files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

To najlepšie, čo v meste Michalovce máme

 

V piatok 25. marca 2011 sa vo veľkej sále MSKS udialo ďalšie odovzdávanie cien michalovského Pegasa, pod názvom „To najlepšie, čo v meste Michalovce máme,“ alebo Čin roka 2010.

 

Návrhy na čin roka mohli podávať občania mesta, stavovské profesné organizácie, poslanci, či primátor mesta. Titul čin roka je však limitovaný a môže byť udelený najviac trom jednotlivcom a trom kolektívom v jednom roku a jednej oblasti. Tieto tituly sa udeľujú v oblastiach školstva, humanizmu, športu, kultúry a architektúry. O jednotlivých návrhoch rozhodujú poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí rozhodnú, komu bude tento titul udelený. Poslanci teda rozhodli, že titul Čin roka bude za minulý rok udelený týmto jednotlivcom a kolektívom :

 

V oblasti humanizmu

Martin Segľa

za záchranu života spoluhráča v majstrovskom zápase. Martin Segľa je členom HK Dukla Michalovce. V súťažnom ročníku 2009/2010 v zápase 38. kola prvej ligy mužov medzi HK Dukla Michalovce - HC 46 Bardejov došlo za domácou bránou k nepríjemnému momentu, po ktorom útočník Bardejova narazil na mantinel domáceho obrancu Petra Krech

áča. Ten chrbtom k mantinelu doň nekontrolovane narazil hlavou, ostal nehybne ležať na ľadovej ploche a stratil vedomie. Ako prví sa k zranenému rozbehli spoluhráči Marek Náhlik a Martin Segľa, ktorí nestratili duchaprítomnosť, zabránili zapadnutiu jazyka a začali zraneného spoluhráča preberať z bezvedomia do príchodu lekára na hraciu plochu.

 

V oblasti kultúry

Zuzana Bubáková 

Zuzana Bubáková je autorkou myšlienky vytvorenia slovenského rekordu zhotovením erbu mesta Michalovce z PET vrchnákov. Uvedené akcia bola ňou riadená a za účinnej spolupráce s mestom, pedagogickými kolegami a žiakmi michalovských základných a stredných škôl zrealizovaná. Toto podujatie bolo pripomenutím si 66. výročia oslobodenia mesta.

 

Mgr. Mikuláš Jáger

Mgr. Jáger je spoluautorom publikácie Michalovce – návraty v čase, ktorá bola vydaná v roku 2010. Publikácia v dvoch desiatkach príbehov podrobne zachytáva históriu mesta Michalovce, jeho osobností a epizódy z dejín Michaloviec. Veľmi úzko nadväzuje na rozsiahle dielo vydané v roku 2007 Dejiny Michaloviec, ktorého odborným redaktorom bol Mgr. Mikuláš Jáger.

 

Súbor SLNIEČKO

Tento súbor dosiahol už viaceré úspechy v oblasti tanca. V uplynulom roku Slniečko získalo tieto vzácne víťazstvá: Majstrovstvá Slovenska v country tancoch - Žarnovica 2010 v kategórii Country show - starší žiaci - 1. miesto, v kategórii Western – starší žiaci – 1. miesto, v kategórii Country show – mladší žiaci – 1. miesto, v kategórii Line Dance – starší žiaci – 3. miesto, Cenu poroty tanečnému súboru Slniečko za najväčší tanečný záber v jednej choreografii.

Súbor Slniečko bol usporiadateľom 2. ročníka celoslovenského detského festivalu tanca Diaľavy v Michalovciach, kde získal dve prvé a jedno druhé miesto. Detský tanečný súbor Slniečko pracuje pri ZŠ od roku 1980. Počas svojej 30-ročnej histórie vychoval tisíce tanečníkov a je známy nielen doma, ale svoje tanečné umenie prezentuje aj na medzinárodnej scéne.

 

V oblasti architektúry

Ing. Slavomír Kelemen

Ing. Slavomír Kelemen je projektant SK DESIGN a ARGO Snina. Túto cenu dostal za stavbu roka – Rekonštrukcia hotela Mousson.

 

Ing. arch. Jozef Peley

Ing. arch. Jozef Peley je projektantom. Túto cenu dostal za stavbu roka - Futbalový štadión mesta Michalovce – rekonštrukcia štadióna, 3. Etapa, na ktorej spolupracoval s firmou Ing. Antona Pavúka.

