Prvý ročník festivalu Zemplínske lakocinky pripravila Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu (ZOOCR) v spolupráci so svojimi členmi a partnermi. Uskutoční sa v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej šírave v piatok 3. októbra od 15.00 hodiny a v sobotu 4. októbra 2025 od 10.00 hodiny.
,,Dolný Zemplín a Zemplínska šírava zvlášť na jeseň ožívajú farbami, vôňami a prísľubom chutných zážitkov. Túto atmosféru sme sa rozhodli využiť na zorganizovanie prvého ročníka festivalu. Ten prinesie návštevníkom dve dni plné tradičných chutí, lokálnych produktov, hudby, tanca a remesiel – presne to, čo robí jesenné dni na Šírave neopakovateľnými,“ hovorí Tibor Tabak, riaditeľ ZOOCR. Hlavnou hviezdou festivalu budú tradičné dolnozemplínske chute – od pirohov, halušiek, lokší až po domáce koláče. „Naším cieľom je uchovávať a odovzdávať ďalej jedinečné receptúry, ktoré sú pre Dolný Zemplín typické,“ hovorí Tibor Tabak, riaditeľ ZOOCR. „Chceme, aby návštevníci ochutnali pravé chute regiónu – a zároveň spoznali lokálnych výrobcov a farmárov,“ pokračuje Tabak. Medzi špecialitami nebudú chýbať ani lokálne vína, burčiak či ocenené produkty zo súťaže Víno Zemplín. Najväčším lákadlom bude súťaž o najlepší zemplínsky guláš, kde si zmerajú sily kuchári a amatérski majstri z miest Sečovce, Trebišov, Veľké Kapušany a Michalovce.

Festival nebude len o jedle. Atmosféru dotvoria vystúpenia folklórnych súborov a hudobných kapiel – FS Zemplín, Revivals, Veronika Rabada, Vilko Kalman s kapelou Balamuta. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne a remeselné workshopy, ktoré spoja zábavu s poznaním tradičných zručností. Festival Zemplínske lakocinky je otvorený pre všetkých – vstup je voľný, ochutnávky jedál a nápojov sú spoplatnené podľa jednotlivých stánkov. Areál bude vybavený sprievodnou dopravou a parkovaním, aby sa hostia pohodlne dostali na miesto konania. Organizátori veria, že Zemplínske lakocinky sa stanú novou jesennou tradíciou Dolného Zemplína, ktorá priláka návštevníkov z Košíc, Prešova, Michaloviec aj širšieho okolia. Aby sa každý rok tešili na dva dni plné chutí, hudby a tradícií na brehu Šíravy. ,,Dolný Zemplín chutí poctivo a sýto. Preto ak chcete ho chcete zažiť na tanieri, Zemplínska šírava je tým najlepším miestom, kde začať. Slováci už vedia čo sú to pirohy a halušky, ale my chceme aby poznali aj ich regionálne varianty, napríklad s tvarohom na slano. Aby sa postupne zoznámili a chodili k nám aj na nalečniky, bobaľky, halaszlé, lokše, holúbky, ciberej, mačanku, zamešku ale aj na šovdru, pečené kačky a husky. Zabudnite však na redukčnú diétu. Na Zemplíne sa hoduje,“ uzatvára Tabak.





.