files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Festivalová nedeľa v Podhorodi

39. Podhoroďské folklórne slávnosti na pomyselnom pomedzí

  

V programe 39. ročníka folklórneho festivalu na pomyselnom geografickom pomedzí medzi obcami, v ktorých obyvatelia hovoria zemplínskym nárečím a Rusínmi sa 28. augusta na amfiteátri za Kultúrnym domom v obci Podhoroď od 14,oo hod. predstavili slovenské, rusínske a ukrajinské súbory, skupiny a jednotlivci.

Usporiadatelia  - Obecný úrad v Podhorodi, Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach - Detašované pracovisko Sobrance, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku a Zväz Rusínov-  Ukrajincov Slovenska pripravili program vytvorený z hudobných, speváckych a tanečných  blokov.

    

Úvod festivalu patril mladým talentom - žiakom miestnej ZŠ /Vitajte u nás/ a víťazkám regionálnej súťaže v ľudovom speve – Ej, zalužicki poľo v kategórii Duo spev Miroslave Roškovej a Kristíne  Hostovičákovej. V programe Oj, zabava sa predstavili folklórne skupiny Soľanka zo Zbudze, zo Sniny spevácke skupiny Dukat  a Pajtaše. V ďalšej časti priniesli pozdravy hostia z Ukrajiny – ženská spevácka skupina Rapsodia,  Araňa – ľudová rozprávačka z Jarovníc, heligónkar Jozef Laurič zo Stakčína a folkový spevák Štefan Barančík z Kamenice nad Cirochou. V závere javisko rozospieval a roztancoval folklórny súbor Zemplín z Michaloviec.


Spestrením folklórnych slávností boli sprievodné podujatia – ulička remesiel, jazda na koni, futbalový turnaj a ľudová veselica. Veľkým lákadlom bol najmä 7. ročník  gastronomickej súťaže v lepení a varení pirohov pod názvom PIROHY 2011. Do súťaže bolo prihlásených 6 družstiev, ale odvážnejšie 4 napokon súťažili – Hostia z Ukrajiny, Nováčikovia a obce Jenkovce a Priekopa.



Porota v zložení – Mgr. Eva Raffayová – riaditeľka ZOS, JUDr. Svätoslav Niroda – predseda Mestského spolku ZRUS v Michalovciach, Mgr. Milan Kačurik – riaditeľ Colného úradu v Michalovciach, Mgr. Martin Hrunka – predseda Sobranského regionálneho združenia samospráv a MVDr. Boleslav Lešo – predseda Okresnej organizácie SMER – SD Sobrance, hodnotila počet nalepených pirohov, chuť a kvalitu uvarených pirohov a úpravu stolovania. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť z 1 kg múky v určenom časovom limite čo najväčší počet pirohov so stanovenou veľkosťou. Aktívny a inovatívny prístup súťažiacich k príprave tohto tradičného jedla bol dôvodom pre zmenu podmienok hodnotenia. Zvíťazili všetci – družstvo obce Priekopa získalo diplom za najväčší počet nalepených pirohov, obec Jenkovce za najestetickejšie stolovanie, Hostia z Ukrajiny za medzinárodnú účasť a Nováčikovia boli ocenení za prezentáciu vzťahu k Zemplínu. Pirohy boli plnené rozmanitými plnkami – tvarohom, višňami, orechmi, makom, domácim slivkovým lekvárom, zemiakovou plnkou, kyslou kapustou, mastené maslom,  dochutené na sladko strúhankou aj na slano praženou slaninkou a smotanou. Príjemným prekvapením boli vekovo najmladší Nováčikovia, ktorí svojím nadšením a gastronomickým majstrovstvom prilákali najviac ochutnávačov pri vyhodnocovaní, k čomu prispela aj účasť mužov v tomto družstve.

Podujatie je v tejto pohraničnej oblasti obľúbenou očakávanou kultúrno – spoločenskou udalosťou, čo zaväzuje organizátorov k zodpovednému prístupu k realizácii jubilejného 40. ročníka v roku 2012. Cieľom festivalu je poukazovať na vzájomné prelínanie slovenskej, rusínskej a ukrajinskej kultúry v regióne s cieľom upevňovať tradičnú ľudovú kultúru rusínskej národnostnej menšiny.

 


Mgr. Erika Demčáková

ZOS Michalovce

DP Sobrance



Uverejnené: 05.09.2011 17:24:48 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.