files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mladé hráčky Iuventy postúpili na majstrovstvá Európy

 

V minulých dňoch sa uskutočnili kvalifikačné stretnutia o postup na majstrovstvá Európy kadetiek. V tretej kvalifikačnej skupine, ktorá sa hrala v bieloruskom Mogiľove si zahrali aj mladé slovenské reprezentantky. Súčasťou tímu trénerky Dariny Sverákovej boli aj štyri hráčky HK Iuventa Michalovce Jana Špaková, Jana Tabaková, Barbora Fulekova a Mária Olšovská. Michalovce mali v tíme aj piateho zástupcu. Masérom kadetiek bol Marin Kasakov, ktorý pracuje v klube Hc winLand Michalovce. Slovenské kadetky aj za výdatnej pomoci spomenutých hráčok po dvoch víťazstvách a jednej prehre postúpili na záverečný šampionát. Ten sa uskutoční  v dňoch 23.6. až 3.7. a jeho dejiskom budú české mestá Brno a Zlín. Na šampionáte sa postupne stretnú s Maďarkami, Chorvátkami a Francúzkami.

 

Postup si vybojovali na úkor domácich

Už pri vyžrebovaní kvalifikačných skupín bolo jasné, že o zverenkyne trénerky Sverákovej budú musieť zdolať domáce hráčky. V prípravnom zápase ich síce zdolali o šesť gólov, no bolo jasné, že Bielorusky budú doma veľmi ťažkým súperom. To sa do bodky aj potvrdilo. Víťazstvo o gól 24:23 sa rodilo veľmi ťažko. „Tento zápas bol najdôležitejší. Bielorusky do polčasu ešte viedli o tri góly, no v druhom polčase sme zlomili ich odpor a vyhrali o gól,“ povedala nám o tomto zápase ľavá krídelníčka Jana Tabaková, ktorá konto bieloruských golmanok zaťažila ôsmimi gólmi.

 

 

Istota postupu po dvoch zápasoch

Po tomto víťazstve sa na druhý deň kadetky stretli s outsiderom skupiny Fínskom. Mladé Slovensky zvládli aj túto prekážku, keď severanky zdolali 28:20. Po dvoch zápasoch teda bolo jasné, že im postup na kontinentálny šampionát nemôže ujsť. „Po víťazstve nad domácimi hráčkami sme vedeli, že nám stačí zdolať Fínky. To sa nám aj podarilo a už v sobotu sme vedeli, že sme na šampionáte,“ podotkla krajná spojka Barbora Fuleková. Posledný zápas so Švédkami už neriešil nič. Prehra 26:34 už nemala na postup slovenských kadetiek žiadny vplyv a trénerka dala príležitosť aj ostatným hráčkam v kádri. Práve v týchto dňoch boli vyžrebované základnej skupiny európskeho šampionátu. Z tohto žrebu následne vyplynulo, že slovenské reprezentantky sa stretnú postupne s Maďarkami, Francúzkami a Chorvátkami. Dievčatá by boli veľmi rady, keby sa do záverečnej nominácie na šampionát dostali. „Viem, že budem musieť podávať výborné výkony, aby som ostala na očiach. Veľmi sa chcem tohto šampionátu zúčastniť,“ dodala na záver stredná spojka Jana Špaková

 

Tréner dorasteniek verí, že tieto skúsenosti im pomôžu v raste

Asistent trénera dorasteniek Matúš Hičo verí, že reprezentačné skúsenosti spomenuté hráčky zužitkujú aj v klube. „Sú to všetko kvalitné hráčky. Dve z nich Špaková a Fuleková sú našimi odchovankyňami. Tabaková prišla do Iuventy v dorasteneckej kategórii a Mária Olšovská je pri nás iba krátko. Dúfam, že reprezentačné skúsenosti im pomôžu v ich raste a raz aj oni budú súčasťou ženského družstva HK Iuventa, či Slovenskej reprezentácie. Len vtedy bude mať ich aj naša robota zmysel,“ skonštatoval Hičo.

 

Asistent trénera mladších dorasteniek Matúš Hičo o jednotlivých hráčkach :

 

Jana Špaková : Jana je dlhodobo veľkým talentom slovenskej hádzanej. Jej kariéru však brzdia časté zranenia. Aj  na kvalifikačnom turnaji v Bielorusku utrpela zlomeninu palca na ruke a kvôli tomuto zraneniu nám momentálne chýba.

 

Barbora Fuleková : Baška je poctivou hráčkou, ktorá na sebe veľmi pracuje. Momentálne sa dostáva do pohody po vyše dvojmesačnom výpadku spôsobenom zlomeninou ruky.

 

Jana Tabaková : Janka prišla k nám pred dvoma rokmi z Vranova. Hneď sa dostala aj do reprezentácie. Jej obrovskou prednosťou je rýchlosť. Keď sa však chce presadiť aj v ďalších kategóriách, musí na sebe pracovať ešte viac.

 

Mária Olšovská : Mária je u nás ešte krátko. Prišla v októbri z bratislavského Interu. Momentálne pracujeme na jej aklimatizácii v klube. Je to však veľmi ťažké. Aj to, že ešte nie je v klube ako doma sa prejavuje na jej výkonoch v drese mladšieho dorastu, s ktorými nevládne spokojnosť na oboch stranách, tak u hráčky, ako aj u nás.

 

 

Fakty z kvalifikačných zápasov :

Slovensko - Bielorusko 24:23 (10:13)

Zostava a góly SR: Kvasnicová, Janešíková - Bujnochová, Csenkeyová 1, Sichmanová, Tabaková 8, Fuleková 2, Kostelná 5, Tomašechová 4, Konigová 1, Ďuriníková, Špaková, Poórová, Slávíková 3

 

Slovensko - Fínsko 28:20 (15:8)

Zostava a góly SR: Janešíková, Csáková - Königová, Csenkeyová 2, Tabaková, Šichmanová 2, Tomášechová 3, Poórová 2, Kostelná 8, Ďuriníková 2, Olšovská 6, Füleková 2, Sláviková, Bujnochová 1

 

Slovensko - Švédsko 26:34 (14:17)

Zostava a góly SR: Janešíková, Csáková - Königová 4, Csenkeyová, Tabaková, Šichmanová 1, Tomášechová 1, Poórová, Kostelná 11, Ďuriníková 3, Olšovská 1, Fuleková, Sláviková 3, Bujnochová 2

 

Peter Brendza



Uverejnené: 14.04.2011 20:26:25 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.