files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Európsku rozprávku zakončia prestížnym finále

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce sú po 26 rokoch prvým slovenským tímom, ktorý v pohárovej Európe zabojuje vo finále o zisk európskeho pohára. Zverenky trénera Petra Kostku si cez víkend vybojovali postup do finále EHF Európskeho pohára. V semifinále vyradili po obrovskom boji aktuálneho lídra portugalskej ligy Benficu Lisabon. Tú doma zdolali 30:28 a na postup im stačila aj remíze 30:30 na Pyrenejskom polostrove.

Vo finále čaká na Michalovčanky prestížny súboj so španielskym Atticgo Balonmano Elche, ktorý vyhral základnú časť silnej španielskej ligy. Zaujímavosťou je, že oba tieto tímy vlani vypadli v semifinále tohto pohára - Michalovčanky nestačili na neskoršieho víťaza tureckú Antalyu a Elche v čisto španielskom súboji na Atletico Guardes. Elche na druhýkrát zvládlo španielske semifinále, keďže tentoraz postúpilo cez Rocasa Gran Canaria po výsledkoch 26:24 u súpera a 24:18 doma. Prvý duel sa odohrá v termíne 18. až 19. máj v Španielsku, odveta v termíne 25. a 26. máj v michalovskej Chemkostav aréne.

Súpera prekvapili útočnou kombináciou

Michalovčanky cestovali do Lisabonu s tesným dvojgólovým náskokom, ktorý v prvom polčase odvetného súboja zveľaďovali. Viedli aj o šesť gólov, polčas nakoniec vyhrali 20:17. V druhom dejstve sa ale rozchytala brankárka Ursuová a po jej zákrokoch začala Benfica sťahovať michalovský náskok. Päť minút pred koncom dokonca zmazala aj dvojgólové manko z prvého zápasu. V samom závere ale bola šťastnejšia Iuventa, ktorá po remíze 30:30 aj s prispením dávky šťastia, ktoré jej chýbalo trebárs v semifinále minulej sezóny, keď s Antalyou vypadla o jeden gól, postúpila do finále. „Boli to fakt nervy,“ rozhovoril sa tréner Peter Kostka, ktorého tím v úvode svojho súpera prekvapil jednou útočnou kombináciou. „Pred odvetným duelom som hovoril, že tímy sa majú dobre prečítané a ničím sa neprekvapíme. Nám sa to ale podarilo jednou útočnou kombináciou, z ktorej sme dali tri góly. Potom si na to ale súper dal pozor. Rovnako si dával pozor aj na naše kľúčové hráčky Wollingerovú a Kompaniecovú. Súper sa ich snažil unaviť. Rozhodovali detaily a aj trošku šťastia. Mali sme výborný vstup do zápasu. Vedeli sme, čo chce hrať súper a to sme mu chceli zamedziť. Na všetko sme boli pripravení a aj preto sme získali v úvode náskok. Potom ale začala Benfica riskovať hrou siedmych proti šiestim, čo jej vychádzalo. Zmena útočného systému a obrany ich vrátila do hry. Nám sa na chvíľu nedarilo v útoku. Nevyužívali sme krídla, ani pivota, čím sme im dovolili vrátiť sa do dvojzápasu. Ako som ale povedal, boli sme nakoniec šťastnejší a všetci sme radi, že sme vo finále pohára,“ pokračuje k odvetnému zápasu Peter Kostka.

Do finále dajú všetko

Michalovčanky sa tak dostali do finále prestížneho európskeho pohára č. 3. Napodobnili tak postup hráčok SCP Banská Bystrica, ktoré si zahrali v sezóne 1997/98 vo finále pohára.  Ten sa pred jedenástimi rokmi stal korisťou ich úhlavného rivala v MOL lige DHK Baník Most. Zaujímavosťou je, že ho vtedy gólmi ťahala aj súčasná športová riaditeľka MŠK Iuventa Helena Aspridu (predtým Ryšánková). „V prvom rade sa teraz potrebujeme nastaviť na domácu scénu, kde nás čaká vrchol sezóny. Bude to o to ťažšie, že sme emocionálne vyhorení. Do dvojzápasu s Benficou sme totiž dali všetko. Musíme sa teda naladiť opäť na domácu scénu. Už v nedeľu hráme v nadstavbe o majstra proti obhajcovi prvenstva Dunajskej Strede a toto bude veľmi dôležitý zápas. Hneď na to hráme v stredu v Šali, čo je ďalší ťažký zápas. My to ale chceme a musíme zvládnuť. Potrebujeme dobre zregenerovať a dobre sa pripraviť na náročnú nadstavbu. Čo sa týka Elche, naň ešte nemyslíme. Vieme, že tam majú kvalitné individuality, vieme, že sa stali víťazkami základnej časti španielskej ligy. Je tam legenda svetovej hádzanej, Brazílčanka Nascimento, sú tam dve kvalitné Holanďanky a takisto aj najlepšia strelkyňa celého pohára, španielska reprezentantka Danila So Delgado Pinto. Budeme sa snažiť získať čo najviac informácii o súperovi a urobíme všetko preto, aby sme v prvom zápase u súpera urobili taký výsledok, aby sme sa následne doma mohli pokúsiť o európsky zázrak. Sme veľmi blízko a dievčatá z nášho tímu už takýto zápas vo svojej kariére hrať nebudú. Preto si to musíme užiť a dať do toho všetko,“ podotýka Kostka, pre ktorého je to aj obrovské zadosťučinenie za minulú sezónu, počas ktorej ho viacerí z Michaloviec posielali domov. „Je to obrovské zadosťučinenie. Minulý rok bol aký bol a veľa ľudí nám neverilo ani po prehre v Dunajskej Strede v prvom kole tejto sezóny. My sme ale odvtedy neprehrali... Častokrát sme museli počúvať, že naše výsledky sú dielom náhody. Teraz sa ukázalo, že to tak nie je. Mám vynikajúci káder, mám vynikajúci realizačný tím a odvádzame kvalitnú prácu.“

Cieľom návrat titulu na Zemplín

Michalovské hádzanárky prišli vlani o dvanásťročnú nadvládu na slovenskej scéne, keď vo finálovej sérii nestačili na Dunajskú Stredu. Keďže v najvyššej MOL lige tentoraz hrali iba tri tímy, na slovenskej scéne nerozhodne o majstrovi play-off, ale nadstavba o titul. V nej sa o medaily pobijú obhajca prvenstva HC DAC Dunajská Streda, víťaz MOL ligy MŠK Iuventa a ich veľký rival HK Slovan Duslo Šaľa. Hrať sa bude každý s každým doma a vonku, a keďže sa z MOL ligy body do nadstavby neprenášajú, začína sa odznova. „Pre nás je to vrchol sezóny. Ideme do toho s cieľom vrátiť titul na Zemplín,“ reaguje tréner Michalovčaniek, ktorého zverenky už túto nedeľu nastúpia v domácom prostredí proti obhajcovi prvenstva Dunajskej Strede. „Ako hovorím, po náročnom dvojzápase s Lisabonom si musíme oddýchnuť a dobre zregenerovať. Dva dni tak bude a potom sa už pripravujeme na ďalšieho náročného súpera. Je to pre nás kľúčový zápas, ktorý musíme zvládnuť. Očakávam veľmi vyrovnaný zápas, taký, aký boli všetky tri naše doterajšie zápasy,“ dodal na záver Peter Kostka.     

Peter Brendza

.



Uverejnené: 30.04.2024 08:18:30 files/jcq33unub6fgkv3j.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.