files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Alergie

 

V jarnom období, ktoré predstavuje prechod medzi zimou a letom, je mnoho z nás vystavených riziku alergie. Až 65% Slovákov trpí nejakým alergickým syndrómom. Pre alergikov je toto kvitnúce ročné obdobie doslova nočnou morou.


Čo to alergia je?

 Alergia je prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Je spôsobená nesprávnou aktiváciou protilátok zo skupiny imunoglobulínu E vplyvom daného alergénu. Spektrum prejavov alergických reakcií je veľmi široké, od banálnej nádchy až po anafylaktický šok, ktorý môže skončiť i smrťou. Alergická reakcia je hypersenzitívna reakcia organizmu na antigény bežne prítomné v našom prostredí. Imunitná odpoveď je regulovaná aj neuroendokrinnými a psychickými vplyvmi, ako aj výživou. Malnutrícia, ale i nadbytočný príjem potravín môžu zvyšovať výskyt infekcií i rakoviny. Absencia proteínov, vitamínov a stopových prvkov, ako i prebytok mastných kyselín zhoršujú činnosť imunitného systému. Na imunitný systém má nepriaznivý vplyv aj okolité prostredie ak je znečistené exhalátmi alebo rôznymi chemikáliami - východným smogom (oxidy síry), alebo západným smogom (oxidy dusíka).


Prejavy

 Alergia je búrlivá lokálna alebo systémová reakcia na alergény. Lokálnymi príznakmi môžu byť:

Systémová alergická reakcia sa nazýva anafylaxia. V závislosti na miere závažnosti môže vyvolať kožnú reakciu, zúženie priedušiek, opuch, zníženie krvného tlaku a dokonca smrť.

Takzvaná senná nádcha je jedným z príkladov veľmi bežnej slabej alergie - veľká časť populácie trpí príznakmi sennej nádchy, keď je vystavená pôsobeniu peľu obsiahnutému vo vzduchu. Astmatici sú často alergickí na prach a roztoče. Okrem alergénov pochádzajúcich z okolitého prostredia, môžu byť alergické reakcie vyvolané i niektorými liekmi.

„Trpím alergiou na perie,“ hovorí 19 ročná Simona z Michaloviec. „Už odmalička som musela spať na špeciálnych vankúšoch, ktoré neobsahovali perie. Moja alergologička tvrdí, že by sa to malo časom vytratiť, ale stále to neprechádza. Vždy, keď sú na blízku periny, začnem kýchať a opuchnú mi oči i nos.“

 

Lukáš Mano

 

 

 

 



Uverejnené: 11.05.2011 11:52:17 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.