files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Názory na vysoké školy v Michalovciach

 

Názory na vysoké školy v meste Michalovce sa rôznia podľa toho, koho sa na ne opýtate.  Nie je tomu tak dávno, keď sme si len ťažko dokázali predstaviť, žeby v Michalovciach stála nejaká univerzita. A dnes ich máme už štyri. Počty študentov v externých a denných formách štúdia rýchlo prekročili tisícovú hranicu a stále stúpajú.


Dobré či zlé?

I keď sú všetky VŠ iba detašovanými pracoviskami, aj tak je ich tu podľa mnohých ľudí priveľa. Obavy z týchto univerzít majú najmä stredoškolskí učitelia, ktorí upozorňujú stredoškolákov, aby si dávali veľký pozor, kde sa rozhodnú študovať.  Najväčšou starosťou pre študentov ostáva spôsob a zabezpečenie výučby. I keď sú priestory, v ktorých sa vyučovať dá (a veľmi slušne), sú aj školení vyučujúci, doktori alebo docenti? 

Odpoveď je jednoduchá. Sú. Vyučujúci, ktorí sú vo svojom odbore vyštudovaní a dobrí, sa nájdu. Zatiaľ je ich dosť a VŠ sa nemusia obávať, že ich niekedy nebudú mať dostatok. Vyplýva to z mnohých mediálnych prieskumov. I na východe Slovenska je čoraz viac ľudí, ktorým sa pred meno dáva vysokoškolský titul. Čo vôbec nie je na zahodenie. Ale pár nedostatkov sa vždycky nájde.


Učitelia

 Jedna z učiteliek na strednej škole v Michalovciach, ktorá si neželá byť menovaná, tvrdí: „Na Slovensku máme univerzity a univerzity. Zatiaľ čo tie prvé vysoké školy sa naozaj môžu nazývať univerzitami, pretože majú skvelú úroveň vyučovania a takisto dlhoročnú prax, tie druhé sa podľa môjho názoru na vysoké školy iba hrajú. Nie je predstaviteľné, aby v mestách, ako sú Michalovce, Sečovce a podobne, bolo hneď niekoľko detašovaných pracovísk slovenských univerzít.“

I v radoch Michalovčanov, ktorí vysokoškolskí titul nemajú, sa ozýva vlna protestov. Robotníci (maliari, stolári, stavbári...) poukazujú na to, že tradičné remeslá pomaly, ale isto zanikajú. Niet totiž ľudí, ktorí by sa im plnohodnotne venovali. Problémy so zháňaním robotníkov pocítila nejedna domácnosť v meste.

Z radov študentov a docentov sa derú do popredia chvályhodné reči o vzdelávaní čoraz väčšieho počtu národa.

Problém je nastolený. Niektorí počty vysokých škôl odsudzujú, iní obhajujú. Je na každom z nás, aký postoj zaujme. Najväčší problém však treba riešiť vždy až po ukončení štúdia. Nájsť si zamestnanie s titulom pred menom či bez neho? Rozhodnutie je na každom z nás. Občas musí mať človek jednoducho šťastie či už s vysokou školou, alebo bez nej.

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 10.10.2011 15:28:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.