files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Klopanie na extraligovú bránu (III.) – Prvoligový titul po 32 rokoch

Keď michalovskí hokejisti vyhrali v sezóne 1985/86 celú prvú slovenskú ligu, nikto by nečakal, že na ďalší triumf budú čakať až tri desaťročia. Laborcom za ten čas pretieklo strašne veľa vody a hokej v metropole Zemplína sa dostal z vrcholu diváckeho záujmu do samého suterénu. Po päťročnej očiste sa Michalovčania vrátili do prvej ligy silnejší. Postupne na sile naberali ešte viac a vrcholom boli sezóny 2017/18 a 2018/19. Práve vtedy sa vrátil v Michalovciach hokej na vrchol druhej najvyššej súťaže. Titul prišiel po 32 rokoch. A práve návrat na prvoligový trón je témou nášho ďalšieho obzretia za päťdesiatročnou históriou hokeja v metropole Zemplína.

Za vzostupom hokeja v Michalovciach jednoznačne stál nový partner firma Ingema. Tá prebrala v roku 2017 michalovský seniorský hokej v nie ideálnej situácii. Duklu kritizovala verejnosť za posledné výsledky a navyše sa nový partner musel vysporiadať s tým, že Dukla nemohla hrať doma kvôli rekonštrukcii zimného štadióna. Tá trvala od mája 2017 až do januára 2018, kedy sa Michalovčania vrátili na svoj ľad. Na čelo klubu sa postavil Martin Burinský, viceprezidentom klubu sa stal majiteľ Ingemy Marek Michajlo. Mimochodom, Ingema je generálnym partnerom michalovského hokeja aj v súčasnosti. Za sedem rokov sa hokej v metropole Zemplína posunul až na vrchol. O tom bude taktiež jeden z článkov o jeho histórii, ktorý prinesieme v nasledujúcich dňoch. Tentoraz sa ale chceme venovať návratu na prvoligový trón, teda sezóne 2016/17.

Radosť z víťazstva v prvej lige (na snímke vtedajší kapitán tímu Marek Kolba, ktorý je dnes asistentom trénera, už bývalý prezident Martin Burinský a vtedajší viceprezident, či dnešný prezident klubu Marek Michajlo.

V lete vybudovali Michalovčania perspektívny káder, problémom ale bolo to, že museli hrať domáce zápasy vo Vranove nad Topľou. Aj nové vedenie dalo prvú trénerskú voľbu do rúk Ihnačáka, obľúbeného michalovského trénera. Ten ale nevydržal na stoličke dlho. Už začiatkom októbra ho menil Miroslav Chudý, ktorý si za asistenta vybral Richarda Šechného. Pod ich vedením Zemplínčania hrali výborný hokej a v tabuľke sa držali zakaždým v prvej trojke. Miroslava Chudého si vedenie klubu nevybralo iba tak náhodne. Bol to práve tento rodák z Krupiny, ktorý už predtým vyhral trikrát prvú ligu a vybojoval postup do extraligy. Chudému sa vyhrať ligu podarilo s Banskou Bystricou, v sezóne 2015/16 s Novými Zámkami a o sezónu neskôr s Detvou. S oboma aj postúpil do extraligy.

Veľkolepý návrat domov

Michalovský návrat domov sa dlhšie odkladal. Nevyšiel zámer otvoriť iba polovičku štadióna, nevyšiel zámer ani vrátiť sa pred Vianocami. Nakoniec sa to podarilo až na začiatku druhej polovice januára, kedy sa konečne dokončila rekonštrukcia zimného štadióna, o ktorej si povieme v jednom z nasledujúcich článkov. Teraz sa budeme venovať návratu Zemplínčanov na svoj ľad, ktorý bol veľkolepý. Osud to zariadil tak, že v stredu sedemnásteho januára 2018 sa odohral na michalovskom štadióne duel o prvé miesto so Skalicou. Michalovčanom ale návrat na zrekonštruovaný stánok nevyšiel podľa predstáv. Potvrdila sa známa pravda, že kde sa slávi nejaká rekonštrukcia, či návrat domov, neslávi sa víťazstvo.

