files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Štefan Rapáč : „Výchova mládeže je alfou a omegou“

 

Koncom minulého roka sa stal šéftrenérom mládeže Hc winLand Michalovce skúsený tréner Štefan Rapáč. Toho sme sa opýtali s akými pocitmi prichádzal do klubu a v akom stave našiel chlapčenskú hádzanú.

 

 Výchova mládeže je najdôležitejším faktorom úspechu každého športového klubu. Iuventa Michalovce si svojou prácou s mládežou získala mnoho sympatii, a dnes sa jej mravčia robota začína vracať tým, že viaceré mladé odchovankyne sú súčasťou alebo sa tlačia do zostavy trénera Daniša. Podobnou cestou ako Iuventa chcú ísť aj funkcionári Hc winLand. Koncom minulého roka sa stál šéftrénerom všetkých mládežníckych družstiev renomovaný odborník Štefan Rapáč. Tento skúsený kormidelník vo svojej trénerskej kariére viedol ženy Zekonu Michalovce (predchodca Iuventy), Veselí na Morave, či Košíc, ako aj mužov Zempmilku Michalovce a Sečoviec. V posledných rokoch pôsobil ako mládežnícky tréner Iuventy Michalovce. Samotný Rapáč si stanovil cieľ, aby čo najviac odchovancov klubu boli v budúcnosti súčasťou mužského tímu.

 

Pán Rapáč, koncom minulého roka sme prijali ponuku Hc winLand na post šéftrénera mládeže. Čo vás k tomu viedlo ?

Uvedomoval som si, že je potrebné dvihnúť úroveň chlapčenskej hádzanej, pretože tá za posledné roky dosť poklesla. Viedlo ma k tomu asi to, že som chcel ešte aj vo svojich rokoch trochu pomôcť mužskej hádzanej v Michalovciach. 

 

Aj na predchádzajúcom pôsobisku v Iuvente ste sa venovali mládeži. Dalo by sa povedať, že vám ta mládež na koniec trénerskej kariéry prischla ?

Povedal by som to tak, že pôsobím, tam kde ma momentálne potrebujú a kde môžem odovzdať svoje skúsenosti. Práca s mládežou má svoje čaro. V Iuvente nám to išlo celkom dobre, dúfam že to pôjde aj tu.  

 

V akom stave, ste michalovskú hádzanársku mlaď našli ?

Nechcem sa k tomu bližšie vyjadrovať. Za zmienku stojí len to, že v možnom dorasteneckom tíme sú len štyria, či piati hráči, aj tí kvalitou zaostávali za úrovňou aká by mali mať v tejto súťaži. Preto sme museli mladších dorastencov prihlásiť do žiackej ligy, kde pôsobia mimo súťaž.  

 

Určite to nebude novinka, keď povieme, že s mládežou sa aj vďaka nedostatku financií nepracovalo najlepšie.

Tak by som to určite nenazval. Aj pri týchto ťažkých časoch, pretože to boli ozaj ťažké sa podarilo trénerom vychovať niekoľko hráčov pre áčka. Napríklad Tomáš Kysel alebo Martin Pilník sú súčasťou terajšieho kádra winLandu. Ale sú tu aj niektorí starší hráči, ktorí pôsobili v tíme aj počas môjho prvého pôsobenia pri michalovských mužoch. Určite však, keď sa chceme vyrovnať najlepším čaká nás veľmi veľa roboty.


 

Foto : Jedným z mála odchovancov súčasného kádra winLandu je Martin Pilník

 

Aké sú podmienky pre mládež teraz ?

Majiteľ klubu sa vyjadril, že mládež je pre neho najdôležitejším artiklom. My v budúcnosti nechceme hráčov kupovať, chceme si ich vychovať. Je to však beh na dlhé trate, výsledok nepríde za rok, ani za dva. Čo sa týka podmienok po vstupe spoločnosti winLand do hádzanej sa výrazne zlepšili. Pri mužoch by som povedal, že sú už na extraligovej úrovni. Aj pri mládeži chceme chlapcom vytvoriť také podmienky, aby neodchádzali k iným športom a ostali v klube.

 

Chlapcov však niečo musí v klube udržať ?

Hádzaná je veľmi pekný šport. Ja sa snažím všetkým svojim zverencom vštepovať lásku k nej. Najlepšie by bolo, ak by práve tá láska k hádzanej udržala mladých v klube, či pri tomto športe. Potom bude mať naša robota nejaký zmysel. V druhom rade, nie poslednom sú aj podmienky. Majiteľ klubu vytvoril pre nás všetkých vynikajúce podmienky. Keď máme splnené aspoň to základe môžeme sa sústrediť na splnenie cieľov, ktoré sme si v klube stanovili.

 

Môžete pomenovať prvotné ciele, ktoré ste si stanovili?

V prvom rade chceme vytvoriť od budúcej sezóny mladší dorast. Postupne by sme chceli vytvoriť kontinuitu prechodu chlapcov až k mužom.  Určitým vzorom pre nás môže byť fungovanie Iuventy. Tam je ten prechod na veľmi dobrej úrovni.

 

Všetko však začína od prípraviek, či žiakov

Naštartovali sme projekt prípraviek na štyroch základných školách. Sú to 1. ZŠ, 2. ZŠ, 7. ZŠ a ZŠ P.Horova. Práve chlapci s týchto prípravok by mali v budúcom roku tvoriť gro družstiev mladších žiakov, kde chceme postaviť dve družstvá. Pri starších žiakoch už takýto problém nebude, pretože už teraz máme dve družstvá. Naším cieľom v blízkej budúcnosti je postaviť po dva tímy u mladších a starších žiakov,, či mladší dorast.

 

Dočkáme sa v budúcnosti toho, že káder mužov budú tvoriť prevažne odchovanci klubu ?

To je vlastne alfou a omegou všetkého, čo sme tu začali vytvárať. Chceme, aby v budúcnosti hralo za mužov čo najviac našich odchovancov. My nechceme míňať finančné prostriedky na nákup hotových hráčov, chceme si ich vychovať. Keď chceme splniť ciele majiteľa klubu, ktorý sa vyjadril, že v budúcnosti chce, aby bolo v družstve čo najviac odchovancov, museli sme opätovne naštartovať proces tvorby všetkých družstiev. V budúcnosti chceme mať v súťažiach prihlásené všetku družstvá, od prípravky až po starší dorast.

 

Sú v klube talenty aj v súčasnosti ?

Niekoľko talentovaných chlapcov určite je. Našou úlohou je ich zanietiť, aby dospeli k rozhodnutiu, že ich úsilie niekam speje. Potom bude mať naša robota zmysel.

 

Nemôžeme sa nespýtať, čím by ste ich chceli zanietiť.

Pozrite sa, keď sme v minulých rokoch aj mali oba dorastenecké tímy, na chlapcoch bolo jasne vidno, že uprednostňujú iné záujmy. Bolo to hlavne preto, že chýbal mužský tím a od dorastu sa nemali kam posunúť. Teraz je situácia iná. Mužský tím funguje ako hodinky, mladí vidia, že sa majú kam posunúť.

 

Vy v súčasnosti okrem toho, že ste šéftréner mládeže, pôsobíte aj ako asistent trénera Jana. Aká je spolupráca s týmto niekedy impulzívnym trénerom ?

 

 

Peter Brendza

 

 

 

 

 

 



Uverejnené: 17.03.2011 17:55:39 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.