 

Ing. arch. Peter Styk

Ing. Arch. Peter Styk je projektantom. Túto cenu dostal za stavbu roka –Obchodné centrum Michalovce, Sobranská cesta II. Etapa, ktorú realizoval za spolupráce s JAHN Development & Consulting, s.r.o a ARCHITEKTS & ENGINEERS Bratislava

 

V oblasti školstva

PhDr. Anna Kaputová

Dr. Kaputová je učiteľkou ruského jazyka a etickej výchovy. Svoju profesiu vykonáva už 26 rokov. Venuje sa aj príprave talentovaných žiakov na súťaže. Je poverená organizáciou krajského kola olympiády v ruskom jazyku pre základné i stredné školy a už dlhé roky je členkou celoslovenskej komisie olympiády v ruskom jazyku a súťaže Ars Poetika. Túto cenu získala za dlhodobé dosahované vynikajúce výsledky so žiakmi v oblasti ruského jazyka. V roku 2010 jej žiaci získali ocenenia: olympiáda v ruskom jazyku – krajské kolo: 2-krát prvé miesto, 2-krát druhé miesto, celoštátna úroveň: 1-krát prvé miesto, 1-krát druhé miesto, 1-krát tretie miesto. Súťaž Ruské slovo – krajská úroveň: 4-krát prvé miesto, 3-krát druhé miesto, 4-krát tretie miesto, celoštátna úroveň – 3-krát prvé miesto, 3-krát druhé miesto, 4-krát tretie miesto.

 

V oblasti športu

Pavol Gaško

Túto cenu dostal za výnimočné športové výkony. Pavol Gaško je členom Steel Trans kickboxing klubu Košice. V roku 2010 dosiahol vynikajúce výsledky v kickboxingu, keď na majstrovstvách sveta juniorov a kadetov v Srbsku sa v septembri 2010 stal majstrom sveta juniorov a kadetov do 69 kg. Okrem tohto historického úspechu sa na majstrovstvách Slovenskej republiky konaných 16. mája 2010 stal vicemajstrom Slovenska. Je zanieteným športovcom podávajúcim vysoké športové výkony.

 

Štefan Mazúr

Túto cenu dostal za výnimočné športové výkony. Štefan Mazúr je dorastencom šachového klubu Zemplín Michalovce, člen družstva mužov na 1. šachovnici, ktoré v súťažnom ročníku 2009/2010 vyhralo I. ligu sk. Východ a postúpilo do extraligy mužov. Mimo tohto historického úspechu získal Štefan Mazúr v priebehu roka nasledovné úspechy:1. miesto na majstrovstvách Slovenskej republiky v kategórii dorastu, 1. miesto na Open v Ružomberku, 2. miesto na Medzinárodnom turnaji Zemplínska veža, 2. miesto na Medzinárodnom veľmajstrovskom turnaji v Srbsku, 12. miesto na Majstrovstvách sveta jednotlivcov v Grécku v kategórii do 18 rokov za účasti 109 pretekárov. Na Kongrese svetovej šachovej federácie FIDE v Nórsku bol Štefanovi Mazúrovi udelený titul IM –INTARNACIONAL MASTER.

 

Mgr. Gerhard Puchír

Túto cenu získal za dosiahnuté výsledky so žiakmi v oblasti športu. Mgr. Puchír je učiteľ telesnej výchovy s 15-ročnou praxou a s požadovanými kvalifikačnými predpokladmi. V roku 2010 získal so žiakmi 21-krát prvé miesto v mestských súťažiach, 8-krát prvé miesto v okresných súťažiach a 6-krát prvé až tretie miesto v krajských súťažiach. Stal sa zakladateľom florbalového klubu v meste Michalovce a tým dal vznik tradícii florbalu v rámci okresu.

 

Družstvo žien HK Iuventa Michalovce

Toto družstvo dostalo cenu za dosiahnuté športové výsledky. Družstvo žien HK Iuventa Michalovce v uplynulom súťažnom ročníku 2009/2010 v rámci Slovenska skončilo na 2. mieste, v tomto súťažnom ročníku 2010/2011 je v medzinárodnej česko-slovenskej interligovej súťaži WHIL zatiaľ na 2. mieste. Navyše koncom minulého roka sa stali víťazkami slovenského pohára pre súťažný ročník 2010/2011. Trénerom tímu je Dušan Daniš, asistentmi Mgr. Peter Szolloši a Mgr. Ján Lajčák.



Uverejnené: 26.03.2011 20:32:19

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623