Duel so Skalicou sledoval do posledného miesta natrieskaný štadión

Zápas sledoval aj vtedajší prezident SZĽH Martin Kohút (na fotke s vtedajším priátorom mesta Viliamom Zahorčákom a prezidentom klubu Martinom Burinským).

Slávnostné buly hodila legenda michalovského hokeja Peter Pinďár.

Zemplínčania podľahli Záhorákom 3:4 a mohli tak zabudnúť na prvé miesto po základnej časti. „Je to škoda. Sú ale aj také zápasy. V tých, ktorým predchádzajú takéto slávnosti sa niekedy stane, že domáci tím neuspeje,“ pravdivo vtedy podotkol tréner Dukly Miroslav Chudý. Zaujímavosťou je, že prvý gól na zrekonštruovanom štadióne strelil súčasný športový manažér Marek Mašlonka. Stalo sa tak v deň jeho narodenín, no darček príliš nechutil. "Niekedy to tak býva, že sú nejaké očakávania a tie neprídu. Prišiel plný štadión, ktorý sme chceli potešiť víťazstvom, To sa nám ale nepodarilo. Z Vranova sme boli zvyknutí na užšie klzisko. Teraz sme hrali na "letisku". Možno aj to spôsobilo našu prehru. Musíme sa na tento štadión zvyknúť a potom to bude dobré. Prehrali sme iba jeden zápas, ideme ďalej," povedal Marek Mašlonka po zápase so Skalicou.  O návrte Dukly sme písali tu a tu.

Prešovský komplex zlomili v najvhodnejšom čase

Michalovčania v tabuľke zaostali za Skalicou a do konca základnej časti sa na tom už nič nezmenilo. Zemplínčania vstúpili do play-off z druhého miesto. Ich súperom v prvom kole bola po roku znova Spišská Nová Ves, ktorú zdolali hladko 3:0 na zápasy. Každý ale vedel, že v semifinále ich čaká oveľa tvrdší oriešok v podobe Prešova. Ten ich zdolal v troch zo štyroch zápasoch základnej časti a aj pri jedinom víťazstve Dukly bodoval, keďže padol až po nájazdoch. Mimochodom, boli to jediné dva body Dukly zo vzájomných duelov v sezóne. Play-off je ale iná súťaž, hovorili si „vojaci“. Prešovčania sa ale dostali na koňa hneď v prvom zápase, ktorý v Michalovciach vyhrali. V ďalších dvoch si domáce tímy ustrážili víťazstvá, a tak v štvrtom súboji v Prešove mali „koňare mečbal. Duel ale nezvládli a séria sa opäť sťahovala na Zemplín, kde už Dukla doklepala postup do finále a aj do baráže o extraligu, kde išli dva najlepšie tímy z prvej ligy. „Séria mala svoj dej. V náš prospech sa zlomila až v piatom zápase, no bol to určite dôležitý moment. My sme si v nej prešli ťažkými chvíľami. Nevstúpili sme do nej šťastne. Prehrali sme prvý domáci zápas, čo sme nechceli, no stalo sa. Keby sa prehral náhodou aj druhý domáci duel, bola by to kritická situácia. Museli sme teda vyhrať, čo sa aj stalo. Nevyšiel nám ani prvý zápas v Prešove, čim sme sa dostali do ťažkej situácie, keďže ďalšia prípadná prehra by znamenala koniec. Opäť sme zvládli kritickú situáciu. Boli to veľmi dôležité momenty, v ktorých sme súperovi nedovolili odskočiť na dve víťazstvá. Stále sme v kritických chvíľach zabrali, či to bol druhý, štvrtý alebo piaty duel,“ uviedol po piatom zápase tréner Dukly Miroslav Chudý, ktorý postúpil do svojho tretieho finále prvej ligy v rade. Predtým v ňom uspel s Novými Zámkami aj Detvou.

