files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Študentská kvapka v Michalovciach zvýšila zásoby krvi


Študentská kvapka je pred svojím koncom. Začala 17.októbra a potrvá do 18.novembra. Táto náborová kampaň je druhou najväčšou kampaňou, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž a v tomto roku je to jej 17. ročník.

 

Mladí darcovia odchádzajú za školami

Zapojili sa do nej všetky stredné školy v okrese a aj Vysoká škola sv. Alžbety.  Ročne majú v michalovskom okrese 3000 - 3200 odberov. Mgr. Mária Pavluvčíková, riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža, upozorňuje, že študentov síce získavajú, ale tí odchádzajú za vysokými školami, preto je nábor nových darcov dôležitý. Každá krvná skupina je potrebná. V tomto roku je evidovaných 300 prvodarcov. Študenti zo Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach prišli darovať krv po prvý raz. ,,Rozhodli sme sa tak, lebo je to správne, chceli sme to vyskúšať.“

 

,,Odoberajú sa mililitre, nie litre krvi“

Primárka Hematologicko-transfuziologického oddelenia MUDr. Ingrid Mrázová hovorí, že ľudia by mali prísť kvôli dobrému pocitu, že urobili pre niekoho niečo, aj keď to je vysoko anonymné. Apeluje na to, že krv sa nedá nahradiť a je dobre, ak v sebe Michalovčania nájdu odvahu. ,,Kto nie je ešte rozhodnutý, môže prísť, uvidí ako daruje krv ich kamarát a potom sa rozhodne.“ Mnohí majú strach, lebo si myslia, že z nich ,,vysajú“ litre krvi. Primárka Mrázová to uvádza na pravú mieru: ,,Odoberajú sa na mililitre primeranej hmotnosti, žiadne litra.“ Najmladší sú 18-roční darcovia. Niektorí vraj prídu presne na svoje narodeniny. Veková hranica je do 65 rokov.

 

Žiadne riziko prenosu nehrozí

Martin zo SOU v Michalovciach chcel urobiť dobrý skutok: ,,Nebál som sa, vedel som, čo ma čaká, ale nevzali ma, lebo mám prepichnuté ucho.“ Primárka vysvetľuje, že pirsing alebo tetovanie môže vyradiť darcu až na 6 mesiacov. ,,Niektoré zdravotné indikácie obmedzujú iné natrvalo vyradzujú,“ dodáva. Človek by mal byt úplne zdravý, preto ho vyšetruje pred odberom lekár.  V súvislosti s existujúcimi kauzami okolo použitých ihiel sme sa spýtali aj na  nebezpečenstvo prenosu chorôb. ,,U nás sa používa všetok materiál jednorázovo, žiadne riziko prenosu u nás neexistuje, toho sa naozaj nikto musí obávať,“ ubezpečuje primárka Mrázová.

Veronika Cholewová

 

Návod ako získať Jánskeho plaketu

Získanie striebornej plakety trvá podľa Mgr. Mária Pavluvčíkovej, riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža, aj 5- 6 rokov. Je to za dvadsaťnásobné darovania. Zlatú Jánskeho plaketu dostávajú ženy za tridsať odberov a muži za štyridsať. Diamantová za šesťdesiat odberov ženy a muži za osemdesiat odberov.

Niekoľko rokov sa udeľuje už aj medaila profesora Kňazovického za sto a viac odberov (ženy ju získajú za osemdesiat odberov).

Veronika Cholewová





Uverejnené: 15.11.2011 22:42:12 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.