files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prijímačky na stredných školách

 

Čas deviatakov na základných školách sa pomaly, ale isto chýli ku koncu. Záver školského roka sa blíži a prihlášky na stredné školy sú zaslané. Väčšina prijímacích testov sa bude konať koncom mája alebo začiatkom júna. Ktoré školy sú najvyhľadávanejšie a kam sa hlási najviac uchádzačov?


Najviac deviatakov sa chystá na gymnázia a odborné školy. Výber stredných škôl v Michalovciach je pomerne pestrý: GPH, GĽŠ, SOŠ technická, SOŠ obchodu a služieb, Obchodná akadémia, SZŠ, 2 súkromné stredné školy, 1 Cirkevná škola a Odborné učilište. Po zmenách v prijímaní žiakov na osemročné gymnázia sa tohto roku uskutočnia aj testy pre piatakov, ktorí majú záujem o toto štúdium. Avšak jedna z najväčších výhod (skrátenie školskej dochádzky o jeden rok), ktorá bola odstránená, znížila počty uchádzačov na jediné Osemročné gymnázium, Ľ. Štúra 26 v Michalovciach.

Riaditeľ Strednej odbornej školy technickej na Partizánskej 1, pán Ing. Jaroslav Kapitán, nám o blížiacich sa prijímacích testoch povedal:

„Sme veľká škola a možnosti sú väčšie ako záujem. Z tohto dôvodu sa prijímacie skúšky nekonajú. Ak by v priebehu štúdia došlo k prípadu, že zvolený študijný program žiak nezvláda, bude mu ponúknutý iný, menej náročný. Je veľkou škodou pre celú spoločnosť, že sa nereguluje počet žiakov podľa potrieb trhu práce. Často riešime prípad, keď zamestnávateľ chce určité odbornosti technického zamerania, ale pre nezáujem zo strany žiakov (rodičov) im nemáme koho ponúknuť.“

U žiakov, ktorí majú problém vybrať si tú pravú školu, zohráva veľkú rolu vplyv rodičov a priateľov. Budúci študent by sa však mal rozhodnúť predovšetkým sám – podľa vlastných schopností a nadania – akú cestu štúdia si zvolí, pretože neskôr to môže ľutovať. Pomoc pri výbere širokého spektra škôl v Michalovciach vám poskytnú i internetové stránky, ktoré má skoro každá škola. Menej rozvážnym a neistým uchádzačom sa odporúča vyhľadanie psychológa, ktorý vás môže správne nasmerovať na tú „vašu“ cestu.

 

Lukáš Mano

 

 



Uverejnené: 13.05.2011 07:37:29 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.