files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Subteréne sa predstavili Estéti a po nich nastúpili dve kapely

 

Koncom júna roku 2010 sa na Zemplínskej šírave, v stredisku Lúč konal  prvý ročník Eastetic festival na Zemplínskej šírave, kde okrem hudby či divadla prebiehalo aj maliarske sympózium.  Galéria Subterén prvý piatok v tomto mesiaci pripravila z tohto festivalu vernisáž pod názvom „Estéti“.  A aby toho nebolo málo, ako perličku na záver si do Subterénu pozvali  aj  kapely Parting Mouth a Sonicates.  Na vernisáži sa predstavili umelci: Boris Vaitovič, Ján Vasilko, Peter Králik, Martina Uličianská, Anna Michalková, Erik Šile, Boris Sirka a Jana Zátvarnicka. Výstava potrvá do konca februára.

 

Maľovali na dosky

 

Na vernisáž sa dostavili len niektorí frekventanti sympózia. Polovica z nich je už v Michalovciach známa. Svojimi umeleckými prácami sa prezentovali v galérii už aj predchádzajúce roky. Všetci sú pravými východniarmi. Ako poznamenal účastník aj šéf galérie Peter Králik „V plošnej tvorbe na drevoštiepkové dosky sa zúčastnili zvučné mená. Ich výber bol jasný – umelci z východu. Každý z nich tvoril v inom štýle.  Témou na tomto sympóziu bola voľná tvorba. Preto tu vznikli rôzne druhy, originálne hodnotné obrazy“, a dodal že „každý z autorov je svojim štýlom jedinečný,  nestagnujúci a pohybujúci sa nielen po slovenských galériách“.

 

Na výstave nájdete mytológiu aj  kombajny

 

Pri každom obraze sa nachádza aj stručný popis autorovho diela. Spýtali sme sa jednotlivých účastníkov, čo predstavujú ich maľby.

Ján Vasilko opisuje svoj výtvor takto: „Moja kompozícia je zložená z dvoch dosiek. Je to diptych. Nazval som ho Kombajn v horách. Skôr iracionálna, neodadaistická kompozícia v štýle Strana Železných“ a dodáva „moje dielo ignoruje logiku ľudského myslenia a tradičných zvyklostí, kde kombajn je stroj, ktorý spĺňa svoju úlohu v rovinatých pozemkoch a poliach. Ja som ho umiestnil do hôr. Vzniká tým nová skutočnosť, ktorú si musí človek prehodnotiť.“ Podľa Vasilka, každý kto sa na jeho obraz zadíva a zamyslí nad ním tak dostane aj rôzne odpovede. Ako príklad uvádza: „kombajn ide na horskú túru alebo ide k nejakému bájnemu poľu, ktoré nie je pokosené“  a dodal „mojim mixom vznikne niečo nevšedné, možno trošku rozprávkové. Trochu aj mierne mytologické“. Bol to jeho prvý alternatívny festival na Slovensku, na ktorom tvoril.


Boris Vaitovič mal z celého festivalu Eastetic zmiešaný pocit, ale vyjadril sa že „boli to celkom prijemné dva dni a vôbec maľovať na nejaký iný materiál ako na plátno. Je to taká iná  skúsenosť. Snažil som sa svoje práce urobiť tak, aby štruktúra, ktorá je tomu materiálu vlastná,  komunikovala s  obrazom a nemal som ambíciu tvoriť. V podstate som len pokračoval v nejakých kompozíciách, ktoré som už predtým realizoval či už v maľbe alebo grafike. Jeden obraz  predstavuje organické gesto výraznej, emotívnej a úprimnej energie s racionálnym geometrickým tieňom, vopred očakávaným dopadom na realitu. Druhý je naopak  hra s tieňom. Je to čierne slnko, ktoré vrhá čierny tieň v  apokalyptickej  krajine“. Momentálne sa  Vaitovič  venuje priestorovej virtualite. Pracuje s fragmentmi  zlých výtlačkov, ktoré sa objavia pri jeho práci. „Celá moja práca smeruje ku Cancel-u - zrušeniu  reality“, skonštatoval tvorca na záver.

