files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ladislav Janošov : „Naše prvenstvo bolo prekvapením aj pre odborníkov“



Basketbalistky 1. BK-D si v tejto sezóne vybojovali víťazstvo v druhej lige. O tejto sezóne, prioritách klubu, či ďalšej účasti tímu žien v prvej lige sme sa porozprávali s trénerom tímu Ing. Ladislavom Janošovom.

 

Pán Janošov, družstvo žien postúpilo do prvej ligy. Mali ste postupové ambície aj pred súťažou ?

Družstvo žien mohlo štartovať v 1. lige už aj túto sezónu. Chýbali nám, ale hráčky, ktoré mali študijné povinnosti. Situáciu bola vyriešená tak, že sme sa prihlásili do Slovenského pohára a družstvo žien radšej prihlásili iba do druhej ligy.

 

Prečo to tak bolo ?

Pozrite sa, sedem dievčat odišlo na vysoké školy. Ich zapojenie do súťaže bolo teda problematické. Niektoré hráčky dokonca ani neuvažovali, že budú túto sezónu hrať. To bol hlavný dôvod toho, že sme družstvo žien prihlásili do druhej ligy.

 

Čo sa v družstve počas sezóny zmenilo ?

Po prvej časti súťaže sa do družstva vrátili Fiedlerová, V.Vargová, či Lipková. Náš celok tak získal výrazne na sebavedomí. Dievčatá mali chuť vyhrávať a to ma tešilo najviac.

 

Kedy vám bolo počas uplynulej sezóny najťažšie ?

Kladne môžem hodnotiť druhá časť sezóny, ktorú sme mali výbornú. V prvej časti sme okúsili štyri prehry, z toho dve proti celkom (Rožňava, Sabinov) s ktorými by sa nám to nemalo stávať. Vtedy nás však zasiahla najväčšia kríza, keď som mal k dispozícii päť, šesť hráčok. Je jasné, že od takto zloženého družstva som nemohol čakať zázraky. Dalo by sa povedať, že práve vtedy mi bolo najťažšie.

 

Pristavme sa trochu pri základnej časti. V nej ste skončili na treťom mieste až za svojimi hlavnými protivníkmi. Čomu to pripisujete ?

V určitých momentoch základnej časti nás postihli okrem neúčasti študujúcich hráčok aj zranenia. Mal som k dispozícii iba päť, šesť hráčok a to sa nedalo zvládnuť. Vtedy prišlo naše dve prehry v Rožňave, či Sabinove. Navyše sme prehrali aj v Starej Ľubovni a doma podľahli Tydamu Košice.

 

Kedy nastal vo vašom tíme obrat ?

Obrat nastal v domácom zápase s Rožňavou. Tá k nám prišla s viacerými extraligovými hráčkami, no aj tak sme ju dokázali poraziť. Vtedy som mohol rátať aj s Ferkovou ( študuje v Brne) a Šikrovou (študuje v Bratislave). Následne so to od nás odniesol aj Sabinov, ktorý sme zdolali o 80 bodov. Bolo jasne zreteľné, že družstvo ide výkonnostne hore a v play off bude nebezpečným súperom.

 

Do play off ste išli z tretej pozície, a predsa ste sa nakoniec tešili z víťazstva. Kde vidíte hlavné dôvody ?

Vyraďovaciu časť ste odštartovali proti rezervnému celku Starej Ľubovne. Nebol to vôbec ľahký súper. Nám sa však do družstva postupne vracali Fiedlerová, V.Vargová, či Lipková. Spolu s Juraškovou, P.Vargovou, Priščákovou, Oláhovou, Maľukovou,  hosťujúcimi Bačišinová a Nagyovou teda bola sila kolektívu omnoho väčšia. Následne sme prešli aj cez prvý tím Starej Ľubovne, kde sme o postupe rozhodli už domácou výhrou o 40 bodov. Odveta teda bola iba formalitou.

 

Počas zápasu ste niekedy pristúpili k tomu, že ste vaše hráčky striedali po päťkách ako na hokeji. Bolo to preto, že máte vyrovnaný káder ?

