files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prvé tohtoročné podujatie KST

 

Prvého tohtoročného podujatia regionálnej rady (RR) Klubu slovenských turistov (KST) Michalovce sa zúčastnili všetky tu pôsobiace KST, no prítomný bol aj najvyšší predstaviteľ KST z Bratislavy predseda Peter Perhala aj s niekoľkými členmi výkonného výboru KST.

RZZT sa začal v obci Klokočov (121 m n. m.), kde sa v r. 2007 uskutočnil XXIX. slovenský zraz cykloturistov KST, ktorého organizátorom bol najstarší michalovský KST Turista (NM KST T) gestor aj tohto zrazu. Spomínaná lokalita bola osídlená už v mladšej dobe bronzovej a písomná zmienka o nej je z r. 1358 pod menom Klokowchow. Táto príbrežná obec Zemplínskej šíravy je známa ako významné pútnické miesto ( v r. 1670 vraj v miestnom kostole slzila ikona Panny Márie). Zo začiatku po udupanom snehu v dedine, ktorý sa ale po celý deň na túre jemnučko vznášal z oblohy pri miernom mrazíku (-2 ºC) a bezvetrí sa kráčalo pohodovo. Po vstupe do lesa pri záhradkárskej osade Bohdanky bolo snehu už o niečo viac, no celou cestou miernym stúpaním v dĺžke tak asi 3 km severným smerom popri Skalnom potoku až do lokality pod Skalkou (314 m n. m.), kde sa otočili na západ, sa išlo tiež ešte pomerne dobre. Ďalšie 3 km stále v stúpaní do sedla pod Zaňovcom aj samotný výstup na Zaňovec (507 m n. m.) zvládali v cirka polmetrovom snehu už len za pomoci snežníc, ktorými tí zdatnejší prešľapávali cestu. Pokochali sa výhľadmi z vrcholu, ešte kilometrík namáhavého šľapania, no teraz už neustálym klesaním a sú pod Pirnagovým vrchom (390 m n. m.) pri pamätníku prvej bojovej partizánskej družiny v II. svetovej vojne na Slovensku založenej v marci 1942. Obrat na juh a posledné 3 km stále klesajúc v čiastočne vyjazdených koľajách na nepouživanej (v zime) lesnej ceste už zvládli bez väčších obtiaží. Záver túry prebehol na Vinianskom jazere (turistická známka č. 243), kde sa na pár okamihov ukázalo aj slniečko a trochu unavení, no spokojní účastníci podujatie ukončili.

           

Úspešná združená akcia RR KST Michalovce je za nami a pred nami spoločné otvorenie už 56. ročníka 100 jarných kilometrov pri rozrumenom Brekovskom hrade.

 

 

                                                                                              Anton Hasák

                                                                                              predseda KST Turista Michalovce


 



Uverejnené: 02.03.2012 14:34:16 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.