files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Trebišove opäť nadýchal vodič autobusu

Každý, kto si sadne za volant po užití alkoholu alebo iných návykových látok, hazarduje so svojim životom. Horšie je však to, že nielen so svojim, ale aj so životom iných, nevinných účastníkov cestnej premávky. Čo však povedať o vodičovi, ktorý si sadne za volant auta, autobusu či električky aj napriek tomu, že okrem zodpovednosti za svoj život a zdravie má zodpovednosť aj za život ďalších ľudí, ktorých v dopravnom prostriedku vezie?

Každý, kto si pod vplyvom alkoholu sadne za volant a svojim konaním tak pri výkone svojho povolania alebo inej činnosti ohrozí život alebo zdravie ľudí, spôsobí značnú škodu na majetku, najmä, ak vedie prostriedok hromadnej dopravy riskuje, že strávi dva až 5 rokov za mrežami. Čo je to však s porovnaní so svedomím, ktoré ho bude hrýzť až do konca života, ak ublíži nevinným ľuďom? A neporovnateľné so životmi rodín, ktorým ich obráti úplne hore nohami. Košický krajský policajný riaditeľ, plk. Mgr. Štefan Mulik, pri svojom nástupe do funkcie povedal, že jeho prioritou je vytlačiť z ciest čo najviac takýchto nezodpovedných vodičov. V pondelok (15.4.) opäť už od 4. hodiny ráno policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach na celom území Košického kraja vo zvýšenej miere kontrolovali požitie alkoholu u vodičov.

Iba nedávno polícia počas dvoch dní „chytila“ dvoch vodičov autobusov, ktorých výsledok dychovej skúšky bol pozitívny, v jednom prípade dokonca v hodnote vyššej ako 1 promile! Preto tentokrát policajti svoju pozornosť zamerali prioritne na kontrolu zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok u vodičov hromadnej prepravy – teda prímestských autobusov, autobusov mestskej hromadnej dopravy i električiek.  Policajti však svoju pozornosť neupriamili len na vodičov, ktorí sa už nachádzali s autobusom na autobusovej stanici, prípadne, už svoj autobus viedli po určenej trase, ale náhodnej kontrole boli tentokrát podrobení aj vodiči, ktorí svoju jazdu začínajú v mieste svojho bydliska. A prečo? „Na území Košického kraja je 133 autobusov, ktoré majú vodiči zaparkované v blízkosti svojho bydliska a ráno tak nastupujú do práce bez akejkoľvek kontroly. Neraz si možno povedia, že kým autobus naplnia ľuďmi, to posledné pivo či pohárik z večera z nich vyprchá. Ide väčšinou o prvé spoje, na ktoré sa ľudia spoliehajú, že ich dopravia do práce. Preto je nielen pre nás, ako Policajný zbor, ale určite aj pre ľudí dôležité vedieť, že takýmto vodičom môžu dôverovať. A zároveň, aj títo vodiči musia mať v sebe nielen pocit zodpovednosti za životy prepravovaných osôb, ale aj akúsi podvedomú „kontrolku“, že ani oni nie sú výnimkou a aj oni môžu byť kontrolovaní policajtmi“, priblížil dôvod takejto dopravno-bezpečnostno-preventívnej akcie riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, plk. Mgr. Štefan Mulik.

Doposiaľ 4x policajti vykonali dopravno-bezpečnostno-preventívnu akciu, počas ktorej na 2 hodiny úplne uzavreli konkrétne mesto alebo obec. Počas všetkých štyroch akcií sa našli nezodpovední vodiči s alkoholom v dychu. Inak tomu však nebolo ani dnes! „Počas 2-hodín trvania dnešnej akcie policajti odhalili 2 vodičov pod vplyvom alkoholu. Jeden bol vodičom autobusu a policajti ho zastavili v meste Trebišov, výsledok jeho dychovej skúšky bol 0,19 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 0,40 promile. V čase jazdy sa v autobuse nachádzala 1 cestujúca. Súkromného prepravcu - vodiča mikrobusu policajti zastavili v Košiciach a výsledok jeho dychovej skúšky bol 0,40 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 0,83 promile. Tento vodič v mikrobuse neviezol nikoho. Obom bol na mieste zadržaný vodičský preukaz a zakázaná ďalšia jazdu a vo veci bude ďalej rozhodovať správny orgán,“ píše polícia v tlačovej správe.

.



Uverejnené: 15.04.2024 10:16:58 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.