V druhej časti súťaže aj v play off sa vyskytli situácie, kedy sme mohli rotovať podstatne viac rovnako kvalitných hráčok, čo bolo veľmi dobré. Družstvo nastúpilo napríklad v základnej zostave Nagyová, Priščáková, Jurášková, P.Vargová a Maľúková a po troch štyroch minútach mohla nastúpiť druhá skupina rovnako kvalitných hráčok – Oláhová, Lipková, Fiedlerová, V.Vargová a Bačišinová, prípadne Regendová. Hrací čas sme mohli rozložiť rovnomernejšie. Jedine Týdam Košice mal, objektívne,  väčšiu hráčsku kvalitu a podstatne širší výber hráčok na každom poste, ale súťaž sme vyhrali my .

Čo podľa vás  naštartovalo družstvo aby si v play off verilo ?

Najlepší zápas sme odohrali v poslednom kole základnej časti, na pôde vedúceho Tydamu Košice, ktorý sme vyhrali o päť bodov. Naše kompletné družstvo hralo hlavne sebavedome a ukázalo pekný, dynamický basketbal s rýchlym protiútokom a dobrou streľbou a to všetko bolo podporené aj dobrou obranou. Obdobný výkon sme podali aj v prvom finálovom zápase proti Tydamu, ktorý sme vyhrali o 15 bodov.  

 

V odvete ste prehrali o dvanásť bodov. Bola to teda dráma až do poslednej sekundy.

Odvetný finálový súboj bol skôr o nervoch. V prvom zápase sme si vypracovali náskok, ktorý nám nakoniec stačil na prvenstvo. Mimochodom, to že sme sa stali víťazom súťaže bolo prekvapením pre mnohých odborníkov. Tydam mal totiž výborné družstvo, posilnené o viaceré prvoligové hráčky. Taký je však šport, favorit vždy nemusí vyhrať.

 

Čomu by ste pripisovalo to, že dievčatá najlepšie zvládli vyraďovaciu časť ?

V prvom rade dievčatá hrali oveľa sebavedomejšie ako predtým, lebo si boli vedome svojej vlastnej kvality a sily kolektívu, to bolo dôležité.

 

Čo bolo podľa vás najdôležitejším devízou tímu, že si vybojoval postup do prvej ligy ?

Už som to spomínal, že v tomto prípade rozhodlo „väčšie“ srdiečko našich dievčat a toto ma potešilo najviac . To je devíza, na ktorej sa dá stavať.

 

Ktorá hráčka zaznamenala najväčší herný progres ?

Je treba povedať, že v tejto sezóne výrazne výkonnostne vyrástli naše júniorky Jurášková a Patrícia Vargová , ktoré sa predrali do  základnej zostavy na základe výbornej tréningovej morálky a svojim prístupom. Teší  nás aj to, že v zálohe  máme vekom ešte kadetku Regendovú, ktorú trocha pribrzdili zranenia a že do družstva dobre zapadli hosťujúce hráčky Nagyová a Bačišinová. O kvalitách Priščákovej, Oláhovej, Fiedlerovej, Lipkovej, Maľukovej  myslím, nie je nutné veľa hovoriť.

 

Dosiahli ste postup do prvej ligy. Ako by ste chceli účinkovať v tejto súťaži. S čím budete spokojný ?

O tom, ako a čo ďalej,  sa budeme ešte s hráčkami rozprávať takže teraz je priskoro hovoriť o budúcom ročníku. Skúsenosti z uplynulej sezóny musíme dobre rozanalyzovať. Moja spokojnosť bude priamo úmerná tomu, akú kvalitu budeme môcť postaviť v novej sezóne. Teraz je však moja priorita úplne inde. Naše žiačky  sa totiž zúčastnia kvalitne obsadeného turnaja v Poľsku a v dňoch 3-5 júna usporiadame spolu s klubom 1. BK medzinárodný turnaj V4 Michalovce 2011, na ktorom sa zúčastnia naše kadetky a žiaci 1. BK. Keďže sú to naše nádeje, toto je určite prioritou. Až potom sa budeme zaoberať ďalšou sezónou.

 

Hore : Regendová, Bačišinová, Nagyová, tréner Janošov, V.Vargová, P.Vargová, Jurašková, Ďuríková

Dole : Fiedlerová, Lipková, Mrázová, Maľukpvá, Priščáková

Na snímke chýbajú : Oláhová, Ferková, Borková, Hudáková, Cinkaničová a Šikrová

 

Peter Brendza



Uverejnené: 13.05.2011 08:28:35 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.