Prišiel, videl, zvíťazil

Vo finále zverenci trénera Miroslava Chudého narazili na víťaza základnej časti Skalicu, teda tím, ktorý im pokazil slávnostný návrat na ich štadión. Športová pomsta prišla v pravý čas, vo finále. Michalovčania zvládli hneď prvý zápas na Záhorí a hoci v druhom finále prehrali, po dvoch domácich víťazstvách mohli sláviť svoj druhý prvoligový titul, ktorý získali po 32 rokoch. „Sezóna bola ťažká. Dobre vieme, čím sme si prešli. Vo štvrťfinále sme si poradili so Spišskou Novou Vsou, ktorá bola ľahším súperom. Semifinále už bolo iným sústom. S Prešovom sme nemali dobrú bilanciu a určite to nebol ľahký súper. Postúpiť mohli obaja. Myslím si, že sme si to zaslúžili viac a aj kvalita bola na našej strane. V rozhodujúcich chvíľach sa prejavila. Naša forma gradovala. Vo finále sme podali ešte lepšie výkony a podľa mňa sme zaslúžene doniesli pohár do Michaloviec. Pre fanúšikov, mesto, ale aj pre mňa samotného je to veľký úspech, ktorý si vážim o to viac, že som ho dosiahol pred domácimi divákmi. Predchádzajúce s Novými Zámkami či Detvou som totiž oslavoval u súpera. Za všetkým stojí kusisko roboty, nielen hráčov, ale aj vedenia klubu, ktoré si myslím odvádza veľmi dobrú prácu. Je tu doslova radosť robiť. Keď vidíte radosť a takú eufóriu, aká tu vládla v sobotu, vtedy dáva odvedená práca zmysel a je to určite obrovské zadosťučinenie. Všetko si to treba užiť,“ poznamenal Miroslav Chudý, tréner Dukly. Pre tú ešte sezóna nekončila. Postúpila totiž do baráže o najvyššiu súťaž, v ktorej si zahrali dvaja najlepší prvoligisti a dvaja najslabší extraligisti. Tí si nakoniec uhájili svoju príslušnosť v najvyššej lige aj v sezóne 2018/2019. Dukla obsadila tretie miesto. Michalovský hokej sa tak po 32 rokoch znova dostal na výslnie prvej ligy. Tá sa mu už ale zdala priúzka. Aj preto neúspech v baráži mrzel vedenie klubu, ktoré si pre nasledujúcu sezónu vyčlenilo jasný cieľ. Postúpiť do najvyššej dnes už Tipos extraligy. O tom všetkom ale až nabudúce...

Cesta Michalovčanov za titulom
1.kolo play-off: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves 4:1, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves 9:2, HK Spišská Nová Ves - HK Dukla Ingema Michalovce 3:7. Semifinále: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Penguins Prešov 2:3, HK Dukla Ingema Michalovce - HC Penguins Prešov 4:2, HC Penguins Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce 4:0, HC Penguins Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce 2:4, HK Dukla Ingema Michalovce - HC Penguins Prešov 4:3. Finále: HK Skalica - HK Dukla Ingema Michaovce 1:4, HK Skalica - HK Dukla Ingema Michalovce 2:1, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Skalica 3:0, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Skalica 4:0.

Zaslúžili sa o titul
Brankári: Adam Trenčan, Maximilán Pajpach, Roman Dzúr, Martin Juríček.
Obrancovia: Marek Kolba, Daniel Hančák, Tomáš Valečko, Tomáš Rusina, Martin Dolgoš, Branislav Cvengroš, Jakub Meliško, Radek Deyl, Michal Korenko, Filip Oravec, Pavel Taran.
Útočníci: Radoslav Mesaroš, Jakub Linet, Tomáš Banovský, Ľuboš Fajčák, Ivan Brezniak, Marek Mašlonka, Erik Piatak, Roman Jaššo, Gabriel Vereš, Rastislav Gašpar, Lukáš Hamráček, František Poliaček, Dominik Borov, Lukáš Toma, Lukáš Hvila, Radovan Cútt, Ivan Fedorko, Vladislav Solomončak, Michal Kabáč, Oliver Jokeľ, Lubor Balko, Igor Halás, Dominik Borov.
Tréneri: Miroslav Chudý, Miroslav Ihnačák – Richard Šechný, Ján Vodila. Masér: Marek Jenčík. Lekár: Ján Dobrovoľský. Športový manažér: Peter Tirpák. Prezident klubu: Martin Burinský. Viceprezident klubu: Marek Michajlo.

Peter Brendza

.



Uverejnené: 04.05.2024 10:26:24
files/jcq33unub6fgkv3j.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.