 

 

Ďalšia výtvarníčka Martina Uličianská prezradila, že vďaka festivalu maľovala prvýkrát na verejnosti. „Robila som takú čiernobielu kompozíciu. Pozmenenú krajinu takým prírodno-umelým spôsobom „Zdeformovanú reálnu krajinu“. Ten zdroj obrazu pochádzal z fotky, ktorá bola fotomontážou dvoch obrazov, prírodného a konštrukčného, ale prerobila som ho aj tým ako bol upravený pôvodne, aj tým ako bol namaľovaný „ručným kaligrafickým ťahom“ a pevne ohraničenými plochami. Je to taká moja poézia“. Uličianska čerpá nápady z toho čo vidí. „Tému mám z toho čo zažívam. Fotím kade chodím a z toho čerpám na ďalšie veci“.


Peter Králik čerpal nápad zo žatvy. Prvou jeho myšlienkou bolo namaľovať na dosku drevoštiepací stroj, ale ako ďalej rozpráva „Vytvoril som ukážku riadkovania slamy pri zbere obilia, pri pohľade z vtáčej perspektívy. Vhod mi padol aj podklad, na ktorý som maľoval – drevotriesková doska. Tá čiastočne pripomína strnisko, alebo slamu na poli. Na tomto obraze som nehľadal nejakú hlbokú myšlienku, jednoducho som len vytvoril to, čo bolo aktuálne a čo mám rád a si všímam“.

 

Kapely to na záver roztočili

 

Po vernisáži sa pomaly, ale iste zbiehali na koncert fanúšikovia alternatívnej hudby. Galéria bola nimi pomerne nahustená. Ako prvá zahrala kapela „Parting Mouth“ zo Sobraniec. Na publiku bolo vidieť, že im tá hudba doslova sadla, keďže sa  vpredu mladí fanúšikovia vášnivo „rozbíjali“ v tanci.

Kapela „Parting Mouth“ vznikla v jeseni roku 2007. „Zo začiatku sme hrali len melancholickú hudbu a postupne sme sa vyvíjali. Každá kapela sa vyvíja. Uvidíme kam to na  koniec dotiahneme my“, poznamenal Dominik Demčák, bicie. Od leta 2010 fungujú v novej štvorčlennej zostave – Dominik Demčák, bicie, Peter Cinkanič, spev, Ján Džugan, sólová gitara a Matúš Haľko, bas gitara. Venujú sa  rocku,  folku a tiež alternatívnej  hudbe. Nahrali už  dva single a v lete majú v pláne natočiť ďalšie skladby. Koncertovali už vo viacerých slovenských mestách. 6. apríla ich čaká ďalší koncert v košickej kaviarni a v lete vystúpia na festivale v Prešove. O týždeň sa predstavia  v rádiu Kiss, v relácií Garáž, na ktorú sa veľmi tešia.

Po tejto kapele nastúpilo už dlho očakávané duo  „Sonicates“ z Bardejova. Sú funkční od roku 2009 v zostave Stanislav Geci, bicie a Patrik Michalek, gitara, klávesy a spev. Len pred troma týždňami im vyšiel nový singel „On the loose of the world“ fanúšikovia ho mohli počuť aj na Rádiu_FM. V lete sú pozvaní na festival Grape a Eastetic a postupne im pribúdajú ďalšie. „V súčasnosti spolupracujeme s českou agentúrou Music-Promotion.cz, ktorá nám sľúbila Booking a manažment v Čechách resp. zahraničí “, uviedol na záver Patrik, líder kapely. Kapela aktuálne začala nahrávať svoj debutový album vo svojom štúdiu „CATESOUND“.

 

(Martina Králiková)



Uverejnené: 09.02.2011 23:54:31 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.