanie zabúda. "Čaro debaty sa skrýva práve v tom, že svojim príťažlivým formátom vie urobiť z vecí, ktoré nás v škole nútia sucho memorovať, niečo zaujímavé a potom máme sami chuť zistiť si o tom niečo viac", myslí si Mojmír Stehlík z Gymnázia Trebišovská, ktorý sa na turnaji stal najlepším rečníkom.

 

Michal Adam

Člen výboru pre komunikáciu SDA

adam@sda.sk

+421 908 869 035

 

 



Uverejnené: 26.03.2012 11:17:13 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.