files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bodavý hmyz vyčíňa

 

Uštipnutie včelou alebo osou býva v lete veľmi častým javom, ktorému sa dá zriedka vyhnúť. Reakcie organizmu na žihadlo bývajú rôzne.


Alergia

Nie každú kožnú reakciu po bodnutí hmyzom možno považovať za alergiu. Väčšina ľudí  totiž  na bodnutie hmyzom reaguje určitou kožnou reakciou.  Najčastejšie sa jedna o bolestivú reakciu v mieste vpichu spojenú so začervenaním, opuchom, svrbením. Za normálnu reakciu sa považuje reakcia v mieste vpichu do priemeru 1 cm, ktorá do niekoľkých hodín ustúpi. Ak je reakcia väčšia, môže sa jednať o alergickú reakciu.

Žihadlo

Žihadlo je napojené na jedové žľazy hmyzu. Jed je uložený v malom vaku na konci žihadla. Jed obsahuje bielkoviny, ktoré navodzujú tvorbu špecifických protilátok. Histamín spôsobuje rozšírenie ciev, zvyšuje priepustnosť  ciev a spôsobuje zúženie priedušiek. Pri zvýšenej priepustnosti ciev sa dostáva tekutina  z ciev do mimocievneho priestoru, čo vedie k opuchu, ale aj k zníženému prietoku krvi cievami a poklesu krvného tlaku.

Zmeny v svalovine dýchacích ciest sa prejavia obštrukciou dýchania možným vývojom až do zlyhania dýchania. Ak k bodnutiu dôjde v okolí krku, u výrazne  alergicky reagujúceho jedinca sa tieto príznaky môžu objaviť veľmi skoro.


Prvá pomoc:

o   Umyť miesto vpichu vodou a mydlom.

o   Odstrániť žihadlo, najlepšie pinzetou, nechtom, hrotom nožíka, nikdy ho nevytláčať. Žihadlo obsahuje malý váčik s jedom.  Je dôležité, aby sa jed z neho nedostal ďalej pod kožu.

o   Vyvýšiť časť tela, ktorá je pichnutá (nohu alebo ruku je potrebné držať vo zvýšenej polohe na zmiernenie  opuchu).

o   Na miesto vpichu priložiť ľadový obklad na zmiernenie zápalovej reakcie a na spomalenie vstrebávania jedu.

o   Miesto po odstránení žihadla potrieť protialergickým gélom(napr. Fenistil gél).

o   Pri bodnutí do úst, jazyka alebo tváre je vhodné cmúľať ľad na zmiernenie opuchu. Osoby, ktoré už mali generalizované alergické prejavy po bodnutí hmyzu by mali so sebou nosiť balíček prvej pomoci.

 



Uverejnené: 01.09.2011 23:52:59 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.